Op zoek naar een bestemming in Europa waar je het minste kans hebt op regen? Geen zin in een regenjack en een paraplu in je bagage? Wij gaan je helpen! We hebben namelijk een super handig overzicht gemaakt van de Europese steden waar het het minste regent. En de winnaar is, …. misschien niet onverwacht, Athene! Daar regent het slechts 365 millimeters per jaar, dat nat valt op amper 43 dagen. Even snel rekenen: 365 – 43 = dat zijn 322 droge dagen per jaar! Athene doet het een pak beter dan nummer twee en drie in ons lijstje: Wolgograd ( met 403 millimeters) en Madrid (met 436 millimeters). We spijkeren je kennis nog wat bij: 1 millimeter regen komt overeen met 1 liter water op een oppervlakte van 1 vierkante meter. Nog goed om te weten: de metingen omvatten alle nat, dus regen en sneeuw, en zijn gemiddelden doorheen het jaar. In Nederland hebben we 325 KNMI-neerslagstations, waar tweemaal per dag de neerslag wordt gemeten. Niet geheel onverwacht staat er geen Nederlandse stad in de top 10 van de droogste steden in Europa.

De droogste: Athene, Griekenland

Niet te missen stad, een cultureel knooppunt van de Oudheid tot nu en een wetenschappelijk centrum met musea met unieke collecties. Athene met de Akropolis natuurlijk en de andere Oud-Griekse overblijfselen. Maar ook de hedendaagse stad, waar je heerlijk kan shoppen in de Ermou Street of op de markt van Monastiraki. Kortom, een prima citytrip waar je zelden of nooit een paraplu zal moeten opendoen.

Nummer 2, Wolgograd, Rusland

Deze stad ligt op de Westelijke oever van de Wolga, en buiten een van de droogste steden van Europa te zijn, is het ook één van de langste, namelijk 100 kilometer. Er wonen meer dan 1 miljoen mensen. Deze stad is waarschijnlijk bekender onder haar vroegere naam, Stalingrad. In en om de stad werd regelmatig strijd gevoerd, zoals tijdens de Russische burgeroorlog of de Tweede Wereldoorlog.

Nummer 3, Madrid, Spanje, 436 millimeters

Dat Madrid ‘a place to be is’, zal je niet verbazen. Droog weer, gecombineerd met een uitzonderlijk cultureel erfgoed. Je zou om minder naar de Spaanse hoofdstad vliegen. Laten wij enkele trekpleisters op een rij zetten: het Prado of het Centro de Arte Reina Sofia, de levendige pleinen en het heerlijke straatleven.

Nummer 4, Odessa, Oekraïne, 464 millimeters


Konstantin Brizhnichenko/wikimedia

Odessa is een grote stad aan de Zwarte Zee met 1 miljoen inwoners. Die hebben weinig last van nattigheid. Voor ons Nederlanders is Odessa misschien niet zo bekend, maar ze trekt jaarlijks horden toeristen uit de voormalige Sovjet-Unie, vooral omdat de voorsteden van de stad recht aan de Zwarte Zee grenzen. Naast het strandleven is er een prachtige nationale opera te bewonderen, monumentale gebouwen en ook heel wat museums.

Nummer 5, Skopje, Macedonië, 474 millimeters

Iets dichter bij huis ligt Skopje aan de rivier de Vadar gelegen. De stad heeft een echt continentaal klimaat, met warme zomers en koude winters. Maar regenen doet het er dus maar beperkt. Het kleine land (sinds 1991 onafhankelijk) kende een roerige geschiedenis. Vandaag is Skopje een heel leuke citytrip. Er zijn machtige en prachtige kerken en kathedralen, of je kan de bergachtige natuur rondom gaan bezoeken. Tip: de bergmeren zijn geweldig en nog niet aangetast door het massatoerisme.

Nummer 6, Warschau, Polen, 515 millimeters

De hoofdstad van Polen doet het goed in ons lijstje. Ook hier heerst een continentaal klimaat, met warme, droge zomers en koude, redelijk droge winters. Warschau in een mooie stad om te bezoeken. Er zijn de prachtige oude pleinen, the Jewish Ghetto Memorial en het Lazienski park natuurlijk. En fijn is dat er in de Poolse hoofdstad ook een echte terrascultuur heerst. Een fris drankje kan je dus drinken van in een traditioneel café tot in de hipste loungebar.

Nummer 7, Marseille, Frankrijk, 515 millimeters

Nog dichter bij huis is het Zuid-Franse havenstad Marseille, de tweede grootste stad qua inwonersaantal, na Parijs. Die inwoners hoeven dus niet al te vaak hun regenjas aan te trekken. Je geraakt er gemakkelijk, bijvoorbeeld met een snelle Thalys trein. Zijn zeker de moeite om te bezoeken: de authentieke sfeer in de oude haven, de verschillende forten en kloosters, abdijen en kathedralen. Bekijk ook zeker het prachtige gebouw van het MuCHEM, ontworpen door Rudy Riciotti, naar aanleiding van Marseille culturele hoofdstad in 2013.

Nummer 8, Kopenhagen, Denemarken, 523 millimeters

Kopenhagen is hip, en ook nog eens redelijk droog. Waarom nog twijfelen? Op je lijstje moeten staan: de kleurrijke huizen van de Nyhavn, de kastelen Christianborg en Frederikborg en natuurlijk, ter ontspanning, het Tivoli Park. Deze Deense hoofdstad van het design heeft natuurlijk ook allerlei shopping en musea-opportuniteiten voor de designliefhebber.

Nummer 9, Charkov, Oekraïne, 525 millimeters

De tweede stad van Oekraïne is niet echt direct een gekende plek voor ons. Er zijn mooie kathedralen te bezoeken, zoals de Kathedraal van de Maria Convent en de Oespenskikerk. Er zijn ook grote parken, standbeelden van Lenin en prachtige musea. Een stad voor als je eens wat anders wilt dan een doordeweeks tripje naar Barcelona. Regenen doet het er in ieder geval relatief weinig.

Nummer 10, Praag, Tsjechië, 526 millimeters

De hekkensluiter van ons lijstje is Praag. Toch leuk om te weten, want het is een populaire Europese citytripbestemming. Een romantische stad vol torens, kastelen en monumentale gebouwen. Wereldklasse musea. En nog steeds redelijk goedkoop. Nu regent het er ook nog eens weinig, a match made in heaven voor jou, de reiziger!