De Catalaanse hoofdstad Barcelona is zeer populair bij toeristen als stedentrip. Dit is ook niet zo verwonderlijk. Barcelona biedt een zeer uitgebreid aanbod aan bezienswaardigheden. Je kunt er heerlijk shoppen, maar ook genieten van musea en cultuur. ‘s Avonds kun je ook in het nachtleven een geweldige tijd tegemoet gaan. Barcelona bevindt zich slechts een paar uur vliegen van Nederland. Wat zijn nu echter de bezienswaardigheden die je niet kunt missen tijdens een bezoek aan Barcelona? In dit artikel zullen we de top 16 bespreken.

16. Passeig de Gràcia (winkelstraat)

Passeig de Gràcia
Ralf Roletschek / fahrradmonteur.de

Kom je naar Barcelona om duur te shoppen? Dan moet je in de winkelstraat Passeig de Gràcia zijn. Hier vind je de flagship-winkels van dure merken zoals Chanel, Louis Vuitton en Cartier zijn gevestigd. Het is tevens de duurste straat van Spanje qua koop- en huurprijzen. Maar cultuur is er ook, aan deze chique promenade staan het Casa Batlló en Casa Milà van Antoni Gaudí (later in de lijst) en andere bekende voorbeelden van het Catalaans modernisme, de Catalaanse variant van Art Nouveau (Jugendstil).

15. Museu Picasso

picasso museum
Kippelboy/wikicommons

Het Museu Picasso is volledig gewijd aan de werken van de beroemde Spaanse kunstschilder Pablo Picasso. Het museum bezit belangrijke werken uit de jeugdperiode van Picasso. Veel van deze werken zijn gemaakt tussen 1895 en 1904. In deze periode werkte en woonde hij in Barcelona.

14. Parc de la Ciutadella

Parc de la Ciutadella
JoJan /wikicommons

Parc de la Ciutadella is niet het bekendste park van Barcelona (dat is Parc Guëll, die komen we later nog tegen in de lijst) maar wel het grootste en zeer populair bij de locals. Het park is gebouwd in 1888 en er bevindt zich een monumentale waterval, een vijver en een romantische tuin in Engelse stijl. Het is te vinden in de wijk El Born , en ligt op 15 minuten lopen vanaf de Barri Gòtic. Het is een oase van rust in het midden van de drukke stad, met veel groen, paden en speelplaatsen voor kinderen.

13. Camp Nou

Camp Nou

Voor de echte voetbalfans is een bezoek aan Camp Nou een must! Camp Nou is het thuisstadion van FC Barcelona. Het stadium heeft een capaciteit van ongeveer 100.000 toeschouwers. Het is een van de meest indrukwekkende stadions ter wereld. In dit stadion worden naast voetbalwedstrijden ook concerten gehouden. Zo hebben U2, Michael Jackson en Bon Jovi hier onder andere opgetreden. In 1982 heeft Paus Johannes Paulus II er zelfs een mis gehouden. Bij Camp Nou is ook een museum gelegen. Dit is een van de best bezochte musea in Catalonië met meer dan één miljoen bezoekers per jaar. Vanuit het museum kun je ook toegang krijgen tot een deel van de tribunes van het stadion.

12. Santa María del Mar

Santa María del Mar
© Túrelio (via Wikimedia Commons)

Een van de mooiste gebouwen uit het Gotische tijdperk dat in Barcelona te vinden is, is de basiliek Santa Maria del Mar. Deze basiliek is gelegen in de wijk La Ribera in El Born. De basiliek is wereldberoemd geworden door het boek van de Spaanse schrijver Ildefonso Falcones, genaamd “De Kathedraal van de Zee”. Als je dit boek hebt gelezen, kun je een bezoek aan de basiliek simpelweg niet overslaan.

11. Mercat de Sant Josep de la Boqueria

Mercat de Sant Josep
Daderot /wikicommons

Wat tijdens een bezoek aan Barcelona zeker niet mag missen is een trip naar Mercat de Sant Josep de la Boqueria. Dit wordt ook wel kortweg de Boqueria markt genoemd en is de grootste overdekte markt ter wereld. Je kunt er heerlijke verse producten krijgen als fruit, groeten, vis, vlees en kaas. De markt is overdekt dankzij een overkapping van gietijzer, die stamt uit de negentiende eeuw. Een kijkje op de markt is voor iedereen gratis. De prachtige kleuren, geuren en smaken komen je tegemoet. Achter in de hal van de markt zijn diverse tapasbars en een marktrestaurant. Als aanraders moeten de tapas van Bar Pinotxo en El Quim genoemd worden. Je kunt op de markt ook heerlijke kant-en-klare smoothies of sapjes krijgen en doosjes met fruit.

10. Palau de la Musica Orfeo Catala

Palau de la Musica Orfeo Catala
Jiuguang Wang /wikicommons

Deze prachtige concertzaal is een lust voor het oog. In het begin van de twintigste eeuw bouwde Lluís Domènech i Montaner deze concertzaal in opdracht van de Catalaanse muziekvereniging. De concertzaal is ontworpen als een gigantische glazen doos met een grote lichtkoepel die centraal ligt. Het gebouw staat sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het gebouw is prachtig om te zien. Je kunt Palau de la Musica Orfeo Catala bezoeken tijdens een concert, meelopen met een van de rondleidingen of het van buitenaf aanschouwen.

9. Monestir de Pedralbes

Monestir de Pedralbes
Farisori/wikicommons

Het Monestir de Pedralbes is voor veel toeristen misschien onbekend, maar dit gebouw is een ware parel uit de Middeleeuwen. Het klooster bevindt zich in de Pedralbes-wijk van Barcelona. Het bevindt zich tussen de huizen van welgestelden. De entree is verscholen achter een oude stenen boog aan de Carrer del Bisbe Català. Het prachtige Gotische bouwwerk met zijn prachtige Gotische bogen heeft prachtige gangen en tuinen. Let ook op de bel naast de ingang. Deze werd vroeger gebruikt door liefdeskoppels. Zij brachten een grote mand met eieren aan de Clarissen, in de hoop een goddelijke zegen te krijgen als ze gingen trouwen. Dit is overigens nogsteeds mogelijk, maar dan op de plek waar de nonnen nu wonen, bij Carrer Montevideo.

8. Barceloneta (strand)

Barceloneta

Het fijne van een stedentrip aan Barcelona, is dat je ook heerlijk even kunt genieten aan het strand! Het meest bekende stukje strand is Barceloneta. Het ligt dichtbij het centrum en tegenover de visserswijk La Barceloneta. Het is er heerlijk druk en er komen veel toeristen op af. Je kunt op dit strand een van de iconen van het strand vinden, namelijk Rebecca Horn’s “Homage to Barceloneta”. Dit sculptuur verbeeldt de huizen van La Barceloneta en is het symbool van het strand geworden. Je kunt daarnaast genoeg doen op het strand. Er zijn maar liefst drie volleybalvelden, een skateboardgebied, een gymnastiekterrein en pingpongtafels. Je kunt er daarnaast heerlijk dineren bij een van de visrestaurants, tapasbars of chiringuitos.

7. Casa Batllo

Casa Batlló

Casa Batllo is een prachtig gebouw van Antoni Gaudi. Gaudi was een van de meest bekende architecten van Barcelona. Met onder andere dit pand heeft Gaudi zijn stempel gedrukt op de stad. Casa Battlo is gelegen aan de chique promenade van Passeig de Gracia. Het heeft een zeer indrukwekkende uitstraling met de golvende lijnen. Ook zijn er interessante details, zoals de gevel die is bedekt met Catalaans mozaïek, waardoor het lijkt op de schubben van een vis. Het dak van het pand heeft iets weg van de rug van een draak. Op het dak bevindt zich een toren met een kruis, wat symbool zou staan voor Sint Joris, die de draak doodt. Zowel het exterieur als het interieur zijn zeer indrukwekkend en een bezoekje waard.

6. Montjuïc (berg)

Montjuïc
Montjuïc2

De Montjuïc berg is een heuvel van 213 meter hoog. Hij bevindt zich in het zuidwesten van Barcelona. Het wordt ook wel de groene long van Barcelona genoemd, tussen Plaça d’Espagna en de Middellandse Zee. Op de top van de heuvel is een verdedigingsfort gebouwd in 1640. Het park is in 1929 aangelegd vanwege de Wereldtentoonstelling in Barcelona. De berg heeft veel recreatiemogelijkheden, sportstadiums, paleizen, musea en paviljoenen. Als je de berg gaat bezoeken kom je eerst langs de toegangspoort op Plaça d’Espagna. Je hebt aan de voet van de berg een fantastisch uitzicht. De toegangspoot heeft twee grote torens en Font Magica, een prachtige fontein die ‘s avonds een enorm schouwspel vormt voor de toeristen.

5. Casa Milà

Casa Milà
Diliff /wikicommons

Casa Milà is net als Casa Battlo een van de prachtige gebouwen van de architect Gaudi. Casa Milà is een serie van appartementen die gelegen zijn aan de promenade van Passeig de Gracia. Deze appartementen waren het laatste grote project voordat Gaudi zou beginnen met de bouw van de Sagrada Familia. Het uiterlijk van het gebouw heeft veel weg van een zeebodem met zeewier. Er zit geen enkele rechte lijn in het ontwerp. Door de sobere kleuren wordt het ook wel La Pedrera door de Catalanen genoemd, wat de Steengroeve betekent. Het dak is waarschijnlijk het meest indrukwekkend. Er zijn diverse niveauverschillen in te vinden en verschillende versieringen. Het uitzicht vanaf dit dak is waarschijnlijk het meest beroemde van Barcelona.

4. Barri Gòtic

Barri Gòtic

Barri Gòtic is het oudste deel van Barcelona. De naam betekent “Gotische Wijk”, maar deze naam is enigszins misleidend. Er staan namelijk niet uitsluitend Gotische gebouwen. Vroeger was dit gedeelte van de stad afgesloten door middel van stadsmuren. Deze stadsmuren zijn tegenwoordig afgebroken en vervangen door brede straten. Je vindt in dit gedeelte de prachtige kathedraal van Santa Eulalia en Palau de la Musica Catalana. Dat is een prachtig concertgebouw, vooral qua interieur.

3. Parc Guëll

Parc Guëll

Het Parc Guëll is een prachtig park dat is aangelegd in opdracht van Eusebi Guëll, een rijke ondernemer. Deze zakenman wilde een idyllische tuinstad bouwen net boven de wijk Gràcia. Je waant je hier in de fantasiewereld van Antoni Gaudi, met allerlei kleuren. Je ziet er prachtige architectonische hoogstandjes en mooie bomen en planten. Bovendien heb je hier een mooi uitzicht over Barcelona. Vanaf 2013 moet je betalen om dit park te bezoeken. Er mogen ook maximaal 800 bezoekers per keer in het park, vandaar dat op je ticket het tijdstip staat waarop je het park mag bezoeken.

2. La Ramblas

ramblas
Ralf Roletschek / fahrradmonteur.de

De wereldberoemde promenade van Barcelona, genaamd La Ramblas kun je niet overslaan tijdens een bezoek aan de stad. De Ramblas is ongeveer een kilometer lang en loopt vanaf Plaça Catalunya tot aan het strand. Je vindt er levende standbeelden, vele (te dure) terrasjes en verder heel veel mensen. Het barst er van de kraampjes, bloemenstallen, restaurants en winkels. Laat je tot in de vroege uurtjes mengen in de gezellige drukte.

1. Sagrada Familia

Sagrada Familia

De absolute nummer 1 in de top 13 van bezienswaardigheden in Barcelona is de Sagrada Familia is de Sagrada Familia. Het is een monumentale kerk gelegen in het centrum van Barcelona. Het wordt als een van de bekendste symbolen van de stad gezien. De kerk wordt jaarlijks door miljoenen mensen bezocht en bestudeerd, zowel vanwege architectonische als religieuze redenen. Gaudi heeft zijn stempel gedrukt op de bouw van deze kerk, maar heeft helaas het eindresultaat nooit gezien. De monumentale tempel is nog steeds niet af, maar als dit het geval is, zullen er in totaal achttien torens zijn waarmee het het hoogste religieuze gebouw in Europa zal zijn. De achttien torens staan voor de twaalf apostelen, vier evangelisten, Jezus en Maria. Je kunt de Sagrada Familia simpelweg niet overslaan bij een bezoek aan Barcelona!