Met ruim een half miljoen inwoners is Kopenhagen de grootste stad van Denemarken. Deze hoofdstad van Denemarken is een prachtige welvarende stad waar oude gebouwen worden afgewisseld met moderne architectuur. Je kunt er heerlijk genieten op terrassen, de haven van Kopenhagen bezoeken of fijn shoppen in een van de vele winkelstraatjes. Kopenhagen is niet de goedkoopste stad om te bezoeken, maar je kunt een bezoek aan de stad zo goedkoop maken als je zelf wilt. Ben je benieuwd welke bezienswaardigheden je echt niet mag missen tijdens een bezoek aan de stad? In dit artikel zullen we de top 12 bezienswaardigheden van Kopenhagen bespreken.

12. Carlsberg (brouwerij)

Carlsberg
Troels Dejgaard Hansen/ flickr

Houd jij wel van een glaasje bier? Dan ben je vast bekend met het merk Carlsberg. Dit is het bekendste bier van Denemarken. Je zou het kunnen vergelijken met wat voor ons Heineken is. Je kunt tijdens je bezoek aan Denemarken de brouwerij van Carlsberg bezoeken. Je leert tijdens de Carlsberg Beer Experience alles over het biermerk en hoe ze enorm zijn uitgebreid in de afgelopen jaren. Het biermerk stamt uit 1847! Je krijgt het hele proces van bierbrouwen te zien en natuurlijk mag je een glaasje bier proeven! Je moet dan wel 18 jaar oud zijn.

11. Verlosserskerk

Verlosserskerk
Avda/wikicommons

Als je een leuke kerk wilt bezoeken, dan is de Verlosserskerk een goed idee. Deze kerk wordt in het Deens de Vor Frelsers Kirke genoemd. Het is gebouwd in de barok stijl, en is vooral bekend om zijn toren. Deze toren kun je vanaf verschillende punten in de stad al zien. Het carillon valt erg op en ook de vorm die hij heeft als kurkentrekker. De wijk om de Verlosserskerk is ook leuk om te bezoeken. Je vindt er leuke huisjes en heerlijke eettentjes.

10. Amalienborg

Amalienborg

Amalienborg is een complex van vier paleizen die gebouwd zijn rondom een achthoekig plein. In het midden van het plein staat een standbeeld van Koning Frederik V. De Deense koninklijke familie verblijft hier in de winter. Aan de buitenkant zien de vier paleizen er hetzelfde uit, in dezelfde rococostijl. Van binnen ziet elk paleis er anders uit. Twee van de vier paleizen kun je bezichtigen. Het paleis van Christiaan VIII is een museum van de Glücksburg Dynastie. Het andere paleis wat af en toe wordt opengesteld voor het publiek is het paleis van Christiaan II. Dit is ook de officiële ontvangstruimte van de Deense koningin, en wordt dus vaak gebruikt. Iedere dag om 12:00 uur vindt de wisseling van de wacht plaats. Het marcheren van de wachten is leuk om te zien.

9. De kleine zeemeermin

kleine zeemeermin

Een van de grootste attracties van Kopenhagen is de kleine zeemeermin. Dit beeld staat sinds 1913 in de haven van Kopenhagen. Het beeld is gemaakt door Edward Eriksen naar het sprookje van Hans Christian Andersen. Het beeld is in de loop der tijd wel eens door vandalen beklad, maar gelukkig is het altijd weer in ere hersteld.

8. Rosenborg Slot

Rosenborg
Elgaard/wikicommons

Een ander prachtig paleis om te bezoeken is het Rosenborg slot. Dit paleis staat in het centrum van Kopenhagen. Vroeger was dit een koninklijke residentie, maar tegenwoordig is het opengesteld voor het publiek. Je vindt er schilderijen en andere voorwerpen uit de Deense geschiedenis. Zelfs de kroonjuwelen van het Deense koningshuis worden hier tentoongesteld. Er zijn vaak mooie tijdelijke tentoonstellingen. Rondom het Rosenborg Slot is een prachtige tuin waar je even tot rust kan komen te midden van de stad.

7. Vrijstad Christiania

Christiania
Quistnix/wikicommons

Wil je tussen de architectuur, winkels en kunst even iets anders zien tijdens je stedentrip? Dan is het leuk om de vrijstad Christiania te bezoeken! Dit stadje is gesticht door hippies in de jaren 70. In 1971 kraakten een groep hippies de kazerne in Bådmandsgade, en hier werd dit dorp gesticht. Onder het mom van een sociaal experiment mocht Vrijstad Christiania blijven bestaan. Er wonen tegenwoordig zo’n 1000 mensen. Deze vormen een vrij hechte gemeenschap met hun eigen regels. Ze hebben ook hun eigen school, supermarkt, postkantoor en een manege. Je vindt er veel creatieve huizen, eettentjes en kroegen. Als je even wilt ontsnappen uit de drukke stad, is Vrijstad Christiania een fijn idee!

6. Strøget (winkelstraat)

Strøget
Tanya Dedyukhina/wikicommons

Het bekendste winkelgebied van Kopenhagen is Strøget. Dit winkelgebied is geheel voor voetgangers en bevat veel bekende plein als Nygade, Amagertorv en Gammel Torv. Je vindt er alle grote winkelketens, maar ook gezellige kleine boetiekjes. De echte modekenner weet allang dat Denemarken een van de meest vooraanstaande modelanden is, maar voor iedereen die heerlijk wil shoppen is er zeker wat wils in Strøget!

5. Nationalmuseet

nationalmuseet
Lestat/wikicommons

Het Nationalmuseet is het Nationale Museum van Kopenhagen. Dit museum bevindt zich zeer dicht bij het populaire winkelgebied van Strøget. Dit museum is het grootste van heel Denemarken, en bevat de gehele culturele geschiedenis van het land. Naast de grote vaste collectie zijn er vaak interessante tijdelijke tentoonstellingen te vinden. De souvenirshop heeft leuke cadeaus om mee naar huis te nemen en het restaurant zorgt voor een fijne pauze.

4. Rundetaarn

Rundetaarn

De Rundetaarn is zeer opvallend en bekend in Kopenhagen. Rundetaarn is een ronde toren die zich bevindt in het centrum van de stad. De toren wordt regelmatig beschreven in sprookjes van Hans Christian Andersen. Je vindt hem bijvoorbeeld terug in de Tondeldoos of in Holger de Deen. In de toren is de oudste sterrenwacht van Europa gevestigd. De sterrenwacht wordt nog steeds gebruikt.

3. Christiansborg

Christiansborg

Het Slot Christiansborg in Kopenhagen is waar het parlement is gevestigd. Het parlement wordt Folketing genoemd. Het historische gebouw wordt ook voor andere zaken gebruikt. Het is vernoemd naar Christiaan IV. Deze koning heeft het paleis gebouwd op de restanten van het fort van bisschop Absolon. Het paleis van Christiaan brandde in 1794 helemaal af. Daardoor verhuisde de koninklijke familie naar Amalienborg. Het werd vervolgens wel herbouwd in de neobarok stijl. Doordat in 1848 het volk meer inspraak opeiste tegen de koning, werd er gezorgd voor een democratische grondwet, en stond de koning dit gebouw af aan het parlement.

2. Tivoli Gardens

tivoli gardens
MattXDA/wikicommons

Tivoli Gardens is een zeer leuk pretpark in het midden van het centrum van Kopenhagen. Het pretpark Tivoli is opgericht door Georg Carstensen en open sinds 1843. Er zijn in het park zo’n 25 attracties te vinden. Je kunt je helemaal uitleven in een van de vijf pretparken. Ook ‘s avonds is het leuk om het park te bezoeken. Het wordt dan door maar liefst 115.000 lampen verlicht.

1. Nyhavn

Nyhavn

De prachtige haven van Kopenhagen is zeker een must tijdens een bezoek aan de stad. De oude panden aan de kade van de Nyhavn zijn prachtig in allerlei kleuren geschilderd. Er zijn op warme dagen allerlei terrassen waar je heerlijk kunt genieten van een hapje en een drankje. Het is hier zien en gezien worden. Hans Christian Andersen is onlosmakelijk verbonden met Nyhavn. Hij heeft in meerdere huizen gewoond, waar hij bijvoorbeeld het verhaal van de kleine zeemeermin heeft geschreven.