Kastelen hebben altijd iets magisch, alsof je in een sprookjeswereld bent terechtgekomen. Ook al worden er tegenwoordig bijna geen kastelen meer gebouwd, er zijn genoeg prachtige kastelen in Europa die een bezoek zeer zeker waard zijn. We hebben er al 20 voor je gevonden.

Gravensteen

Gravensteen
Trougnouf (Benoit Brummer)/wikipedia

Het Gravensteen in het Belgische Gent is een middeleeuwse burcht in het hartje van de stad, waar nog veel te beleven valt. De forse kantelen, de smalle torentrappen en de vertrekken die het rijke verleden ademen zijn zeker een bezichtiging waard. Er woont niemand meer maar je kunt je er onderdompelen in de geschiedenis tijdens een van de rondleidingen.

Moszna Castle

Moszna kasteel

Dit Moszna kasteel ligt in het zuidwesten van Polen, in het dorpje Moszna. Het is een van de bekendste monumenten van de regio en het staat zelfs op de lijst van de mooiste kastelen van de wereld. Het park met de eeuwenoude bomen is gratis toegankelijk en alleen al de laan met de waterpartijen is al de moeite waard om te zien. Het kasteel is gebouwd rond de 17e eeuw en heeft verschillende bouwstijlen, namelijk neogotiek, barok en neorenaissance. Er zijn in totaal 365 fraai gedecoreerde kamers.

Slot Egeskov

Egeskov slot

Op het Deense eiland Funen ligt het Slot Egeskov, vlakbij de plaats Kværndrup. Volgens kenners is dit de best bewaarde waterburcht in Europa uit de Renaissancetijd. Het slot met de slotgracht werd gebouwd in 1554. Het slot is zeker een bezoek waard voor het hele gezin, in de kasteeltuinen hebben ze namelijk een attractiepark gemaakt. Zeker het doolhof valt goed in de smaak. Ook de liefhebber van oldtimers kan hier genieten. Kijk ook een bij het enorme poppenhuis in het kasteel; het Paleis van Titania. Het slot is nog steeds voor een deel bewoond door een echte graaf en gravin.

Kasteel van Chambord

Chambord kasteel

In het departement Loir-et-Cher in het Loire dal in Centre-Val de Loire ligt het kasteel van Chambord met zijn 426 kamers, 83 trappen en 282 schoorstenen. Een 16e-eeuws jachtkasteel met een bijzondere dubbele wenteltrap. Het bouwkundige meesterwerk is bedacht door Leonardo da Vinci. Je kunt hier 60 kamers bezoeken en een collectie van 4.500 kunstobjecten bekijken. Het fraaie park wat om het kasteel heen ligt is net zo groot als Parijs.

Kasteel Predjama

Predjama

Het kasteel Predjama ligt in Slovenië vlakbij het gelijknamige dorp. Deze mooie burcht heeft een roerig verleden, zeker toen in de 15e eeuw Erazem de kasteelheer was. Met zijn verborgen grottenstelsel bleef hij uit handen van de Habsburgers. Zeker door de ligging in de luwte van een 123 meter hoge rotsformatie heeft het kasteel een sprookjesachtige uitstraling. Het is niet voor niets een gewilde filmlocatie. Er zijn dagelijks rondleidingen, waarbij ook de legendes van het kasteel verteld worden. De gevangenis oftewel martelruimte kun je met kleine kinderen beter overslaan.

Alcázar van Segovia

Alcázar van Segovia
Rafa Esteve /wikipedia

Ook dit kasteel in Segovia zou er zo een uit de sprookjesboeken kunnen zijn. Met de rijke geschiedenis en vele legendes kunnen er ook aardige verhalen over verteld worden. Dit kasteel is een erfenis uit de 19e eeuw, zijn voorganger werd verwoest door een brand. Tegenwoordig is hier het Artillerie Museum gevestigd, maar ook het uitzicht en het interieur van het kasteel is schitterend. Zeker een bezoek waard als je in Spanje in de buurt bent.

Kasteel Peles

Peles kasteel

Het kasteel Peles is gebouwd tussen 1875 en 1883. In 1914 was het helemaal klaar. Het ligt vlakbij de Roemeense stad Sinaia. In de zomer had de koninklijke familie van Roemenië hier hun onderkomen. Het is een verborgen schat in de bergen en vandaag de dag een Nationaal Museum. Je vindt in het kasteel verschillende stijlen terug, namelijk Duitse en Italiaanse (neo)renaissance, Moors, (neo)gotiek, Duitse barok, Jugendstil en Turks.

Edinburgh Castle

In Schotland ligt het Edinburgh Castle op de Castle Rock in de hoofdstad van Schotland. Hier kun je ook de Schotse kroonjuwelen bewonderen. De meeste gebouwen stammen uit de 17e eeuw. Al 150 jaar lang wordt er iedere dag, behalve zondag een artillerieschot gelost en tijdens de rondleiding hoor je precies waarom. Het oudste gebouw is uit de 12e eeuw, namelijk de Sint Margaret’s Chapel. In die tijd werd een deel van het kasteel ook gebruik als gevangenis, bij de tentoonstelling ‘Prisoners of War’ kun je zien hoe de leefomstandigheden daar destijds waren. Ook het National War Museum of Scotland kun je in het kasteel vinden.

Ashford Castle

Ashford kasteel

Aan de oever van de Lough Corrib rivier in Ierland ligt het middeleeuwse en Victoriaanse Ashford Castle. Door de eeuwen is het kasteel steeds meer uitgebouwd en inmiddels is het een luxe vijfsterrenhotel geworden. Het kasteel met de 820 ramen bestaat al sinds 1228 en twee jaar geleden ontdekte men tijdens de renovatie weer andere kamers. Ooit behoorde het kasteel toe aan de familie Guinness en het heeft ook de laatste jaren een aantal beroemde buren gehad, zoals Brad Pitt, John Lennon, Oscar Wilde en prinses Grace. De omgeving is schitterend.

De Vajdahunyadburcht

Vajdahunyadburcht

Dit slot ligt op een eiland van de stadvijver in Boedapest, aan de Pest-kant. Het is een kopie van een kasteel uit Transsylvanië en is gebouwd in verschillende Hongaarse stijlen. Het Hongaars Museum voor Agricultuur is hier gevestigd.

Het Grootmeesterspaleis

kasteel rhodos

Dit middeleeuwse paleis op Rhodos ligt ook in de stad Rhodos. Het is een van de weinige gotische kastelen in Griekeland. Het paleis met de enorme torens en muren met tinnen en schietgaten was twee eeuwen lang het hoofdkwartier van de Johannieterorde. Nu is het een museum.

Kasteel Bran

bran kasteel

Vlakbij de Roemeense stad Bran ligt dit sprookjesachtige slot uit de 14e eeuw. Het is hooggelegen op een rots en erg indrukwekkend. Dit is ook het kasteel wat bij de personage graaf Dracula hoort, die overeenkomsten vertoont met de bloeddorstige heerser Vlad III die hier in de 15e eeuw woonde. In het kasteel is nu een museum en er zijn regelmatig evenementen.

Het kasteel van Chantilly

kasteel Chantilly

In de Franse vallei van de Nonette in Picardië staat dit kasteel wat de vervanger is van het Grand Château uit de Franse Revolutie. Een deel heeft deze revolutie zelfs overleefd. Tegenwoordig zitten er twee musea, waaronder het Musée Condé. Maar er is ook een veelvoud aan overdadig ingerichte kamers.

Kasteel Miramare

Miramare kasteel

Aan de fraaie kust van de Italiaanse Golf van Triëst ligt dit maagdelijk witte kasteel. Een prachtig bouwwerk bovenop de klippen in een schitterende omgeving. Het is niet voor niets tot een beschermd gebied uitgeroepen. Het was ooit het kasteel van de Oostenrijkse gouverneur Maximiliaan van Habsburg, maar het leek of er een vloek ruste op deze plek. Met vervelende gevolgen voor Maximiliaan en sommige latere bewoners.

Eilean Donan Castle

Eilean Donan

Een kasteel uit de 13e eeuw op het Schotse eiland Loch Duich. Ooit was het ter verdediging van de Vikingen, tegenwoordig is het een museum. Het was ook het decor voor beroemde films, zoals de Highlander, een James Bond film en Made of Honor.

Kasteel van Hunedoara

kasteel Hunedoara

Van deze gotische burcht in het Roemeense Transsylvanië stammen de oudste delen uit de 14e eeuw. Het sprookjesachtige bouwwerk werd door de Hunyadi-dynastie uitgebreid tot zijn huidige formaat. In het kasteel kun je nog fresco’s zien uit de 15e tot 17e eeuw.

Kasteel van Chenonceau

kasteel Chenonceau

In het Franse departement Indre-et-Loire ligt vlak bij de plaats Chenonceaux het kasteel van Chenonceaux. Het kasteel is een van de meest bijzondere kastelen van het Loiregebied omdat het over het water van de Cher rivier ligt. Het kasteel heeft mooie tuinen en is erg goed onderhouden. Het is het hele jaar geopend voor een audiotour.

Burg Hohenzollern

kasteel Hohenzollern

Dit oude kasteel is misschien wel een van de mooiste bezienswaardigheden van het Zwarte Woud. Burg Hohenzollem ligt op een hoge berg en heeft daardoor een schitterend uitzicht. Het dateert uit de tijd van de Middeleeuwen. Het interieur is goed bewaard gebleven en het kasteel is eigendom van de familie Hohenzollern. Het ligt tussen de gemeenten Hechingen en Bisingen en is het hele jaar door geopend voor bezichtigingen.

Kasteel de Haar

kasteel de haar
Rafa.rivero /wikipedia

Kasteel de Haar, vroeger Het Huys te Haer is het grootste kasteel van Nederland en het ligt in het Utrechtse dorpje Haarzuilens. Het monumentale kasteel werd van 1892 op de ruïnes van het oude kasteel gebouwd in een neogotische stijl. Ook de tuinen en het bijbehorende park zijn prachtig.

Slot Neuschwanstein

Neuschwanstein slot

Het Slot Neuschwanstein ligt in Beieren in het dorp Hohenschwangau. Het is in opdracht van koning Ludwig II van Beieren in de tweede helft van de 19e eeuw gebouwd. Het is een sprookjesachtig kasteel om te zien, zelfs de inrichting is betoverend mooi. Ook Walt Disney raakte geïnspireerd door dit kasteel, wat terug te zien is in het Disney-kasteel.