Skopje is een van de vreemdste hoofdsteden die je wellicht zal bezoeken. De meeste reizigers worden niet meteen verleid door de eclectische wirwar aan monumentale beeldhouwwerken, indrukwekkende bouwwerken en vele nauwe steegjes in het centrum. Toch keren de meeste bezoekers ooit nog een keer terug naar Skopje waarbij de liefde voor de Macedonische hoofdstad toch plots toeslaat. Nee, Skopje is zelden de eerste keuze als we zoeken naar citytrips, maar is dat erg?

Tegenwoordig kan je vanuit West-Europa erg goedkoop vliegen naar de Alexander de Grote luchthaven. En wanneer je dat doet, hier zijn enkele niet te missen bezienswaardigheden van Skopje.

Oude Bazaar

skopje oude bazaar
ZographStudio / Shutterstock.com

De Oude Bazaar is gelegen op de oostelijke oever van de Vardar. Het is een van de oudste marktplaatsen in de Balkan en is al sinds de twaalfde eeuw een handelscentrum. De economische piek lag echter 400 jaar later.

Tegenwoordig is het een beschermd gebied waar nog steeds veel tradities en oude winkels zijn te vinden. Zo zal je tijdens een wandeling in dit gebied nog goudsmeden aan het werk zien.

Macedonia Plein

Macedonia plein

Het Macedonia plein is het belangrijkste plein in de hoofdstad. Het eerste wat zal opvallen is dat hier tal van monumenten staan. Een gevolg van het project Skopje 2014 dat werd gefinancierd door de regering om de stad een klassieke aantrekkingskracht te geven.

Stenen brug over de Vardar

Vardar

De Stenen brug over de Vardar verbindt het Macedonia plein met de Oude Bazaar ofwel het nieuwe gedeelte van de stad met het oude. Het is niet alleen symbolisch een erg belangrijke brug maar ook qua verbindingsweg. Zo kan je Skopje niet volledig hebben verkend zonder de brug te hebben overgestoken.

Sveti Spas

sveti spas

Svetis Spas is een deels ondergrondse kerk in Skopje dat dateert uit de zeventiende eeuw. De reden waarom de kerk deels ondergronds is gebouwd is omdat in die periode kerken niet hoger mochten zijn dan moskeeën.

Matkakloof (dagtrip)

matkakloof

Als je even de stadsdrukte wil verlaten, dan is een daguitstap naar de Matka kloof een populaire optie. Deze is te bezoeken met de taxi of bus vanuit Skopje. Doorheen de kloof stroomt een helderblauwe rivier. Je kunt er wandelen op een pad dat tegen de kloofwand aankleeft. Ook kan je er de grot, een klooster of het meer bezoeken dat in de kloof is gelegen.

Fort Skopje

fort skopje
saiko3p / Shutterstock.com

Fort Skopje of Kale Fort ligt al sinds de zesde eeuw op een heuvel net buiten de stad. Het fort werd gebouwd met de overblijfselen van de oude stad nadat het werd geteisterd door een aardbeving. Het fort wel al snel vernield door verschillende invallen en het huidige fort is gebouwd door de resten van het vorige fort.

Huis van Moeder Teresa

Huis van Moeder Teresa
stoyanh / Shutterstock.com

Moeder Teresa werd geboren in Skopje en dit huis is dan ook een blijvende herinnering aan een van de belangrijkste personen van de twintigste eeuw. Het huis staat op de exacte plaats waar vroeger de kerk stond waar ze werd gedoopt.

Vodno berg en het Millennium Kruis

Vodno uitzicht op skopje
Vodno

De Vodno berg is het hoogste punt in de omgeving van de stad en een aangename verademing na in de drukke stad te hebben vertoefd. Bovenop de berg staat het Millenium Kruis, met z’n 66 meter een van de grootste kruisen ter wereld. Je kan ook prachtig wandelen van de Matka kloof tot de top van de Vodno berg.

De hippe wijk Bohemian

Ben je op zoek naar een gebied waar je heerlijk kan slenteren, genieten van een terrasje of restaurantbezoek? Dan zit je het best in de wijk Bohemian. Hier heerst steeds een erg levendige, maar ontspannen sfeer.

Skopje Zoo

skopje zoo
De dierentuin van Skopje had vroeger een erg slechte reputatie, maar de regering heeft heel wat geld gepompt in een totale renovatie. Zo kregen de dieren nieuwe hokken en verbleven ze in betere omstandigheden. Mede hierdoor is het uitgegroeid tot een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Skopje.