Wist je dat Sofia niet alleen een populaire meisjesnaam is, maar ook een unieke vakantiebestemming? Sofia is namelijk de hoofdstad van Bulgarije een echte ‘hidden gem’. Deze stad ligt in een perfect klimaat en heeft een rijke historie. Het is gelegen in het hart van de Balkan en vormt als het ware de brug tussen Europa en Azië. Wil je weten wat je in deze rijke culturele hoofdstad allemaal kunt doen en beleven? Dit zijn 9 dingen om te zien en doen in Sofia, Bulgarije.

Mineraalbaden

Mineraalbaden

Geniet van pure ontspanning tijdens jouw vakantie en neem een bezoekje aan de populaire mineraalbaden in het centrum van Sofia. De ‘Tsentralna mineralna banya’, dateren uit 1908. Het Neo Byzantijnse ontwerp is nog steeds duidelijk terug te zien in het design. Geniet van warme baden en het prachtige mozaïek op de muren. Het is een unieke toevoeging aan jouw citytrip.

Bojana kerk

bojana kerk
bojana kerk 2
Sergey-73 / Shutterstock.com

Op het lijstje van UNESCO Werelderfgoed komt de Bojana kerk uit Sofia terug. Deze gele kerk stamt uit de middeleeuwen. Het is een Bulgaarse Orthodoxe kerk met een rijkelijk versierd interieur. De kerk wordt wereldwijd geprezen vanwege de rijkelijke middeleeuwse fresco’s. De fresco’s zijn goed bewaard gebleven. Neem een kijkje in de geschiedenis en bekijk de prachtige fresco’s van de Bojana kerk tijdens jouw vakantie.

Vitosha

Vitosha

Wil je Sofia van bovenaf zien? Ga dan naar Vitosha. Dit natuurpark is het oudste park van de Balkan. De gelijknamige berg in het natuurpark biedt een uniek uitzicht over Sofia. Het is een perfecte manier om wat actie te ondernemen tijdens de vakantie en op wandeltocht te gaan. Het is mogelijk om de berg te beklimmen, maar er gaat ook een handige skilift naar de top van de berg. Dit natuurpark is niet alleen populair vanwege het waanzinnige uitzicht, ook kun je hier meer dan 30 verschillende tulpensoorten ontdekken en is het populaire spot voor vogelliefhebbers.

Koninklijk Paleis

Koninklijk Paleis sofia

Vandaag de dag doet het Koninklijk Paleis van Sofia geen dienst meer als residentie van de koning. Je kunt er terecht voor het Nationaal museum van Sofia en museum voor Volkenkunde. Dit paleis heeft door de eeuwen heen gediend als ziekenhuis en heeft door de eeuwen heen jarenlang leeggestaan. Het gebouw zelf heeft al een rijke historie!

Banya Bashi Moskee

Banya Bashi

Sofia is een smeltpunt van verschillende culturen. Ook is er een historisch belangrijke moskee in het centrum van Sofia. De Banya Bashi moskee stamt uit 1576. In deze periode waren de Ottomanen bevelhebbers van de stad. De moskee is de enige moskee in functie in de stad. Officieel is de moskee niet geopend voor toeristen, maar wanneer je net en bescheiden gekleed bent, kun je de moskee buiten gebedstijden om bezoeken.

Alexander Nevski Kathedraal

Alexander Nevski kerk sofia
Alexander Nevski kathedraal

Deze kathedraal is symbool voor Sofia en heel Bulgarije. De bouw van deze enorme kathedraal is vorige eeuw, in 1912 afgerond. Het is de grootste kathedraal van heel het land en gerealiseerd ter nagedachtenis aan Alexander de Tweede. Hij bevrijdde de Bulgaren van de Ottomanen in 1977- 1878.

Centraal Sofia Synagoge

Centraal Sofia Synagoge
Centraal Sofia Synagoge 2

De op een na grootste Joodse Synagoge in Europa is de Centraal Sofia Synagoge. Het werd recent beschreven als grootste trots voor alle Bulgaarse Joden. Deze synagoge is de enige synagoge dat in functie is in Sofia.

Sveta Nedelya Kathedraal

Sveta Nedelya Kathedraal van binnen
Sveta Nedelya Kathedraal
R R / Shutterstock.come

Deze kathedraal heeft historisch gezien een enorme impact voor de Bulgaren. Ondanks dat deze kathedraal pas rond 1850 is gerealiseerd, werd deze kathedraal benoemd tot officiële plek voor aanbidding van grote religieuze evenementen in de stad. Deze kathedraal kwam in 1925 in het nieuws vanwege een bomaanslag tijdens een religieuze ceremonie. Het was tot voor kort de grootste aanslag in Europa waar 200 mensen omkwamen. Na de bomaanslag werd de kathedraal direct hersteld en is tot op de dag van vandaag nog steeds in functie.

Sint Joris kerk

Rotunda van St.George 2

Rotunda van St.George

Ook zijn er nog oude resten van het Romeinse rijk over in Sofia. Het oudste gebouw is de Sint Joris Kerk van rode bakstenen. Deze kleine kerk wordt omhuld door de modernere straten van Sofia en is een bezoek zeker waard.

En, gaat jouw volgende reis ook naar Sofia? Het is een imposante stad met een rijke culturele en religieuze geschiedenis. Voor genoeg afwisseling aan cultuur, historie en avontuur is Sofia een echte aanrader.