Standbeelden vormen al jaren een bekend beeld op veel plaatsen ter wereld. Sommigen werden 20 jaar geleden gebouwd, andere 50 jaar en weer anderen zelfs decennia geleden. Maak kennis met de top tien meest imposante en mooiste standbeelden in Europa. Van de kleine zeemeermin, tot Romulus & Remus, ze horen er allemaal bij.

Cristo Rei (Portugal)

cristo rei
cristo rei close up

Cristo Rei oftewel Christus Koning is slechts één van de symbolen van de stad Lissabon. Het standbeeld werd gebouwd naar het model van het beroemde standbeeld in Rio de Janeiro en staat om precies te zijn niet in Lissabon, maar in Almada in de regio Sétubal. Met een hoogte van 110 meter is het standbeeld een van de hoogste monumenten in Portugal. De bouw duurde dan ook tien jaar (1949-1959).

Decebalus (Roemenië)

Decebalus

Net als het standbeeld van de Cristo Rei in Lissabon duurde het 10 jaar om dit ongelooflijke 40 meter hoge beeld te vormen. De diepe blik van “Decebalus”, de laatste koning van de Dacian die leefde in de 1e eeuw na Christus kijkt al jaar en dag uit over het Roemeense landschap.

Decebalus 2

Op die plek houdt hij vandaag de dag de wacht bij de ingang van de rivier op de grens tussen Roemenië en Servië. Net zoals hij eeuwen geleden zijn land beschermde tegen Romeinse indringers. Hoewel het beeldhouwwerk nog vrij recent is, (in 1994 gaf een miljardair opdracht tot de bouw ervan) is de staat waarin het verkeerd niet uitzonderlijk goed noemen. Door erosie door het zeewater dreigt de neus van de beroemde koning al vroegtijdig in het water te vallen. Mocht je dit beeldhouwwerk nog willen bezoeken, dan is er dus wel een zekere haast bij.

De kleine zeemeermin (Denemarken)

kleine zeemeermin kopenhagen

Wist je dat het beeld van de kleine zeemeermin in Kopenhagen iets gemeen heeft met het lelijke eendje? Beide creaties zijn namelijk een idee van de Deense romanschrijver Hans Christian Andersen. Ondanks dat Andersen tijdens zijn leven werd bespot door zijn tijd- en leeftijdsgenoten, genoot hij, voornamelijk met zijn verhalen voor kinderen, alsnog een groot succes aan het einde van zijn leven.

kleine zeemeermin kopenhagen2

Het standbeeld van de kleine zeemeermin vormt heden ten dage één van de belangrijkste toeristische attracties van de stad Kopenhagen. Het werd geïnspireerd door Andersen, die zelf ook werd geboren in deze stad en het werd gefinancierd en opgebouwd in opdracht van de zoon van de oprichter van de Carlsberg-brouwerijen.

Omdat verschillende versies in het verleden werden onthoofd, is het huidige beeld dat je ziet een kopie. Het originele beeld wordt ergens op een veilige locatie bewaard zodat het hopelijk voor altijd in tact blijft.

David van Michelangelo (Italië)

David van michelangelo

Ondanks dat dit beeldhouwwerk meer dan 600 jaar geleden werd gemaakt wordt het nog steeds door miljoenen mensen als het perfecte lichaam beschouwd. Zijn beroemdheid kreeg het beeldhouwwerk door zijn bekende beeldhouwer Michelangelo Buonarroti. Zoals menig wel weet, is David de held van “David & Goliath”. Een legende waarin deze jongeheer met een simpele slinger de reus Goliath weet te verslaan.

David standbeeld

Er bestaan verschillende exemplaren van David en deze zijn terug te vinden op verschillende plekken in Florence. Wil je echter het origineel zien? Dan dien je af te reizen naar de Galleria dell ‘Accademia.

De denker (Frankrijk)

de denker rodin

Dit in 1903 gemaakte beeld vind je in het Rodin-museum in Parijs. Dit is niet het beroemdste museum in de Franse hoofdstad, maar het is een van de meest interessante en toegankelijke musea om te bezoeken.

de denker standbeeld

Oorspronkelijk was het beeld met slechts 70 centimeter een stuk kleiner en heette het “De dichter”. Pas acht jaar na het eerste ontwerp werd het vergroot tot zijn huidige grootte van 1.80 meter en werd het al snel één van de beroemdste beelden ter wereld.

Romulus & Remus (Italië)

rome standbeeld

De meesten onder ons kennen allemaal wel de legende van Romulus en Remus; de tweelingbroers die door hun ouders waren achtergelaten en werden (op)gevoed door een wolvin. Deze nogal merkwaardige manier van opvoeden stelde hen in staat tot grootse dingen, waaronder onder meer de stichting van de stad Rome .

Romulus remus

Of je nu gelooft in deze legende of niet, het symbool van de stad Rome kun je vinden in het Capitoline Museum. Daarnaast vind je in Parijs op het plein Paul-Painlevé, een kopie die door de stad Rome aan de Franse hoofdstad werd aangeboden.

Venus van Milo (Parijs)

venus van milo

De Venus vertegenwoordigt de godin Aphrodite en is te zien in het Louvre in Parijs. De naam Milo dankt het kunstwerk aan het feit dat het in de 19e eeuw op het Griekse eiland Milos werd gevonden. De Venus werd in die tijd per toeval ontdekt door een boer die op zijn veld aan het graven was naar geschikte stenen om een muur mee te bouwen.

Manneken Pis (België)

Manneken Pis is klein

De legende gaat dat deze dappere kleine jongen de Grote Markt heeft gered van de grote ondergang. Toen de troepen van Napoleon een bom wierpen op deze prachtige plek, besloot deze dappere kleine jongen erop te plassen. De bom werd hierdoor gedoofd en de Grote Markt van Brussel werd gered.

Manneken Pis

Deze waarheid achter deze legende valt echter te betwisten, daar het beeld dateert uit 1620 en dus ouder is dan Napoleon. Het verhaal is dan ook zeer waarschijnlijk een mix tussen Grieks-Romeinse invloeden en het beroemde Brusselse gevoel voor humor.
Wil je al dan niet onder het genot van een echte Brusselse wafel het beeld in levende lijve zien? Je vindt het op het kruispunt van “Rue de l’Etuve” en “Rue du Chêne”.

Nikè van Samothrake (Frankrijk)

nikè van Samothrake

Waar de armen van de Venus van Milo ontbreken, is de Overwinning oftewel de Nikè van Samothrake al eeuwenlang onthoofd. Ondanks dat je misschien anders zal vermoeden werd het beeld niet vernield, maar zijn de armen en hoofden van dergelijke beeldhouwwerken nu eenmaal de fragiele delen en zijn ze vaak niet stevig genoeg voor de tand des tijds.

Ook dit standbeeld, dat inmiddels zijn standplaats heeft gevonden in het Louvre, werd ontdekt op een Grieks eiland; namelijk op Samothraki. Het beeld vertegenwoordigt de godin van de overwinning “Nike” die dezelfde naam draagt als het beroemde sportmerk. Het logo van dit merk wordt vertegenwoordigt door een vleugel die eveneens terug te vinden is in het standbeeld.

Alexander de Grote (Noord Macedonië)

skopje alexander de grote

Als we het hebben over standbeelden in Europa kunnen we niet om Skopje, de hoofdstad van Noord Macedonië heen. Wanneer je het Macedonia Plein kun je nergens kijken zonder een gigantisch standbeeld te zien. Deze zijn het gevolg van het project “Skopje 2014” dat werd gefinancierd door de regering om de stad een klassieke aantrekkingskracht te geven.

skopje standbeelden

Het meest opvallende beeld is dat van Alexander de Grote bovenop een grote fontein. Ook zijn er beelden te vinden van andere Macedonische helden als Goce Delčev en Dame Gruev.

Nelson’s Column (Engeland)

nelson column

Nelson’s Column is te vinden op het Trafalgar Square in Londen. Dit plein in Londen kwam aan zijn naam door de belangrijke slag om Trafalgar in 1805. Vice-admiraal Nelson versloeg toen de Fransen zodat de Britten hun heerschappij op zee konden behouwen. Nelson zelf overleed tijdens de gevechten.

nelson column close up

Zijn zuil is dan ook prominent aanwezig op het plein vandaag: 50 meter hoog is die, met een standbeeld van Nelson ervoor dat 5,5 meter hoog is.