De Sagrada Familia is een van de bekende bezienswaardigheden in Barcelona en betekent: Basiliek en Boetetempel van de heilige familie. De volledige naam is namelijk de Basilica i Temple Expiatori de la Sagrada Familia.
Deze bezienswaardigheid trekt jaarlijks rond de 4,5 miljoen bezoekers! Hoog tijd om de 10 leukste weetjes over La Sagrada Familia te delen.

1. Eindeloos bouwproject

la sagrada familia oud 1

Sinds de bouw van de Sagrada Familia in 1882, staat de basiliek vrijwel altijd in de steigers. Er is een korte onderbreking geweest tijdens de Spaanse Burgeroorlog, waarin de bouw heeft stilgelegen.

la sagrada familia oud

Buiten deze periode wordt er vrijwel altijd gebouwd, met de giften die binnenkomen van de vele bezoekers. Doordat de bouw intussen zo lang duurt, was het zelfs noodzakelijk sommige delen van de basiliek alweer te renoveren. De basiliek is, ondanks dat de bouwwerkzaamheden nog niet waren afgerond, in 2010 gewijd door paus Benedictus XVI

la sagrada familia oud 3

2. Architect Gaudí

gaudi architect

Op 31 jarige leeftijd is de architect Gaudí gestart met het project van de Sagrada Familia. Hij heeft de originele opdracht compleet aangepast en is een volstrekt andere weg in geslagen. Een van zijn opvattingen was dat niemand het werk van God kon overtreffen, om die reden is de kerk 30 cm kleiner gemaakt dan de hoogste natuurlijk piek in Barcelona.

het idee van gaudi

De La Sagrada Familia is hét meesterwerk van Gaudí en hij heeft er een groot deel van zijn leven aan gewijd. Zodanig dat hij er de laatste jaren van zijn leven heeft gewoond. Na een tragisch verkeersongeluk in 1926 is hij begraven in de crypte van de Sagrada Familia, ‘zijn werk’.

3. Verzoeningskerk

Verzoeningskerk
TTstudio / Shutterstock.com

La Sagrada Familia is een “verzoeningskerk”en mag uitsluitend betaald worden door giften en donaties. Dit is een van de redenen dat de bouw extreem lang duurt. Doordat de Sagrada Familia tegenwoordig een veelbezochte toeristische attractie is, waar entree mag worden gevraagd, gaat de bouw veel sneller. Het idee van Gaudí was oorspronkelijk dat wanneer men de kerk stap voor stap gebouwd zag worden, zij onder de indruk van de pracht zouden zijn en meer wilden doneren.

4. Torens

Torens la sagrada familie
funkyfrogstock / Shutterstock.com

De La Sagrada Familia zal uiteindelijk 18 torens tellen. De centrale toren staat symboliek voor Jezus. De drie façades, laten elk een fase uit het leven van Jezus zien. Bij iedere façade staan vier klokkentorens, deze torens symboliseren de twaalf apostelen. Naast de twaalf apostelen zijn er ook vier torens voor evangelisten, gebouwd rondom de centrale vieringstoren van Jezus. De andere toren is gewijd aan de maagd Maria.

5. Invloed van de natuur

natuur
Anton Veselov / Shutterstock.com

Kenners ontdekken in de Sagrada Familia volop kenmerken uit de natuur, met veel verschillende diersoorten en vormen uit de natuur. Zo ziet men in de zuilen van de kerk een gelijkenis met bomen en takken. En ziet men als voorbeeld op de bodem van de kolommen schilpadden, die land en zee symboliseren.

6. Gezicht

gezicht gaudi
silverfox999 / Shutterstock.com

Wie een oplettend oog heeft, kan interessante details ontdekken. Je kunt er namelijk twee keer het gezicht van Gaudí, de architect, terugvinden.
In de Façade van passie zie je aan de linkerkant van Veronica twee soldaten en een volgeling met het gezicht van Gaudí. Daarnaast zie je zijn gezicht in de Façade van de geboorte in het gezicht van Jozef. Als eerbetoon van de werknemers aan Gaudí toen hij is gestorven.

7. Vuurtoren

vuurtoren
Albert Nowicki / Shutterstock.com

De La Sagrada Familia heeft een moderne techniek in het ontwerp. De basiliek heeft namelijk een mozaïek op het dak dat doel dient als vuurtoren, door de felle lichten van de maan op de hoogste toren te werpen. Dit licht zal uitschijnen over Barcelona, net zo als een vuurtoren.

8. UNESCO werelderfgoed

unesco
Vladimir Sazonov / Shutterstock.com

De La Sagrada Familia staat, ondanks dat het nog niet afgebouwd was, sinds 1984 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De basiliek heeft een unieke architectuur en is slechts een van de zeven gebouwen van Gaudí die hierin is opgenomen. Opmerkelijk is dat de basiliek in twee fasen is opgenomen in de Werelderfgoedlijst, in 1984 en in 2005.

9. Spaanse burgeroorlog

spaanse burgeroorlog
CastecoDesign / Shutterstock.com

Gaudí heeft in zijn leven een groot aantal ontwerpen en tekeningen gemaakt, die na zijn overlijden in 1926 als leidraad werden gebruikt door zijn opvolgers. Door een brand in de Spaanse Burgeroorlog in 1936 is een groot deel van deze ontwerpen verloren gegaan. Toen de bouw werd voorgezet moest men met restanten en herinneringen het ontwerp proberen te reconstrueren.

10. Beklimming

beklimmen sagrada familia
Nanisimova / Shutterstock.com

Wist u tot slot dat de torens van de La Sagrada Familia kunnen worden beklommen? Zo kun je naar het hoogste punt dat je kunt bereiken klimmen, op de Façade van de Passie. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een van de andere torens, zo heeft de Façade van de Geboorte juist weer de langste brug om tussen de torens te lopen.
Er is zelfs een mogelijkheid om de lift te nemen tot halverwege de torens, voor een adembenemend uitzicht over Barcelona!