Athene kan wel omschreven worden als één groot openluchtmuseum. De hoofdstad van Griekenland is een mix van de rijke Griekse geschiedenis met moderne hippe invloeden van nu. Door de invloeden van allerlei culturen in de loop der tijd voel je je al snel vertrouwd in de stad, waar je ook vandaan komt. Als je in Athene op straat loopt, heb je het gevoel van het ene historische Griekse gebouw naar het andere te lopen. In deze stad zijn zoveel bezienswaardigheden, waar moet je beginnen? In deze top 10 zullen we de bezienswaardigheden bespreken die je tijdens een bezoek aan Athene niet mag missen!

10. Dionysustheater

Dionysustheater

Het Dionysustheater is het oudste theater van Europa. Het ligt aan de voet van de heuvel de Akropolis. In dit theater vonden vanaf de zesde eeuw voor Christus al voorstellingen plaats. Eerst was het podium slechts gemaakt van aarde die werd aangestampt. Het publiek zat tegen de helling op. Na verloop van tijd kwamen er houten zitbanken op de helling. Dit werden uiteindelijk vervangen voor stenen zitplaatsen. Het theater werd steeds verder uitgebreid. De laatste uitbreiding vond plaats tussen 342 en 326 voor Christus. Er konden toen 17.000 mensen de voorstellingen bijwonen, op in totaal 67 rijen. Tegenwoordig is het theater een ruïne waar geen voorstellingen meer worden gehouden. Het is echter een zeer mooie plek om te bezoeken.

9. Syntagmaplein

Syntagmaplein
Άργος/wikicommons

Het Syntagmaplein is een van de belangrijkste pleinen in Athene. Het is een knooppunt van het openbaar vervoer; bussen, trams en de metro stoppen op dit plein. Op het plein krioelt het vaak van de mensen. Je vindt er een fontein en enkele standbeelden, en muzikanten die het langslopende publiek proberen te vermaken. De meeste toeristen komen naar dit plein voor het parlementsgebouw. Ieder uur van de dag komen ze kijken naar de ceremoniële afwisseling van de wacht. Op zondag om 11 uur dragen de wachters speciale traditionele klederdracht, die bestaat uit witte kilts, rode baretten en klompen met pom-poms.

8. Akropolismuseum

Akropolismuseum
Tomisti/wikicommons

Het Akropolis museum is een van de belangrijkste musea van Griekenland. Het ligt op zo’n 300 meter afstand van de Akropolisberg. Er worden exposities en tentoonstellingen gehouden van prachtige oude objecten die afkomstig zijn van de Akropolis. Je kunt er gemakkelijk een hele dag zoet zijn; het museum heeft een oppervlakte van 25.000 vierkante meter en een expositieruimte van 14.000 vierkante meter. The Times in Londen heeft het museum in 2013 in de top 50 van beste musea ter wereld gezet. Gemiddeld bezoeken een miljoen mensen per jaar dit museum.

7. Monastiráki (plein)

Monastiráki
Barcex /wikicommons

Het Monastiráki plein is een zeer levendig plein, waar altijd iets leuks te doen is. Het plein bevindt zich aan de oostkant van het centrum. Je kunt er door gezellige winkelstraatjes lopen of het leven op en rondom het plein bekijken. Er zijn muzikanten, straatverkopers en diverse kraampjes, zowel overdag als ‘s avonds. ‘s Avonds geeft het plein je een prachtig uitzicht op de Akrolpolis, die verlicht wordt.

6. Lycabettus

Lycabettus
A.Savin /wikicommons

De Lycabettus heuvel is vrijwel niet te missen in de stad. Deze heuvel ligt boven het niveau van de Akropolis met maar liefst 277 meter. Omdat het zo hoog ligt, vinden toeristen het geweldig om vanaf hier de stad te bekijken. Vooral met zonsondergang! Je kunt op verschillende manieren de top bereiken. Je kunt ervoor kiezen om de hele tocht naar boven te lopen, maar er zijn ook verschillende treintjes die je naar de top kunnen brengen. Het is in elk geval een aanrader om net voor zonsondergang op deze heuvel te staan. Vergeet je camera niet mee te nemen!

5. Nationaal Archeologisch Museum van Athene

Nationaal Archeologisch Museum van Athene
A.Savin /wikicommons

Het Nationaal Archeologisch Museum is een museum wat je niet mag missen bij een bezoek aan de Griekse hoofdstad. Het gebouw zelf is al zeer imposant, met de prachtige Griekse zuilen. De collectie van het museum is zeer bijzonder. Je vindt hier allerlei archeologische voorwerpen uit de gehele Griekse historie. Het museum telt zo’n 11.000 verschillende stuks. Je kunt gemakkelijk een hele dag onderweg zijn in dit museum. De totale oppervlakte van het museum is 8.000 vierkante meter, verdeeld over verschillende verdiepingen.

4. Tempel van de Olympische Zeus

Tempel van de Olympische Zeus

De Tempel van de Olympische Zeus staat op de vierde plek in de top 10 van bezienswaardigheden die je niet moet missen in Athene. De bouw van deze tempel begon in de zesde eeuw voor Christus. Het heeft echter nog vele jaren en vele regimes geduurd, voordat het bouwwerk af was. Dit gebeurde onder het regime van de Romeinse keizer Hadrianus. Naast de Tempel van Zeus liet hij de Poort van Hadrianus bouwen. Er is niet veel meer van de Tempel over, maar het is zeer imposant om te zien!

3. Agora van Athene/Tempel van Hephaistos

agora van athene
DerHexer/wikicommons
Hephaistos

Je kunt een bezoek aan Athene niet afsluiten zonder de Agora van Athene te hebben bezocht. De agora van Athene was vroeger het commerciële centrum van Athene. Alle handel, politiek en entertainment vond op deze plek plaats. Je vindt er de meeste ruïnes van tempels en andere archeologische bezienswaardigheden van de hele stad. Een van de hoogtepunten als je op de Agora van Athene bent, is de Tempel van Hephaistos. Deze tempel is verrassend goed in tact gebleven. Neem flink de tijd om dit 32 meter lange gebouw te aanschouwen, met zijn prachtige Griekse zuilen.

2. Plaka (wijk)

Plaka

Plaka is een zeer leuke wijk met veel straatjes en steegjes vol leuke winkeltjes. Je vindt er ook fijne terrassen en taverna’s om heerlijk te genieten van het Griekse eten en drinken. Het kan toeristisch aandoen, maar je vindt er zeker veel leuke typische Griekse winkeltjes. Je kunt hier zeker een leuke souvenir voor thuis vinden! Een aanrader zijn de Griekse sandalen die in allerlei maten en kleuren te koop zijn. Ouzo wordt ook heel veel verkocht. In deze wijk staat de Mitropolis. Dit is de enige kathedraal in Athene. Je kunt hier ook prachtige handgeschilderde iconen kopen. Een ander zeer veel verkocht product zijn olijfolie, aangezien de olijfboom voor de Grieken zeer belangrijk is.

1. Parthenon, Akropolis

Parthenon
Parthenon2

Hét symbool van Athene is de Akropolis. Deze berg wordt als heilig gezien, en staat als verbinding tussen het heden en het verleden. Het Parthenon dat zich op deze berg bevindt, is daar onlosmakelijk mee verbonden. Deze tempel voor de beschermgodin Athena Parthenos, zorgde ervoor dat Athene geen grote rampen zou overkomen. In de loop der tijd hebben ze deze tempel geprobeerd te restaureren. Soms ging het verkeerd door het gebruik van verkeerde materialen, maar gelukkig is daar tegenwoordig niets meer van te zien. Een bezoek aan de Akropolis met het Parthenon is de absolute nummer 1 van bezienswaardigheden in Athene.