Miljoenen mensen gaan jaarlijks naar Parijs. De stad is een grote beleving vol met attracties en bezienswaardigheden die je niet moet missen. Vaak heb je maar een paar dagen de tijd om alles te bekijken. Welke bezienswaardigheden kun je echt niet missen tijdens een trip naar Parijs? In dit artikel zullen we de top 10 bezienswaardigheden van Parijs bespreken.

10. Place des Vosges

Place des Vosges

Op de tiende plaats van bezienswaardigheden staat de Place des Vosges, ook wel het Vogezenplein genoemd. Dit is het oudste plein van Parijs. Je vindt het plein in de wijk Le Marais. Deze wijk ligt in het derde en vierde arrondissement. Dit plein wordt als een van de mooiste ter wereld gezien. Dit komt vooral door de symmetrische architectuur van de gebouwen die het plein omringen. Deze 36 gebouwen bestaan allemaal uit rood baksteen. Beroemde personen als kardinaal Richelieu en Victor Hugo hebben aan dit plein gewoond.

9. De Seine

seine

Er is niets romantischer dan met je geliefde langs de Seine te wandelen. De Seine loopt als een dertien kilometer lange rode draad door Parijs heen. Niets is fijner dan op weg naar bezienswaardigheden even langs de Seine te lunchen op een van de bankjes of op een brug te hangen en de rondvaartboten te zien langskomen.

8. Jardin du Luxembourg

Jardin du Luxembourg

Jardin du Luxembourg is een zeer geliefd park, zowel bij toeristen als bij de inwoners van Parijs zelf. Het park licht op de linkeroever van de Seine, dichtbij de Sorbonne Universiteit. In het centrum van het park is de Grand Bassin. Dit is een achthoekige vijver waar kinderen kleine bootjes kunnen huren om te laten varen. Verder is er voor kinderen entertainment als rondritjes op pony’s en een poppentheater. Je vindt er verder allerlei aangelegde tuinen met geometrische vormen. Er zijn vele stadsbeelden te vinden. De belangrijkste is Saint-Geneviève. Zij is de beschermheilige van Parijs.

7. Catacomben van Parijs

Catacomben

Wil je graag een griezelige bezienswaardigheid doen in Parijs? Dan is een uitstapje naar de Catacomben van Parijs een spannende, enge attractie! De catacomben van Parijs zijn een verzameling van begraafplaatsen onder de stad. In alle begraafplaatsen tezamen liggen zo’n zes miljoen mensen begraven. Tijdens deze attractie ga je door de nauwe ondergrondse gangen, waar je de beenderen ziet van al deze mensen. Je zult echte doodshoofden tegen komen! Leuk om iemand een spannende dag te bezorgen!

6. Pantheon

Pantheon

Een ander gebouw wat zeker niet kan missen in deze top van bezienswaardigheden in Parijs is het Pantheon. Dit imposante gebouw uit de negentiende eeuw ligt midden in het Quartier Latin, in het vijfde arrondissement. Het is ontworpen door Jacques Germain Soufflot. Oorspronkelijk was de kerk gewijd aan Sainte-Geneviève. Het is nu echter meer bekend als begraafplaats van beroemde Fransen. Onder andere de lichamen van Victor Hugo en Voltaire liggen hier opgebaard.

5. Basilique du Sacré-Coeur

Sacré-Coeur

Een van de grootste toeristische attracties in Parijs is de Basilique du Sacré-Coeur. Deze Basiliek is in 1873 gebouwd in de wijk Montmartre, in het achttiende arrondissement. Het enorme gebouw ligt op de Montmartre heuvel, waar vroeger veel kunstenaars woonden. Voor de bouw werd een ontwerp gezocht via een wedstrijd. Deze werd gewonnen door Paul Abadie, een architect die al eerder twee Franse kathedralen gerestaureeerd had. Ondanks de zware vervuiling in de stad, blijft de Basilique du Sacré-Coeur er prachtig wit uitzien. Dit komt doordat de Chateau-Landon steen werd gebruikt bij de bouw van de kerk. Als het regent komt er calciet uit de steen, wat als een soort bleekmiddel werkt.

4. Arc de Triomphe

Arc de Triomphe
Arc de Triomphe2

Midden in het centrum van het Place Charles de Gaulle plein, staat een van de bekendste triomfbogen uit de geschiedenis, de Arc de Triomphe. Keizer Napoleon gaf de opdracht tot het bouwen van deze triomfboog in 1806 vanwege een van zijn overwinningen. Het duurde echter tot 1836 voordat de triomfboog af was. Ondertussen was koning Louis-Philippe toen aan de macht. Op de Arc de Triomphe is een platform waar vandaan je een prachtig uitzicht hebt op Parijs. Er is echter geen lift: je zult alle 234 treden moeten beklimmen om het uitzicht te kunnen bewonderen.

3. Musea: Louvre, Centre Georges Pompidou, Musée d’orsay

louvre

Er zijn een aantal musea die je tijdens een bezoek aan Parijs zeker niet kunt missen. Een van de meest bezochte musea ter wereld is het Louvre. Er worden meer dan 35.000 voorwerpen tentoongesteld, verspreid over drie vleugels in het paleis. De collectie is verdeeld naar herkomst. Er zijn zalen met Romeinse kunst, Egyptische kunst, Griekse kunst en Oriëntaalse kunst. De beroemdste kunstwerken in het museum zijn de Venus van Milo, de Stervende Slaaf van Michelango en natuurlijk de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Houd je meer van moderne kunst? Dan is het zeker een aanrader om naar het Centre Georges Pompidou te gaan. Deze culturele instelling heeft zich gewijd aan de moderne kunst. Je vindt er ook een zeer populaire bibliotheek, een boekenwinkel, een cinema en een prachtig terras. Een ander prachtig museum is het Musée d’Orsay. Dit museum is gevestigd in een prachtig stationsgebouw uit 1900. Je vindt hier vooral negentiende eeuwse sculpturen en impressionistische schilderijen. Ze hebben een collectie van zo’n 2300 schilderijen, 1500 beelden en 1000 andere objecten. Je vindt er vooral beroemde werken van Monet, Manet, Cezanne, Van Gogh, Degas en Rodin.

Lees ook onze 13 kunstwerken die je moet zien in het Louvre!

2. Notre Dame

Notre Dame
Notre Dame2

Wie kent er niet het verhaal van de klokkenluider van de Notre Dame? Victor Hugo, de schrijver van het verhaal, had het over deze dame. Als je Parijs bezoekt, kan een kijkje bij deze prachtige kathedraal zeker niet missen. Het is niet langer de grootste kathedraal van de wereld, maar zeker wel de beroemdste. Jaarlijks wordt deze bezienswaardigheid door meer dan 12 miljoen bezoekers bezocht. De kathedraal bevindt zich op een klein eiland gelegen in het hart van Parijs, op Île de la Cité. Sinds 1991 hoort de Notre Dame tot het werelderfgoed. De trap naar de toren heeft maar liefst 365 treden.

1. Eiffeltoren

eiffeltoren
eiffeltoren1
eiffeltoren2

De absolute nummer 1 in de top 10 van bezienswaardigheden in Parijs is de Eiffeltoren. Dit is misschien wel het meest beroemde bouwwerk van Europa. Ooit was het een symbool van de vooruitgang en de industrialisatie. De toen is 300 meter hoog. Aan het eind van de negentiende eeuw was het twee keer zo hoog als het Washington Monument, wat op dat moment het hoogste bouwwerk ter wereld was. De Eiffeltoren werd gebouwd als attractie voor de wereldtentoonstelling in 1889. De ontwerper was Gustave Eiffel. Deze zelfde ontwerper heeft ook het ijzeren geraamte van het Vrijheidsbeeld in New York ontworpen. De Eiffeltoren kun je bijna niet missen als je een bezoek brengt aan de stad. Ook al ga je er niet speciaal naar toe, toch zul je vaak nog ergens de top van het bouwwerk zien. Je kunt in de Eiffeltoren omhoog om van het uitzicht te genieten. Er zijn ook restaurants in gevestigd. Een bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen in Parijs!