Marseille is na Parijs de grootste stad van Frankrijk. De stad bevindt zich aan de zuidoostkust. Deze locatie is spectaculair. Je hebt vanuit vele punten in de stad een zeer mooi uitzicht over de zee. Ook aan bezienswaardigheden heeft Marseille geen tekort. Het telt vele monumenten, kerken en forten. In Marseille kun je met een gids een wandeling maken langs de vele bezienswaardigheden. Ook kun je dit doen door middel van een rit per boemeltrein.

10. Cathédrale de la Major

Cathédrale de la Major

Officieel is de naam van deze kathedraal ‘Cathédrale Sainte-Marie-Majeure de Marseille’, maar voor het gemak wordt hier de verkorte naam van de kerk gebruikt. Het is een kerk met een enorme afmeting met een lengte van maar liefst 140 meter. De kathedraal staat er vanaf het einde van de 19e eeuw. Voor deze tijd stonden er al andere kerken. Dat is nu nog terug te zien in het feit dat er nog restanten hiervan bij de kerk aanwezig zijn. De Cathédrale de la Major bevindt zich aan de westkant van het centrum, vlakbij de zee.

9. Stadhuis (Hôtel de ville)

Hôtel de ville de Marseille
Georges Seguin (Okki)/wikicommons

Ten noorden van de haven van Marseille (Vieux-Port, de nummer 1 van deze lijst) staat het stadhuis. Dit spectaculaire gebouw werd rond 1953 gebouwd door Gaspard Puget, broer van de bekende beeldhouwer Pierre Paul Puget. Het bouwwerk bestaat uit twee delen, die door een boog met elkaar zijn verbonden. Je herkent het stadhuis aan de Franse vlag, die aan de gevel hangt.

8. Cours Julien (wijk)

cours julien
Jeanne Menjoulet / flickr

De boho-chique wijk Cours Julien vindt je aan de oostkant van het centrum van Marseille. Dit deel van de stad is erg gekleurd door de vele graffiti die er is aangebracht op de muren. Ook een lange trap, die zich hier bevindt, is versierd met graffiti kunst. Naast veel kleur vind je hier volop gezelligheid in de vele kleine winkeltjes, galeries, cafés en restaurants. Ook beschikt Cours Julien over een centraal plein, waar altijd wel wat te beleven is. Opvallend is dat er in deze wijk ook aan de kleintjes is gedacht: voor hen is er volop speelgelegenheid.

7. Quai des Belges (kade met vismarkt)

Quai des Belges
Georges Seguin (Okki)/wikicommons

Aan de haven van Marseille (Vieux-Port, de nummer 1 van deze lijst) bevindt zich de kade Quai des Belges. Met name in de ochtend heerst hier een gezellige drukte. Dan is er een vismarkt, waar de visvangst van de dag te koop wordt aangeboden. Horeca ondernemers komen hier om hun slag te slaan, maar natuurlijk blijven er ook voldoende vissen over voor de andere liefhebbers. Marseille staat bekend om het visgerecht ‘bouillabaisse’, een voorgerecht waarin 6 vissoorten zijn gekookt. Dit gerecht wordt aan de Quai des Belges volop geserveerd.

6. Basilique le Sacré-Coeur

Basilique le Sacré-Coeur
Basilique le Sacré-Coeur2
Robert Valette/wikicommons

Eén van de mooiste lanen van de stad Marseille is Avenue du Prado. Deze loopt ten zuiden van het centrum van het binnenland naar de zee. Aan deze laan staat de Basilique le Sacré-Coeur, een kerk afkomstig uit het begin van de 20e eeuw. Hoewel dit een vrij nieuwe kerk is, heeft het bouwwerk een Romeins-Byzantijnse uitstraling gekregen.

5. Quartier de l’Estaque (wijk)

Quartier de l’Estaque
Toutaitanous/wikicommons

Aan de noordwestkant van het centrum van Marseille vind je de wijk Quartier de l’Estaque. Deze gezellige wijk, een voormalig vissersdorp, bestaat uit vele smalle Franse steegjes en kleine authentieke huisjes. Er heerst hier een sfeer van volkse gemoedelijkheid. Je kunt hier terecht voor de typische Franse specialiteiten, zoals natuurlijk croissants, maar ook de minder bekende Chichi freggi. Dit is een donut die met suiker is bestrooid. Naast gezellige eettentjes vind je hier ook vele kunstenaars, die hier hun werken maken en ook verkopen.

4. Chateau d’If (fort)

Chateau d’If
Jan Drewes (www.jandrewes.de)/wikicommons

Voor de kust van Marseille bevinden zich een aantal eilanden. Op de kleinste daarvan bevindt zich een fort, dat de naam ‘Chateau d’If’ draagt. Het bouwwerk werd hier neergezet aan het begin van de 16e eeuw. Het diende ter verdediging tegen aanvallen vanuit de zee. Jaren daarna werd het gebruikt als gevangenis. Je kunt de Chateau d’If bezichtigen per boot vanuit de haven van Marseille (Vieux-Port, de nummer 1 van deze lijst).

3. Longchamp Paleis (musea)

Longchamp

Noordelijk van het centrum van Marseille bevindt zich het spectaculaire Longchamp Paleis. Het gebouw stamt uit de 19e eeuw. Het paleis werd er toen neergezet ter gelegenheid van het gereedkomen van het kanaal van Marseille. Het ontwerp komt van Henri-Jacques Espérandieu. Het immense gebouw beschikt over twee vleugels. In beiden is een museum gehuisvest: Musée des Beaux Arts en Muséum d’Histori Naturelle. Voor het Longchamp Paleis bevindt zich, ook al vanaf de 19e eeuw, een indrukwekkende fontein, die zorgt voor een zeer vorstelijke uitstraling van het geheel. Ook grenst er een park aan het paleis, waarvan een bijzonder fraai stukje het klassieke deel is, ‘Jardin du Plateau’ genaamd.

2. Notre Dame de la Garde (basiliek)

Notre Dame de la Garde
Benh LIEU SONG/wikicommons

Deze 19e eeuwse basiliek wordt door de inwoners van de stad Marseille gezien als de grote beschermster van de stad. Zij noemen het ‘la bonne mère’, wat de goede moeder betekend. De kerk beschikt over een zeer hoge klokkentoren, die al van ver is te herkennen aan het beeld van de Heilige Maria met het kindje Jezus dat er in is te zien. Omdat de Notre Dame de la Garde zich bevindt op het hoogste punt van de stad Marseille, op een 162 meter hoge kalkstenen rots, is het uitzicht vanuit de toren van de basiliek adembenemend mooi. Maar zelfs als je aan de voet staat van de Notre Dame de la Garde heb je al een voortreffelijk uitzicht over de stad. Ook de binnenkant van de kerk is zeker een bezoek waard. Het bestaat uit veel marmer en porfier, afkomstig uit Italië.

1. Vieux-Port (haven)

Vieux-Port
Jddmano /wikicommons

Aan de Vieux Port haven staan twee forten, namelijk de Saint-Jean en de Saint Nicolas. Ze werden eind 17e eeuw hier geplaatst in opdracht van de toenmalige koning. De forten hadden tot doel deze zeer belangrijke haven te beschermen ten indringers. Tijdens de Tweede Wereld oorlog heeft Vieux Port grote schade geleden, maar in 1948 heeft de haven een grootschalige renovatie begaan, waardoor deze er nu weer prima uitziet. Je kunt hier heerlijk rondlopen en genieten van een lekker hapje en drankje aan de Quai des Belges (de nummer 7 van deze lijst). Ook is hier een vuurtoren gevestigd, Phare de Saint Marie genaamd. Ook het ‘Théâtre National de la Criée en de gezellige straat ‘Canebiére vind je hier.