De hoofdstad van Polen, de grootste stad van Polen, en de stad met misschien wel de meest interessantste geschiedenis van het land. Warschau is zeker een bezoek waard. Wij lijsten de 10 beste dingen om te doen en te zien voor je op.

10. Trakt Królewski – of de koninklijke route

trakt krolewski

De koninklijke route is ontegensprekelijk het mooiste stuk van de stad. Het verbindt vijf straten, waar de belangrijkste gebouwen, cultureel gezien dan, terug te vinden zijn. Deze route begint op de grens van de oude stad door de Krakowskie Przedmieście straat. Hier vind je de campus van de universiteit van Warschau, de St. Anne kerk, het Nicolaus Copernicus monument en de Poolse Academie voor Wetenschappen. De route loopt verder via de Nowy Swat straat, die ideaal geschikt is voor een koffie of een lunch. Daarna loopt de route door de Aleje Ujazdowskie, met de Alexander kerk. De wandeling eindigt aan het beroemde Koninklijk Lazienki Park. De oude stad van Warschau staat trouwens in zijn geheel op de Unesco werelderfgoedlijst.

9. Het Koninklijk Lazienki Park

Lazienki

Deze magnifieke groene ruimte werd ontworpen in de 17e eeuw naar een barok model. In het park staan verschillende paleizen, waaronder het beroemde Paleis in het meer, dat is het paleis van koning Stanislaw August. Rond het kasteel zijn de aanwezige pauwen de attractie. Ze zijn vrij tam en je kan er gemakkelijk selfies mee maken. In het park vind je er ook een neoklassiek amfitheater en een oude en een nieuwe orangerie. De oude orangerie is een mooi gebouw uit 1788 met een typische inrichting uit de 18de eeuw. In de nieuwe orangerie, een gebouw uit 1860, staan veel planten en tegenwoordig is het Belvedere restaurant er gevestigd. En misschien heb je al eens van Bialy Domek gehoord? Dit is de witte villa. Die was van de koning. De villa was speciaal voorzien als ontmoetingsplaats met zijn vriendinnen. Het huis heeft zeven kamers die nog origineel gemeubileerd en bekleed zijn. In het park kan je voor de rest heerlijk verpozen en in de zomer worden er regelmatig gratis yoga- en meditatielessen gegeven.

8. Warsaw Uprising museum

Het motto van dit museum is ‘We wanted to be free – and to owe this freedom to ourselves’. Het museum is gewijd aan de opstand in 1944, die cruciaal was in het beslechten van de Tweede Wereldoorlog. Iedereen die geïnteresseerd is in (militaire) geschiedenis moet hier een bezoekje brengen! Met multimediale technieken wordt de sfeer van de opstand opnieuw gecreëerd. Je kan bunkers zien, artikels uit de krant die aan de opstand werden gewijd, alsook de chronologie van de gevechten. Het museum is gesloten op dinsdag.

7. Het Koninklijk Kasteel

Koninklijk Kasteel
sfu/wikicommons

Het prachtige Koninklijk Kasteel ligt aan het Slotplein, pal in de oude stad. Hier kan je trouwens ook prima lunchen of dineren in een van de vele eethuizen of restaurants. Het Koninklijk Kasteel was de verblijfplaats van de Poolse koningen en koninginnen vanaf de 16e tot de 18e eeuw. Het werd echter op het einde van de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest door de Duitsers. Door het communistische bewind daarna, duurde het tot in de jaren 80 voor men aan de heropbouw begon. Dat deed men op basis van oude foto’s en tekeningen. Vandaag past het kasteel qua sfeer mooi in de oude stad. Binnen kan je een collectie met portretten van de Poolse koningen bezichtigen en een reeks schilderijen uit de 18e eeuw, die nagelaten werden door de laatste koning.

6. Een wandeling aan de Vistula rivier

Vistula

De boorden van de Vistula rivier werden recent helemaal opgewaardeerd en zijn vandaag een populaire plek. Er is een nieuw strandpaviljoen en beachclubs en er worden regelmatig (gratis) muziekoptredens gegeven door de beste muzikanten van Polen. Er is ook een openluchtbioscoop, een zwembad voor kinderen en een plek waar je waterspullen kan huren.

5. De ontbijtmarkten

ontbijt markt

De zaterdag- en zondagontbijtmarkten zijn echte publiekstrekkers! Ze worden georganiseerd op verschillende plekken en lokale koks en restaurants laten er het beste van hun kunnen zien. Je kan er proeven van bijna alle keukens van de hele wereld en er worden dikwijls ook artistieke workshops en yoga- en fitnesslessen georganiseerd.

4. Leica Gallery

leica gallery

Deze galerij is the place to be als je geïnteresseerd bent in fotokunst. Ze biedt regelmatig tentoonstellingen aan over wereldberoemde fotografen.

3. Het museum van de geschiedenis van de Poolse Joden

polin
Adrian Grycuk/wikicomomns

Het Polin is een nieuw, levendig museum. De hoofdtentoonstelling gaat over de 1000 jaar dat de Joden in Polen wonen. Het dient ook als een cultureel centrum, en er worden regelmatig workshops, debatten en voorstellingen gegeven. Het museum is symbolisch gelegen, namelijk op de rand van de Joodse getto uit de Tweede Wereldoorlog.

2. Het Keret huis

keret
Panek /wikicommons

Het Keret huis is het kleinste huis in de wereld. Het werd oorspronkelijk ontworpen door Jakub Szczęsny in 2009. Daarna werd het bewoond door Etgar Keret, een schrijver uit Israël. Het gebouw bevindt zich tussen twee andere gebouwen uit twee verschillende tijdsgeesten, namelijk een gebouw van net voor de Tweede Wereldoorlog en één uit de communistische tijd. Het Keret huis bevat alles wat je nodig hebt om te leven, maar dan in miniatuur.

1. Gestapo Headquarters Museum en de Pawiak gevangenis

gestapo hq
Adrian Grycuk/wikicomomns

Er zijn plekken op de aarde, die, eens bezocht, een indruk op je nalaten voor de rest van je leven. Een bezoek aan het concentratiekamp Auschwitz of the Killing Fields in Cambodja zijn zo voorbeelden. In Warschau is er ook zo een plek. Waar nu het museum gevestigd is, was tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van de Gestapo. Het museum is niet bijzonder groot, maar laat een enorme indruk op je na. Hier werden gedurende de oorlog de ‘ondervragingen’ uitgevoerd. Je voelt nog aan elke steen hoe gruwelijk die waren. Je ziet er ook de cellen, waar de gevangenen in verbleven. Ze zaten soms voor dagen, zonder eten en drinken en slaap, in het donker, te wachten op wat komen zou. De martelcellen zijn er niet meer, maar wat er gebeurde, wordt nog wel verteld via audiotapes. De ‘receptie’, waar de gevangen werden ‘ontvangen’, kan je nog wel bezoeken, inclusief een portret van Hitler. Gruwelijk. Hetzelfde ervaar je als je de Pawiak gevangenis bezoekt.