Top 10 Bezienswaardigheden Praag

Een van de mooiste steden van Europa is de Tsjechische hoofdstad Praag. Deze stad staat sinds 1992 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Je vindt er prachtige gebouwen met diverse architectuurstijlen. De stad Praag heeft als bijnaam “de Gouden stad”. Een andere fijne bijkomstigheid is dat er weinig auto’s in de stad komen. De stad biedt veel bezienswaardigheden waar je gemakkelijk een lang weekend mee kan vullen. Welke bezienswaardigheden mag je in Praag echt niet missen? Wij zetten in dit artikel de top 10 bezienswaardigheden van Praag op een rij!

10. Clementinum

Clementinum

Op de tiende plaats staat het Clementinum. Dit was vroeger een jezuïetencollege. Tegenwoordig is het een museum met de Nationale Tsjechische Bibliotheek, het Mozarteum en een sterrenwacht. Het Clementinum is het op een na grootste gebouw in Praag en heeft een barokke stijl. Het hoogtepunt van een bezoek aan dit gebouw is de bibliotheekzaal. Je kunt de bibliotheekzaal alleen onder strenge regels bezoeken. Fotograferen is bijvoorbeeld verboden. In de bibliotheek zijn bijna 22.000 boeken te vinden. In 2000 werd de toren van de sterrenwacht voor het eerst geopend voor het publiek. Je moet 200 treden beklimmen voordat je boven bent, maar je hebt vervolgens een prachtig uitzicht over de stad. Als je hierboven bent, kun je de sterren net zo bestuderen als de bekende wetenschappers als Johannes Kepler deden begin 1600. In 1612 werden de wetten van Kepler gepubliceerd, die later door Newton werden gebruikt voor zijn zwaartekracht wetten.

9. Nationaal Theater / Národní divadlo

Národní divadlo
Lynx1211/wikicommons

In 1868 werd begonnen met de bouw van het meest bekende theater van Tsjechië, Národní divadlo, oftewel het Nationaal Theater. De eerste voorstelling vond plaats in 1883. Dit was de bekende opera van Bedřich Smetana genaamd Libuše. De zaal heeft een prachtige koninklijke uitstraling die zeker een bezoekje waard is.

8. Tančicí dům (Dansende Huis)

Tančicí dům

Een bijzonder stukje architectuur is de Tančicí dům, oftewel het Dansende Huis. Het huis is aan het einde van de twintigste eeuw gebouwd. Door de lijnen van het gebouw lijkt het alsof je naar een dansend paar aan het kijken bent. Het gebouw had een andere naam gekregen, Ginger en Fred. Dit was een verwijzing naar de dansers Ginger Rogers en Fred Astaire. Het kantoorpand valt behoorlijk op in dit gedeelte van Nové Město in Praag. Niet alleen vanwege zijn uiterlijk, maar ook omdat het tussen panden staat die de barok en Art Nouveau vormgeving hebben.

7. Týnkerk

tynkerk

De Týnkerk is een prachtige kerk met grote, markante torens. Bij een bezoek aan de Týnkerk is het aan te raden om vooral de binnenkant van de kerk te bekijken. Er is een gerucht dat de Tynkerk voor Walt Disney een inspirate was bij het tekenen van de Schone Slaapster. De Týnkerk heeft twee torens. Ze zijn bewust niet symmetrisch gemaakt. De ene toren vertegenwoordigt de mannelijke kant, de andere toren de vrouwelijke kant van de wereld. Dit kun je veel terugvinden in de Gotische architectuur van de Middeleeuwen.

6. Mala Strana

Mala Strana
Massimo Catarinella /wikicommons

Mala Strana is een prachtige wijk vol met architectuur in barok stijl, paleistuinen en mooie punten vanwaar je een mooi uitzicht op de stad Praag hebt. Je vindt er nauwe steegjes, schilderachtige trappen, stille pleintjes en leuke gezellige terrasjes. Een bezoekje aan de Sint-Nicolaaskerk is zeker de moeite waard, maar ook het Wallensteinpaleis en het Paleis Lobkowicz zijn een aanrader. In Mala Strana staat de Petřín toren. Deze 60 meter hoge toren kun je beklimmen, en lijkt sterk op de Eiffeltoren. De wijk heeft heerlijke restaurants en cafes waar je lang kunt vertoeven.

5. Vyšehrad

Vyšehrad
Stanislav Jelen /wikicommons

Een ander leuk stadsdeel van Praag is Vyšehrad. Je vindt hier ook de gelijknamige vesting van Praag. Deze heeft een belangrijke rol gespeeld in de tijd van Karel IV. Deze heerser verbleef in de vesting aan de Moldau. Dit gedeelte van de stad ligt boven op een heuvel. Je vindt hier mooie parken en gebouwen. Zo is de basiliek van St. Peter, Brick Gate, de Kovařovicova tuin en de Vyšehrad begraafplaats in deze wijk ook zeker een bezoekje waard.

4. Astronomisch uurwerk van Praag


Astronomisch uurwerk van Praag2

Op de gevel van het oude raadhuis op het Oudestadsplein is een historisch astronomisch uurwerk geïnstalleerd. Het astronomische uurwerk is ontworpen door Mikuláš z Kadane en Jan Šindel. De Middeleeuwse wijzerplaat geeft niet alleen de tijd aan, maar ook de stand van de zon en de maan. Wat je zeker niet mag missen is het moment waarop de parade van apostelen zich laat zien boven de klok. Elk uur gaan de deuren opnieuw open.

3. Praagse burcht / Sint-Vituskathedraal

burcht

Op de derde plek van de bezienswaardigheden in Praag die je moet bezoeken is de Praagse burcht te vinden. Dit is de grootste burcht ter wereld. Deze burcht is in de negende eeuw gebouwd, en heeft al vele veldslagen moeten weerstaan. Doordat de burcht een hoge ligging heeft, kun je hem van veraf al bewonderen. In de burcht zelf vind je diverse kerken, een klooster en de Sint-Vituskathedraal. Er is zo’n 600 jaar over gedaan om de Sint-Vituskathedraal te bouwen. Bij een bezoek aan de kathedraal zijn de koninklijke crypte, het gouden portaal, de Sint-Wenceslauskapel en het hoogaltaar interessante bezienswaardigheden.

2. Staroměstské náměstí

Staroměstské náměstí

Het belangrijkste plein van de Oude Stad van Praag is Staroměstské náměstí. Vroeger vonden hier zowel alle feestelijkheden plaats als de publieke onthoofdingen. Rond de negentiende eeuw werden er langzaam gebouwen langs dit plein gebouwd en werd het plein ook gebruikt voor demonstraties en culturele festijnen. Een bezoek aan dit plein is haast niet te missen, omdat veel belangrijke bezienswaardigheden als het astronomische uurwerk van Praag en de Sint-Nicolaaskerk zich in de nabijheid bevinden.

1. Karelsbrug

karelsbrug
karelsbrug2
praag

De nummer één in de top 10 bezienswaardigheden in Praag is de Karelsbrug. Deze beroemde brug zorgt voor de verbinding van de historische binnenstad met de wijk Malá Strana. Er komen dagelijks duizenden bezoekers op deze brug af. Dit komt niet alleen door de beelden die te vinden zijn op de brug (in de achttiende eeuw zijn er dertig barokke beelden op de brug geplaatst), maar ook vanwege het fantastische uitzicht op de stad. Als je op zoek bent naar een beetje geluk, moet je zeker niet vergeten het beeld van Johannes Nepomuk aan te raken. Op de brug is het dagelijks een gezellige drukte met toeristen, muzikanten, verkopers van souvenirs en bedelaars. Ook zie je vaak dat pasgetrouwde stelletjes een foto op de brug laten maken met de prachtige achtergrond van de stad.