Nog op zoek naar een interessant uitje in Europa? Wij hebben de 10 meest populaire op een rijtje gezet. Van stenen tot bazars, van koninklijke paleizen tot de kleinste onafhankelijke staat ter wereld, Romeinse en Griekse parels. We love them all!

10. Stonehenge

In het Zuiden van Groot-Brittannië liggen deze stenen waarvan het tot de dag van vandaag niet 100% zeker voor wat/voor wie deze dienden. Het wereldwonder bestaat uit een aantal rechtstaande stenen die in een cirkel van 35 meter zijn opgesteld. Archeologen schatten in dat ze rond 3100 Voor Christus zijn gebouwd. Uit het onderzoek blijkt ook dat het bouwwerk in vier verschillende fases zou zijn geconstrueerd. Hoe de rudimentair bewerkte stenen zijn aangevoerd, en hoe ze, zonder modern apparatuur, op elkaar zijn gezet, is nog altijd een raadsel. Het blijft een mysterie. Zeker is dat er mensen werden begraven, en dat er mensen woonden. Recente onderzoeken suggereren ook dat Stonehenge een soort van behandelcentrum voor zieke mensen zou kunnen geweest zijn.

9. Dom van Keulen

Onmiskenbaar het meest opvallende gebouw in Keulen is deze gotische hoofdzetel van het aartsbisdom Keulen. De twee enorme torens zijn elk 157 meter hoog! Na de beklimming van de Zuidelijke toren, geniet je van het mooiste zicht over deze Duitse stad. De puntige kerk met ontelbare pinakels en spitsbogen is niet alleen een streling voor het oog, ook het interieur verdient een bezoekje. Het moet een huzarenstukje zijn geweest om een kerk van deze afmetingen (144 meter lang en 86 meter breed) netjes in te richten.

8. De Grote Bazaar van Istanbul

De grootste overdekte markt van Isanbul, en misschien wel de wereld, exotisme ten top. Alles vind je hier, dus het is een ideale plek om je souvenirs en geschenken te shoppen. Het is één van de grootste overdekte markten ter wereld, met maar liefst 60 straten en 5000 winkels. Op topmomenten bezoeken tot 400.000 mensen deze plek om hun boodschappen te doen. De markt is al in dienst sinds 1461 en in de 16e eeuw werd ze gevoelig vergroot. Op de markt ook aanwezig: een moskee, een hamam en verschillende restaurants en cafés om de innerlijke mens te ondersteunen na al dat winkelen.

7. Notre-Dame van Parijs

In de 6e eeuw stond hier voor het eerst een christelijke basiliek. In 1163 werd gestart met wat nu de kathedraal van Parijs is. Twee eeuwen later was het gotische gebouw klaar. Haar bekende spits werd pas in de 19e eeuw toegevoegd. ‘Things to see’: de grote roosvensters (het Noordelijke venster is het meest indrukwekkende), de galerij der koningen (de waterspuwers op aan de Westelijke zijde) en natuurlijk het interieur van deze grote kerk, die 130 meter lang is en 48 meter breed.

6. Vaticaan, Sint-Pieters basiliek

In deze beroemde katholieke kerk zijn schilderingen van Raphaël, Bernini en Michelangelo te bewonderen maar ook marmeren zuilen, gouden versiersels en mysterieuze iconen. Dit kleinste onafhankelijke staatje van de wereld herbergt natuurlijk ook de Vaticaanse musea, waar alle kunstschatten van het Vaticaan te bezichtigen zijn, met als hoogtepunt natuurlijk de Sixtijnse kapel. Het domein heeft ook verschillende prachtige basilieks en Palazzo. Je kijkt je ogen uit naar zoveel pracht en praal.

5. Buckingham Palace

Dit is de officiële verblijfplaats van de Britse monarch in Londen. Tot nader order is dat nog steeds (en al 70 jaar) de kranige Koningin Elizabeth II. In dit enorme paleis heeft 775 (!) kamers, voor zij die graag een badje nemen, er zijn 78 badkamers. Rond het kasteel liggen de Koninklijke Tuinen, die een stevige 40 hectaren groot zijn. Elke dag wordt de wacht afgewisseld aan het paleis, deze duurt 45 minuten, een traditie die sinds lang in ere wordt gehouden. Trouwens, als de koningin op vakantie is, kan het grote publiek de State Rooms , waaronder de troonzaal en de koninklijke collectie, bezoeken.

4. Sagrada Familia

Had Gaudi, toen hij in het begin van de 19e eeuw begon met de bouw van deze kerk in Barcelona, kunnen indenken wat voor een toeristenmagneet deze plek vandaag is? Hij heeft er alvast zijn hele leven aan gewerkt. De echte afwerking is gepland voor … 2026. Maar laat dat je niet tegenhouden. Dit voorbeeld van Catalaans modernisme moet je gezien hebben in je leven. Alhoewel de Sagrada Familia de klassieke vorm van een kruis heeft, is ze heel anders dan andere kerken door haar natuurlijke vormen en rijke versiersels. De basiliek heeft ook maar liefst 18 torens, die de 18 personages uit de bijbel vertegenwoordigen.

3. Colosseum

De grootste amfitheater (180 x 156 doormeter) van het Romeinse Rijk moet je ook gezien hebben. We hebben het natuurlijk over het Colosseum in Rome. Het werd gebouwd door de Flavische Keizers in de eerste eeuw Na Christus en was bedoeld om spelen in te organiseren. Ook vandaag is het Colosseum nog indrukwekkend. Met een beetje verbeelding ziet je zo de wilde dieren lopen, de heroïsche gladiatorengevechten en de 50.000 toeschouwers die netjes in de schaduw zitten door het canvas zonnescherm dat boven het theater werd gespannen. Het was de opkomst van het Christendom, dat het niet zo had met de gevechten, dat het verval van het Colosseum inluidde.

2. Akropolis

Op een tafelberg in Athene van 156 meter hoogte ligt het indrukwekkendste wat de Grieken ons hebben nagelaten. De Akropolis die wij nu kennen werd gebouwd vanaf 600 Voor Christus. Het Partheon, gewijd aan de godin Athene, was het eerste wat werd neergezet in Dorische stijl, waarna de andere tempels volgden. Veel van de oorspronkelijke decoratieve elementen (zoals friezen, geveldecoratie) zijn vandaag te bewonderen in het Akropolismuseum. Zeker ook een bezoekje brengen dus! Met je toegangskaartje kan je trouwens binnen in heel wat andere museums en bezienswaardigheden.

1.Eiffeltoren

Het beroemdste bouwwerk van Frankrijk werd gebouwd tussen 1887 en 1889. Hij moest af, want diende als pronkstuk op de Wereldtentoonstelling van 1889. Het ontwerp is van Maurice Koechlin en Emile Nouguier en als aannemer werd voor Gustave Eiffel gekozen. Het was trouwens de bedoeling om de toren na 20 jaar af te breken. Dat deed men toch maar niet, en naast een grote toeristenattractie werd het ook gebruikt voor communicatiedoeleinden. De Eiffeltoren is 570 stokbroden hoog (of 300 meter). Tja en op de derde verdieping heb je een fantastisch uitzicht. Daar geraak je met de lift (meestal lange wachtrijen) of met de trap (700 trappen!).