De hoofdstad van Spanje is meer dan een bestuurlijk centrum. Je bezoekt Madrid omwille van zijn historische gebouwen, culturele elementen en Spaanse sfeer op de heerlijke pleinen, straten en plekjes. In het zonnetje, onder het genot van een glaasje cava en een tapa. Benadert dat niet het perfecte leven? Wij zetten 10 interessante plekken voor je op een rijtje, die je kan bezoeken voor en na het eten en drinken in Spaanse stijl.

10. Estadio Santiago Bernabéu

Bernabéu

Het stadion van Real Madrid, met een capaciteit van 81.000 toeschouwers, even buiten het centrum, is een ideaal uitje voor voetballiefhebbers. Je kijk er je ogen uit naar de moderne infrastructuur, de ruimtes onder de grond, de veiligheidsmaatregelen en de algemene organisatie. Je kan hier ook de echte voetbalshirtjes kopen voor je (klein)kinderen of voor jezelf, maar je moet diep in je portemonnee tasten.

9. Plaza de Cibeles

Plaza de Cibeles
Plaza de Cibeles2
Carlos Delgado/wikicommons

Tot in 1864 werd het plein veelvuldig bezocht door de bevolking, die er water kwamen halen. De fontein welke daarvoor werd gebruikt, is vandaag een toeristische trekpleister. Het beeld toont Cybele, de vruchtbaarheidsgodin, die voortgetrokken wordt door twee leeuwen. Verder zie je vandaag ook veel wagens op de Plaza, want over het plein loopt een belangrijke verkeersader. Kijk je daardoor, dan zie je fantastische gebouwen zoals het witte Palacio Comunicaciones, of de Puerta de Alcala, een voormalige stadspoort, die symbool staat voor de herwonnen Spaanse democratie na het Franco regime.

8. Mercado de San Miguel

Mercado de San Miguel

Te vinden net naast het Plaza Mayor. Dit prachtige gebouw uit 1909 bestaat uit glas, staal en hout. Het is cultureel erfgoed én een overdekte markthal met een 30-tal kraampjes waar je je honger kan stillen met typisch Spaanse tapas. Je kan die daar opeten, of meenemen naar buiten in het zonnetje. Mooi is dat in deze gastronomische tempel de historische details bewaard zijn gebleven, als is de structuur van het gebouw wel aangepast. Er komen ongelofelijk veel toeristen, maar als je even voor sluitingstijd afzakt, dan kom je vooral de locals tegen.

7. Museo Reina Sofia

Museo Reina Sofia
Luis García/wikicommons

Museo Reina Sofia is een groots museum die voornamelijk beschikt over een eigen collectie hedendaagse en moderne kunst, schilderijen, beeldhouwwerken maar ook foto’s, collages en videobeelden. Enkele namen: Picasso, Miro, Dali, Solana etc. Het pronkstuk van het museum is de ‘Guernica’. Ook worden hier regelmatig hyperinteressante tentoonstellingen gehouden. Het gebouw was oorspronkelijk een 18e eeuws ziekenhuis, de later toegevoegde glazen lifttorens geven het nu echter voldoende sérieux om er een gerespecteerd museum uit te zien. In 2005 werd het museum uitgebreid onder leiding van de Franse architect Jean Nouvel. Er kwam meer ruimte voor de tijdelijke tentoonstellingen, een restaurant, een prachtige bibliotheek en auditorium. Leuk aan Reina Sofia is dat het er zelden overdreven druk is, wat wel eens het geval kan zijn in andere topmusea.

6. Puerta del Sol

Puerta del Sol
multisanti (Santiago Diaz) /flickr

Vertaald als ‘de poort van de zon’. Dat klinkt goed. Dit mooie, ovaalvormige plein dankt zijn naam aan een poort die in de middeleeuwen aan de Oostelijke kant van het plein stond. Waarschijnlijk stond daar een zon op. Vandaag is het een levendige plek in de stad. Centraal staat een standbeeld van koning Carlos III. Hij lijkt te kijken naar het voormalige hoofdpostkantoor, een prachtig gebouw in rode baksteen. Dat gebouw dient trouwens als nulpunt voor het Spaanse wegennet. Mocht een Madrileen een afspraakje met je willen maken en tegen je zeggen ‘ik zie je bij de beer’, dan spreek je trouwens af op dit plein. Bij het standbeeld van de beer die proeft van een fruitboom. En ben je toevallig in Madrid tijdens het nieuwjaarsfeest. Dan is het de traditie om 12 uur naar Puerta del Sol te gaan, met exact 12 druiven en een fles cava natuurlijk. Een voorspoedig jaar staat je dan, volgens de legende, te wachten.

5. El Retiro Park

El Retiro
Paul Hermans /wikicommons

In dit 130 hectare grote park kan je even ontspannen na je bezoek aan de drukke stad. De koninklijke familie gebruikte deze groene ruimte oorspronkelijk voor privé evenementen. In 1868 werd het opengesteld voor het publiek, dat in het begin enkel formeel gekleed binnen mocht. Je kan er nog twee gebouwen bekijken die bewaard zijn gebleven van het paleis en het Palacio de Cristal, dat gebouwd werd om tropische planten in tentoon te stellen. Voor de rest nodigt El Retiro Park vooral uit om zalig rond te wandelen en te kijken naar de mensen, de vele fonteinen, de rozen en de standbeelden.

4. Gran Via

Gran Via

Tijd om te shoppen? Begeef je naar de Gran Via. Het is dé grote winkelstraat maar ook een enorm drukke verkeersader. Toch biedt deze omgeving bijzonder veel charme, al was het maar door te typisch Spaanse uitstraling. Ook ’s avonds en ’s nachts is hier heel wat te beleven op de terrasjes die open blijven tot laat in de nacht.

3. Museo Nacional del Prado

Museo Nacional del Prado
Emilio J. Rodríguez-Posada /wikicomomns

Museo Nacional del Prado is één van de bekendste kunstmusea ter wereld. De collectie bestaat uit kunstwerken van de 14é tot en met de 19e eeuw. Het instituut beschikt over een enorme collectie, zodat er maar een deel kan worden tentoongesteld. Echte kunstliefhebbers brengen er met gemak een hele dag door. Alle grote Spaanse schilders zijn er te bewonderen: El Greco, Velazquez, Goya enz. Maar ook Rembrandt, Rafael, Caravaggio en Rubens hebben er een plekje. Het signatuurwerk van het museum is waarschijnlijk ‘Las Meninas’ van Velazquez. Eigenlijk is dit een zelfportret, terwijl de schilder de koning en koningin op doek zet. In de spiegel achter Velazquez is het paar te zien.

2. Plaza Mayor

Plaza Mayor

Een plein, maar er is van alles te beleven hier. In de middeleeuwen was deze plek een marktplaats net buiten de stadsmuren. De echte bouw van de barokke gebouwen begon in 1617. De Plaza werd echter geplaagd door verschillende branden, in 1790 kreeg het door zijn ontwerper Juan de Villanueva zijn huidige vorm. En die is indrukwekkend: het plein is 120 meter lang en 90 meter breed. Er zijn negen ingangen en 237 balkons die uitzicht hebben op het plein. In het midden staat een standbeeld van een fiere koning Felipe III. Het meest opvallende gebouw is het casa de la panaderia met zijn twee symmetrische torens. Op die plek stond in de middeleeuwen een bakkerij. Het brood werd in de kelders gemaakt, op het gelijkvloers werd het waar verkocht. Op de eerste verdieping mocht de koninklijke familie komen. De huidige constructie komt uit 1790 en de muurschilderingen werden pas in 1992 aangebracht. Het gebouw wordt nu gebruikt als vvv. Mocht je honger hebben, dan is de Mercado de San Miquel een optie. Deze gastronomische overdekte markt is open tot middernacht.

1. Palacio Real de Madrid

Palacio

Dit gebouw is het werkpaleis van de huidige Spaanse Koning. Het heeft een oppervlakte van 135.000 m2 en is daardoor het grootste koninklijk paleis in de wereld. Maxima en Alex leven in dat opzicht nogal bescheiden. Je kan dit paleis bezoeken. Het hoogtepunt is beslist de Salon de Trono, de troonzaal. Je kan ook enkele privévertrekken van Carlos III bezoeken en de Galeria de Pintura, met een collectie waardevolle schilderijen.