Aan de westkant van Duitsland, vlakbij de Nederlandse grens, bevindt zich de grote stad Keulen. In deze stad wonen maar liefst 2.5 miljoen inwoners. Het is daarom een drukke stad. Aan het einde van het jaar trekken er ook vele toeristen richting deze stad. Dat komt doordat er in Keulen dan meerdere Winterse Kerstmarkten plaatsvinden, met als belangrijkste de kerstmarkt in het centrum, ‘Am Dom’ genaamd. Maar Keulen heeft meer te bieden dan deze populaire markt. Na de vele verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog is de stad namelijk in zeer goede staat herbouwd en voorzien van herbouwde historische gebouwen, maar ook prachtige moderne bouwwerken. Ook is Keulen prachtig gelegen aan de rivier de Rijn.

10. RheinEnergie Stadion (FC Köln)

RheinEnergie Stadion
Maximilian Zarbl/wikicommons

Voor de voetballiefhebbers is een bezoekje aan het RheinEnergie Stadion, dat zich ten westen van het centrum van Keulen bevindt, zeker een aanrader. Het stadion, dat er al staat vanaf 1923, werd van 2002 tot 2004 gerenoveerd. Vlak daarna, in 2006, diende het als één van de twaalf stadions voor het Wereldkampioenschap voetbal. Het RheinEnergie Stadion is niet alleen de thuishaven van voetbalclub FC Köln, maar ook van de American footballclub Cologne Centurions. Het biedt plek aan 50.000 toeschouwers. Wil je een wedstrijd van FC Köln bijwonen? Kijk dan vooraf wanneer ze moeten spelen en koop alvast je kaartjes.

9. Farina-Haus (museum en parfumerie)

Farina-Haus
FARINA GEGENUEBER/wikicommons

Keulen is de geboorteplaats van de oude eau de cologne met de naam 4711. Om precies te zijn werd dit geurwater ontwikkeld door de Italiaanse Giovanni Farina in 1709 aan de Glockengasse 4711. Het huis waarin hij de eau de cologne maakte, werd later het Farina-Haus genoemd en staat er nu nog steeds. Tegenwoordig is er een museum en een parfumerie in het pand gevestigd. Het Parfummuseum geeft informatie over de geschiedenis van eau de cologne en over de manier waarop deze wordt gemaakt. Er zijn vele oude foto’s, documenten en boeken over parfum aanwezig, maar ook oude eau de cologneflesjes en het oude destilleertoestel waarmee Giovanni Farina drie eeuwen geleden de eau de cologne 4711 maakte, zijn er nog te vinden. Ook nu nog wordt de originele eau de cologne in het Farina-Haus geproduceerd, dat gebeurd in de parfumerie. In het hele pand voel je nog de sfeer van drie eeuwen terug. Het Farina-Haus is namelijk ingericht in exact dezelfde rococostijl als destijds het geval was.

8. Synagoge Roonstraße (restaurant)

Synagoge Roonstraße
Hans Peter Schaefer, http://www.reserv-a-rt.de

In dit Joodse gebedshuis, dat stamt uit het jaar 1899, kun je tegenwoordig dineren. De Synagoge werd grotendeels verwoest in 1938, maar is herbouwd in 1950 en ziet er nu weer prachtig uit, compleet in de oude stijl. Zeker omdat destijds ook de binnenkant werd aangepakt, ziet het er weer spectaculair uit. In de synagoge, die nu nog steeds dienst doet als gebedscentrum, is nu ook een kosjer restaurant, een museum, een bibliotheek en een jongerencentrum gevestigd. Het prachtige pand bevindt zich aan de Roonstraße in het centrum van de Joodse gemeenschap, ten westen van de Rijn.

7. Belgische Viertel (wijk)

Belgische Viertel
Bordeaux/wikicommons

Het meest hippe gedeelte van Keulen is de Belgische Viertel. Je vindt dit deel van de stad aan de westkant van het centrum. De straten in deze wijk zijn grotendeels vernoemd naar Belgische steden. Zo heb je er bijvoorbeeld Brussel, Antwerpen en Gent. In het Belgische Viertel kun je terecht voor unieke winkeltjes, trendy bars en vele restaurants. De centrale plek van deze wijk is ‘Brüsseler Platz’, een plein waar het gezellig druk is en waar je bij warm weer kunt genieten op een terras.

6. Hohenzollernbrücke (brug)

Hohenzollernbrücke
© Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)

De Hohenzollernbrücke is een spoorbrug, die al over de Rijn in Keulen werd gevestigd aan het begin van de 20e eeuw. De Brug herken je aan zijn drie bogen, die in de avond prachtig zijn verlicht. Er rijden niet alleen treinen en trams over de brug, maar ook auto’s en fietsers. Het is daarnaast ook mogelijk om over de brug te wandelen. Dan kun je aan de binnenkant van de brug zien, dat er vele sloten van allerlei formaten aan de wanden zijn bevestigd door toeristen (wat natuurlijk wel vaker wordt gedaan in toeristische steden).

5. Grote Sint-Martinus (kerk)

Grote Sint-Martinus
Hans Peter Schaefer, http://www.reserv-a-rt.de

Keulen is een stad rijk aan kerken. Een kerk die zeker een bezoek waard is, draagt de naam Grote Sint Martin. Dit is een Romaanse Rooms-katholieke kerk met vier hoektorens. Hoewel een deel van deze kerk na de Tweede Wereldoorlog is gerestaureerd, is toch ook een deel van deze kerk nog in de oorspronkelijke staat van de 13e eeuw. Zo beschikt het nog over een beeld van de heilige Elifius uit de 12e eeuw en een 13e eeuws doopvont. Ook vele items in de inrichting, die later in de eeuwen werden toegevoegd, zijn nog aanwezig, zoals een Driekoningenluik uit de 15e eeuw en een kruisaltaar uit de 16e eeuw.

4. Rathaus (stadhuis)

Rathaus
Arminia/wikicommons

Het stadhuis van Keulen, dat afkomstig is uit het begin van de 15e eeuw, is gevestigd aan de Rathausplatz. Het indrukwekkende historische gebouw beschikt over een aantal torens, waaronder één zeer hoge. Het gebouw van het Rathaus bestaat niet alleen uit een gemeentehuis, maar ook uit een Spaans gebouw en een ondergronds Pretorium met ruïnes (met resten van Romeinse gebouwen).

3. Kabelbaan over de Rijn

De Rijn heeft een centrale positie in Keulen. De rivier deelt de stad in twee delen. Je kunt op verschillende manieren van het ene deel van de stad naar het andere deel reizen. Eén daarvan is per kabelbaan. Het is zeer aan te raden om hier gebruik van te maken, omdat je tijdens deze rit boven de Rijn kunt genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Met name in de avond is dit uitzicht spectaculair.

2. Dom van Keulen

dom keulen

De grootste en belangrijkste kerk van Keulen is de Dom. Het is van oorsprong een gotische kathedraal, waarvan de bouw begon in de 13e eeuw. Daarna lag de bouw een hele tijd stil en werd de Dom pas eeuwen later, aan het begin van de 19e eeuw in neogotische stijl voltooid. Je kunt dit bouwwerk al van verre zien: hij steekt met kop en schouders boven alles uit en staat natuurlijk in het hart van de stad. De Dom beschikt over twee torens van 157 meter hoog. Vanuit beide kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Met name de glas-in-lood ramen van de Dom zijn spectaculair. Ze dateren uit de 14e en 16e eeuw. Ook de gehele binnenkant van de kathedraal is een bezoek waard. Het beschikt onder anderen over indrukwekkende luidklokken en kerkorgels.

1. Altstadt (oude stadscentrum)

keulen

De oudste wijk van Keulen is de Altstadt. Dit is tevens het stadscentrum. In deze wijk staat de Dom (de nummer 2 van deze lijst). Maar er zijn ook twee grote pleinen: de Alter Markt en de Heumarkt, waar markten worden georganiseerd, waaronder de eerder genoemde populaire kerstmarkt ‘Am Dom’. Er zijn ook vele musea in de Altstadt. Je vindt hier onder anderen het Ludwig Museum en een Romeins-Germaans museum. Naast kerken, pleinen en musea, is het stadcentrum ook rijk aan smalle straatjes, die met keien zijn geplaveid en je een oud historisch gevoel geven. Aan deze straatjes vind je natuurlijk, zoals in elk stadscentrum, vele winkels, boetieks, restaurants, cafés en terrassen met volop gezelligheid.