Rome, de eeuwige stad. Rome liep door de eeuwen heen vol met keizers, consuls, koningen, politici, beroemdheden en gewone mensen. Al die mensen hebben hun sporen achtergelaten. Naar Rome ga je vooral om de schatten van de hoofdstad van het Romeinse Keizerrijk te bekijken. Maar er zijn andere interessante uitjes. Moderne musea, levendige parken, heerlijke terrasjes om even te verpozen. Wij maakten alvast een lijstje van de 10 interessantste bezienswaardigheden voor je op. Nu moet jij dat vliegtuigticket nog boeken.
10. De Trevi fontein
Na een jarenlange restauratie is het beroemdste fontein van Rome in al zijn glorie hersteld. Je vindt het op de Piazza di Trevi tegen de achterkant van het Palazzo Poll. Hoe je het ook bekijkt, je ziet 26 meter hoog en 22 breed barok, barok, barok. Aan deze fontein, naar een ontwerp van Nicola Salvi, is men beginnen te bouwen in in 1732. Het fontein beeldt de oceaan uit, met als onbetwiste heerser de impressionante zeegod Neptunus. Ga met je rug naar het fontein staan en gooi met je rechterhand een muntje in het ondiepe water. Volgens de mythe zal je dan ooit terugkeren naar Rome. En het geld gaat naar een goed doel. Doen dus!
9. Vaticaanstad
Wanneer je in Rome bent, kan je heel gemakkelijk een ander land bezoeken. Vaticaanstad is namelijk staatkundig een apart land, zij het wel dat het het kleinste, onafhankelijke staat van de wereld is. De Paus woont er. Die is helaas zo maar niet te bezoeken in zijn Apostolisch Paleis. Maar je kan er de Vaticaanse musea bezoeken met stukken uit de oudheid en moderne (religieuze) werken. Je ticket boek je best wel op voorhand want het is er altijd super druk. En zorg voor voldoende tijd: het museum bestaat namelijk uit 54 zalen. In dit bezoek is de Sixtijnse kapel inbegrepen, met zijn wereldberoemde plafondschilderingen van Michelangelo.
8. Musea
Heb je kinderen bij, dan kan je naar Explora kindermuseum. Ze maken er op een speelse manier kennis met wetenschap. Maar op voorwaarde dat je er geen dag in doorbrengt, kunnen de kleinsten best wel echte kunst waarderen. Dit zijn de beste museums van Rome: Galleria nazionale d’arte moderna e contemporanea GNAM met moderne en hedendaagse kunst. Villa Borghese: prachtige kamers met kunst uit de renaissance en ook exposities met hedendaagse kunst. En het Capitolijnse museum: archeologie en kunst uit de oudheid.
7. Circus Maximus
Wat wij uit onze lessen Latijn vooral herinneren zijn de verhalen van de paardenrennen die in de Romeinse tijd werden gehouden. De grootste renbaan was de Circus Maximus. Dat werd in de 6e eeuw voor Christus gebouwd. Vandaag zijn enkel de ruïnes nog zichtbaar. Toch is het een aangename plek, omdat waar vroeger de paarden renden, nu een grote open ruimte is waarin de structuur van de baan, nog duidelijk herkenbaar is. Behalve voor paardenrennen werd het Circus ook gebruikt voor gladiatorengevechten, atletiekwedstrijden en processies. In 549 na Christus werd er de laatste wedstrijd gehouden.
6. Het Pantheon
Het oorspronkelijke gebouw werd neergezet in 24 voor Christus. Na een brand werd het herbouwd door Keizer Hadrianus. De tempel werd daarna geschonken aan Paus Bonifatius, die er een kerk van maakte. Tijdens de renaissance maakte men er dan weer een begraafplaats van voor de belangrijke Romeinen. Bijzonder is de ronde vorm van het gebouw (de meeste tempels waren rechthoekig) en de prachtige koepel met de Oculus van negen meter breed, waar je zeker eens onder moet gaan staan.
5. Rome als ‘stad’
Je hoeft niet altijd iets te ‘bezoeken’. Je kan ook gewoon rondwandelen en genieten van wat je in deze Zuiderse stad ‘ziet’. Op mooie pleinen zoals Piazza di Spagna. Om de Spaanse trappen te bekijken of te beklimmen (tip er is een lift die het hoogteverschil ook overbrugt, handig met de kinderwagen!). Ga een koffie drinken, geniet van een pizza als een echte Italiaan of ga shoppen. De place to be is dan de Via Condotti en Via Borgognona.
4. Ostia Antica
Dit mooi openluchtmuseum net buiten de stad is een bezoek waard. Ooit was het de haven van de stad Rome. Nu ligt de zee enkele kilometers verder, door de verzanding die is opgetreden. Op een rustig tempo kan je hier een halve dag doorbrengen, iets eten en drinken vind je in de taverna. Waar kan je naar uitkijken: het forum van de corporaties, waar de reders hun rijkelijke kantoren hadden. Er werd niet alleen gewerkt in deze oude haven, maar ook ontspannen. Dat bewijzen de verschillende thermen: in de Romeinse tijd waren er maar liefst 18! Ook vandaag zijn de prachtige mozaïeken nog steeds te bewonderen. Dan is er nog het theater van Ostia, niet zo indrukwekkend als het Colosseum, maar de moeite waard én veel minder druk. Uiterst charmant is het viswinkeltje. Dat herken je aan de mozaïek met een zwarte vis en de grote winkeltoog waar de vissen op werden gesneden.
3. Het Colosseum
Minstens één keer in je leven moet je het Colosseum bezoeken. Het massieve gebouw heeft een ontegensprekelijke aantrekkingskracht als je er in de buurt van bent. Het werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus door Flavische keizers en telt vier verdiepen boven de grond. Nog enkele cijfers die bewijzen dat dit echt een buitengewoon bouwwerk is: een omtrek van 527 meter, een gevel van 48,5 meter hoog, een buitenmuur met drie rijen van 80 bogen, die gescheiden worden door halfzuilen. Bezoekers kregen een zitplaats volgens hun sociale status: de armsten boven, de rijksten beneden. Nu niet meer te merken natuurlijk, maar in de Romeinse tijd was een canvas zonnescherm aangebracht zodat de toeschouwers niet in de zon moesten zitten. Je ziet de taferelen zo voor je ogen: brood en spelen, gladiatoren (meestal slaven) en wilde dieren, zwaarden, bloed, zelfs zeeslagen werden er nagespeeld in water. En mocht de gladiator zijn gevecht toch overleven, dan besliste de aanwezige koning door zijn duim omhoog of naar beneden te steken, over het leven van de vechter. Nu weet je ook waar de blauwe Facebook duim zijn oorsprong vond.
Wil je meer weten over de geschiedenis van deze bezienswaardigheid in Rome dan raden we het artikel op alletop10lijstjes.nl over het Colosseum. Je leest hier uitgebreid over de bouw, geschiedenis, gebruik en een aantal leuke weetjes.
2. Villa Borghese
Een stadspark dat genoemd is naar de beroemde villa die erin ligt. Villa Borghese dat is 80 hectaren tuinen, musea, paviljoenen, beelden en villa’s. Cultuurlovers bezoeken De Villa Borghese Pinciana, het nationale museum Galleria Borghese en het zomerhuis van Paul Jullus, Villa Giulia. Genieters gebruiken de vrije ruimte in het park om te verpozen: op de paadjes te wandelen of skeeleren. Er is zelfs een vijver om met een bootje op te varen. Breng een picknick mee en je voelt je als een echte Italiaan.
1. Het Forum Romanum
Het bruisende centrum van de Oudheid. De dynamiek is er tot op de dag van vandaag te voelen. Op het ‘marktplein’, werd aan politiek en religie gedaan, en werd handel gedreven. De toenmalige notabelen woonden er en trokken prachtige gebouwen op. Vandaag zijn het ruïnes natuurlijk, maar je hebt niet veel verbeelding nodig om het gevoel op te roepen dat je aan het rondwandelen bent in het oude Rome. Het huis van de Vestaalse maagden, de tempel van Vespasianus, en de verschillende basilieken en triomfbogen zijn prachtig om te bekijken. Plan je flink wat tijd door te brengen op deze site, zeker op warme dagen, zorg dan voor drank en een snack. Op de uitgebreide site is er geen winkel of restaurant.