Het zijn immense bouwwerken, meestal afkomstig uit een ver verleden. Ze zijn versierd met pracht en praal. Er heerst rust. Ze steken hoog boven de andere gebouwen uit en bevinden zich in het hart van de stad. Vele christenen, maar ook toeristen trekken er jaarlijks naartoe. Het gaat hier natuurlijk om kerken. Dit is de top 10 Grootste kerken in Europa.

10. Kathedraal van Florence (Italië)

Duomo

De Kathedraal van Florence wordt ook wel Duomo (Dom) of Basilica di Santa Maria del Fiore genoemd. Deze kathedraal is het symbool van de Italiaanse stad Florence en bevindt zich in het centrum tegenover het Baptisterium en naast de Campanile. Er is aan de katholieke kerk gebouwd vanaf het einde van de 13e eeuw tot aan het einde van de 15e eeuw. Het gebouw bestaat uit een voorgevel naar een neogotisch ontwerp van Emiliio de Fabris en een koepel naar ontwerp van Filippo Brunelleschi. De koepel heeft een diameter van 45,5 meter en een hoogte van 114,5 meter. De Kathedraal van Florence bevindt zich op een oppervlakte van 8300 m².

9. El Pilar Kathedraal (Zaragoza, Spanje)

In het Spaans heet de El Pilar Kathedraal: Cathedral-Basilica de Nuestra Señora del Pilar. De katholieke kerk bevindt zich in het hart van de stad Zaragoza. Het gebouw staat bij de Spanjaarden bekend als een bedevaartsoord. Aan de El Pilar is gebouwd van eind 17e tot eind 18e eeuw. Het bouwwerk is gebouwd in de Spaanse barokstijl en bestaat uit vier grote klokkentorens. De kathedraal is gevestigd aan een groot plein, waar feesten worden gevierd door bedevaarders. El Pilar Kathedraal is gevestigd op een oppervlakte van 8318 m².

8. Sint-Paulus buiten de Muren (Rome, Italië)


De Italiaanse naam voor de Sint-Paulus buiten de Muren is: San Paolo fuori le Mura. Deze basiliek is één van de vier pauselijke basilieken van Rome. De katholieke kerk stamt al uit de 4e eeuw na Christus. In de 5e eeuw was deze basiliek de grootste kerk ter wereld. In de 19e vernielde een brand de kerk. Het gebouw werd toen herbouwd in neoclassicistische stijl. Wel kreeg het haar oorspronkelijke basilicavorm terug. Het bouwwerk is 150 meter lang, 80 meter breed en 73 meter hoog. Sint-Paulus buiten de Muren staat op een oppervlakte van 8515 m².

7. Kathedraal van de Heilige Drievuldigheid (Fátima, Portugal)

In de Portugese stad Fátima staat de Kathedraal van de Heilige Drievuldigheid. Deze kathedraal is de minst oude kerk van deze lijst. De katholieke kerk werd pas gebouwd in de jaren 1996 tot 2007. Dat werd gedaan naar een ontwerp van Alexandros Tombazis in een hedendaagse, moderne stijl. De Kathedraal is een groot wit stenen bouwwerk. Het werd gebouwd, omdat de oude basiliek onvoldoende oppervlakte bood voor de enorme toestroom van pelgrims. De Kathedraal van de Heilige Drievuldigheid staat op een oppervlakte van 8700 m². Het is 95 meter lang, 115 meter breed en 20 meter hoog. De kerk heeft een inhoud van 130.000 mᶾ.

6. Kathedraal van Liverpool (Verenigd Koninkrijk)

In Engeland bevindt zich de Kathedraal van Liverpool. Deze neogotische Anglicaanse Kathedraal stamt uit het begin van de 20e eeuw. Het bouwwerk is ontworpen door Sir Giles Gilbert Scott. De kerk bevindt zich op de Sint James Berg. In het gebouw bevindt zich de zetel van de bisschop van Liverpool. In de kerk bevindt zich het grootste kerkorgel van het Verenigd Koninkrijk. De Kathedraal van Liverpool staat op een oppervlakte van 9687 m² en heeft een inhoud van 450.000 mᶾ. Het is 188,67 meter lang, 60,4 meter breed en (de toren is) 100,8 meter hoog.

5. Mariabasiliek van Licheń (Licheń Stary, Polen)


Diego Delso/wikimedia

De Mariabasiliek van Licheń is gevestigd in de plaats Licheń Stary, dat zich 10 kilometer van de Poolse stad Konin bevindt. Het is een belangrijke bedevaartkerk. De katholieke kerk stamt uit de 18e eeuw. Het bouwwerk heeft de vorm van een kruis en draagt een centrale koepel. De trap voor de ingang heeft 33 treden, die staan voor de jaren die Jezus oud werd. De Mariabasiliek van Licheń heeft een oppervlakte van 10.090 m² en een inhoud van 300.000 mᶾ. De kerk is 102 meter lang, 77 meter breed en (heeft een toren van) 141,5 meter hoog.

4. Abbey van Santa Giustina (Padua, Italië)Didier Descouens/wikimedia

Deze Benedictijnse abbey bevindt zich in het centrum van Padua. Het bouwwerk stamt uit de 16e eeuw. De katholieke kerk beschikt over een aantal koepels van verschillende groottes. Het bouwwerk heeft een lengte van 118.5 meter, een breedte van 82 meter en de hoogste koepel heeft een hoogte van 70 meter. De oppervlakte van de Abbey van Giustina is 9717 m² (van binnen).

3. Kathedraal van Milaan (Italië)

de dom
MarkusMark /wikicommons

In het Italiaans wordt de Kathedraal van Milaan de Duomo Santa Maria Nascente genoemd. De kathedraal is een meesterwerk als het gaat om gotische kunst. Het immense bouwwerk bevindt zich midden in de stad Milaan aan het Domplein (Piazza del Duomo). Het is een bekende toeristische attractie en staat bekend om haar vele torentjes, duizenden beelden en Middeleeuwse schatten. Er werd aan het bouwwerk gebouwd van de 14e tot de 20e eeuw. De kerk heeft een lengte van 157 meter, een breedte van 92 meter en een hoogte van 108,5 meter. De Kathedraal van Milaan bevindt zich op een oppervlakte van 10.186 m² en heeft een inhoud van 440.000 mᶾ.

2. Kathedraal van Sevilla (Spanje)

Maria de la Sede
Juan Carlos Santamaria /wikicommons

De Kathedraal van Sevilla, ook wel Catedral de Santa Maria de la Sede, is een rooms-katholieke kerk, die stamt uit de 15e eeuw. Het is een gotisch bouwwerk in de vorm van een vijfbeukige kruiskerk. Het is het grootste gotische kerkgebouw ter wereld. De Giralda, de klokkentoren, staat symbool voor de stad Sevilla. Het heeft een hoogte van 104,5 meter. De Kathedraal van Sevilla staat op een oppervlakte van 11.520 m² en heeft een inhoud van 1.200.000 mᶾ. Het bouwwerk is 127 meter lang, 83 meter breed en 43 meter hoog.

1. Sint-Pietersbasiliek (Vaticaan Stad)

De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaan Stad is niet alleen de grootste kerk van Europa, het is ook de bekendste kerk. Tot 1989 was het niet alleen de grootste kerk van Europa, maar ook de grootste kerk ter wereld (het werd overtroffen door de Basilique Notre-Dame de la Paix in de Ivoorkust). De Sint-Pietersbasiliek heeft een inhoud van maar liefst 5.000.000 mᶾ en een oppervlakte van 15.160 m². De katholieke kerk is gebouwd in de 16e en 17e eeuw in een late-renaissance-barokstijl. Deze plek is een belangrijk bedevaartsoord voor de katholieken. Voor de Sint-Pietersbasiliek bevindt zich het beroemde Sint Pietersplein (Piazza San Pietro). De basiliek beschikt over een enorme koepel. In het Apostolisch Paleis, dat zich naast de Sint-Pietersbasiliek bevindt, woont en werkt de paus. Hij geeft op elke zondag dat hij aanwezig is om 12.00 uur de zegen vanuit het raam van zijn werkkamer aan de mensen op het plein. Met Kerstmis en Pasen wenst hij, nadat hij een toespraak heeft gehouden en een zegen heeft gegeven, iedereen zalige feestdagen. Dit gebeuren is wereldwijd te zien op de televisie.