De Eiffeltoren behoort tot de meest bekende bouwwerken ter wereld. Elk jaar komen er miljoenen bezoekers naar het hart van Parijs om deze spectaculaire toren te bezichtigen. Hij staat er al ruim 125 jaar. Wil je meer weten over de Eiffeltoren? Lees dan verder. Hier zijn 10 interessante weetjes over de beroemdste toren ter wereld.

10. Ter ere van de honderdste verjaardag van de Franse revolutie

Het idee voor de bouw van de Eiffeltoren kwam van Gustavo Eiffel. Hij ontwierp de toren om de honderdste verjaardag van de Franse revolutie te vieren. Destijds vond er een wereldtentoonstelling plaats in Parijs. De Eiffeltoren was de monumentale toegang tot deze tentoonstelling.

9. Gebouwd in recordtijd

De Eiffeltoren, waarvan de bouw startte in het jaar 1887, werd binnen zeer korte tijd gebouwd. Ten minste als er vergeleken wordt met andere bouwwerken uit die tijd. De enorme toren stond er binnen twee jaar, twee maanden en vijf dagen. De Eiffeltoren werd gebouwd door 250 staalarbeiders. Bijzonder was dat geen van hen hieraan overleed. Eentje verongelukte wel toen hij samen met zijn verloofde buiten werktijd de toren beklom. Op 31 maart 1989 werd de toren ingehuldigd en op 6 mei 1889 werd hij officieel geopend.

8. Niet altijd populair geweest

De Eiffeltoren is de populairste toren ter wereld. Maar wist je dat de Fransen hem in het begin helemaal niet mooi vonden? Al toen er begonnen werd aan de bouw, probeerden ze deze met een petitie tegen te gaan. De toren werd omschreven als ‘monsterlijk’ en ‘nutteloos’. Toen de Eiffeltoren er net stond, kwam er al snel in de planning dat hij verwijderd zou worden na 20 jaar. Het is maar goed dat hier niks van terecht is gekomen, want hij staat nu bekend als een architectonisch meesterwerk. Met name het smeedwerk, de rijkdom aan fijnmazige ornamenten, wordt zeer gewaardeerd.

7. Via de trap naar boven

Wil je een betere conditie? Bezoek dan de Eiffeltoren en neem de trap. Toen de Eiffeltoren er pas net stond, deden de liften het nog niet. Daarom moesten mensen die de toren bezochten met de trap omhoog. Deze klim kostte hen maar liefst een uur. Gelukkig duurde deze periode maar twee maanden.

6. Al achttien keer geschilderd

In de ruim 125 jaar dat de Eiffeltoren er is, heeft hij al achttien keer een nieuwe verflaag gekregen. Voor elke schilderbeurt is er 60 ton verf nodig. Deze enorme hoeveelheid is noodzakelijk ter bescherming tegen alle weerselementen. Op dit moment zijn er 25 schilders in dienst om de toren te onderhouden en om roesten tegen te gaan. Zij schilderen de toren binnen ongeveer zeven jaar. Zijn ze klaar, dan is de oude laag alweer versleten en beginnen ze weer opnieuw. In de loop der jaren veranderde de kleur van de Eiffeltoren. Helemaal in het begin is hij korte tijd geel geweest. In de jaren 1954 tot 1961 werd de toren voorzien van een bruinrode kleur. Nu is de Eiffeltoren bruin.

5. Kleiner in de winter

In de winter is de Eiffeltoren vier tot vijftien centimeter kleiner dan in de zomer. Dat komt doordat de toren dan krimpt door de lagere temperaturen. Als de temperaturen in de zomer weer gaan stijgen, krijgt hij weer zijn oorspronkelijke hoogte van 324 meter hoog. Ook in dikte neemt de toren dan weer toe. Wist je dat de Eiffeltoren de hoogste toren van Europa is, wanneer je de televisietorens niet meetelt? Tot 1930 was hij zelfs de hoogste toren ter wereld. Het gewicht van de toren is zowel in de zomer als in de winter 7300 ton (exclusief fundering).

4. Beste uitzicht vanaf de tweede verdieping

Vanaf de tweede verdieping heb je als bezoeker het beste uitzicht vanuit de Eiffeltoren. Deze bevindt zich op een hoogte van 115,73 meter. Dit is de optimale hoogte als je uitkijkt naar de lagere gebouwen. Hier is ook een restaurant (met Michelin ster) gevestigd. Ooit was hier een drukkerij gevestigd van de Franse krant Le Figaro.

3. Populairste zelfmoordlocatie van Frankrijk

Er zijn al ongeveer 400 mensen bij de Eiffeltoren van hun leven beroofd. Gemiddeld doen er vier mensen per jaar een zelfmoordpoging op de Eiffeltoren. Dat gebeurt voornamelijk door ophanging (aan de stalen balken), maar ook springen wordt gedaan. Slechts twee keer slaagde de zelfmoordpoging niet. Beide keren sprong de ongelukkige vanaf de eerste verdieping. Een man belandde op een spant van een gebouw en een vrouw op het dak van een auto.

2. Namen aangebracht op de eerste verdieping

In gouden letters staan er 72 namen op de Eiffeltoren. Deze zijn van Franse wetenschappers, ingenieurs en een paar mensen die bekend staan om hun bijdragen aan de Eiffeltoren. Je vindt deze namen aan de rand van de eerste verdieping. Aan het begin van de twintigste eeuw werden ze weg geschilderd, maar in 1986 en 1987 zijn ze opnieuw aangebracht.

1. Meest bezochte monument ter wereld

Per jaar bezoeken ongeveer zeven miljoen mensen de Eiffeltoren. Daarmee is de attractie het meest bezochte monument ter wereld (waar je een toegangskaartje voor nodig hebt). Hij staat hiermee ruim op de eerste positie. De nummer twee, de Empire State Building (in New York) trekt jaarlijks slechts de helft van de bezoekers (3,5 miljoen). In 2002 bezocht de 200 miljoenste gast de Eiffeltoren. Nu staat de teller op meer dan 250 miljoen. Alleen tijdens de Eerste wereldoorlog (1915-1918) en Tweede Wereldoorlog (1940-1945) was de toren gesloten voor publiek.