Top 17 Bezienswaardigheden in Londen

Een korte trip naar Londen is niet genoeg om de belangrijkste bezienswaardigheden te bekijken. Plan maar meerdere trips of in één keer een lange periode!

17. Shakespeare’s Globe


Diego Delso/wikimedia

Het theater dat je nu bezoekt, werd geopend in 1997. Het originele theater, dat vlakbij lag, kende een woelige geschiedenis, die startte bij de bouw in 1598. Verschillende stukken van Shakespeare werden hier opgevoerd. Het theater brandde echter volledig af in 1613, tijdens een opvoering, waar men met een kanonschot in het rieten dak schoot. Het werd meteen herbouwd, doch jaren later gesloten en gesloopt. Check hun website voor alle stukken die er worden gespeeld. Je kan er ook interessante rondleidingen volgen, die de geschiedenis uit de doeken doet.

16. Kensington Gardens

Kensington Gardens, 98 hectaren groot, is één van Royal Parks in (West) Londen. Vroeger was het de tuin van Kensington Palace. Dat werd gebouwd door Willem III. In het paleis hebben altijd royals gewoond, tot aan haar dood in 1997 was het de officiële verblijfplaats van Diana. Vandaag is het een rustige plek in de drukke stad. Vol grote bomen, struiken en bloemperken, goed onderhouden grasvelden en sportvelden. Aan het gedenkteken voor Prinses Diana is er een grote speeltuin.

15. De Royal Albert Hall

Deze wereldberoemde concertzaal is een van de belangrijkste architectonische symbolen van de hoofdstad. De Royal Albert Hall werd in 1871 geopend door koningin Victoria en moest een eerbetoon vormen aan prins Albert. Het zijn de knappe decoratieve mozaïeken een de buitenkant van het gebouw en de koepel van glas die van dit gebouw een pareltje maken. De grootste artiesten treden en traden hier op. Er is ook een interessant educatief programma en wisselende tentoonstellingen.

14. The Shard

Ook wolkenkrabbers komen voor in onze lijst ‘must see’ in Londen. Het gebouw met de onregelmatige piramidevorm trekt de aandacht in de Londense skyline. Enkele cijfers: geopend in 2012, 310 meter hoog, 72 verdiepingen plus 15 verdiepingen met technische installaties. Het was Renzo Piano (Centre Pompidou in Parijs) die het gebouw ontwierp.

13. Piccadilly Circus

Dit ‘plein’ is een centrale hotspot waar er heel wat op en rond gebeurt. Omdat er in dit deel van de stad geen beperkingen gelden op reclame op gebouwen (in de rest van Londen geldt zo een regeling wel) is dit plein ook een levend reclamebord. Vooral wanneer het donker is geeft dat wel een heel speciale sfeer aan de buurt. Piccadilly Circus is een ideale uitvalsbasis voor bezoeken aan Londen, zeker als je van plan bent om ook van het nachtleven te genieten in West End en Soho. Maar het is ook het startpunt van interessante shoppingstraten zoals Oxford Street, Regent Street en Piccadilly. Ook een filmpje kan je meepikken in de buurt, ga daarvoor naar de bioscopen van Leicester Square en Trafalgar Square.

12. National Gallery

De National Gallery is het beroemdste museum voor schilderkunst in Londen. Het huist in een opvallend gebouw met Oud-Griekse ambities in de buurt van Trafalgar Square. Er is een volledig overzicht te aanschouwen van Europese schilderkunst tussen 1250 en het einde van de 19e eeuw. Enkele klinkende namen: Jan van Eyck, Sandro Botticelli, Michelangelo, Titaan, Caravaggio en ga zo maar door, …

11. Hyde Park

Ook dit Royal Park (142 hectare) zorgt voor rust in de drukte. Het was Koning Henry VII die de grond kocht in 1536 om er een privé jachtterrein van te maken. Sinds 1637 is het opengesteld voor het publiek. Rusten, wandelen, fietsen, of spelen in de speeltuinen, het kan er allemaal. In de zomer worden er regelmatig concerten gegeven. Tijdens de Olympische Spelen werd de triatlon er gehouden en de Tour de France is er ook al doorgereden. Tijdens de kerstperiode kan je er gaan schaatsen op de feeëriek verlichte schaatsbaan of genieten van een ritje op het reuzenrad.

10. Westminster Abbey

The Collegiate Church of St Peter zoals Westminster Abbey ook heet, is een belangrijke kerk met bijzonder mooie glas in lood ramen in Londen, opgetrokken in gotische stijl. Het is hier dat de Britse royals hun kroningen, maar ook hun begrafenissen- en huwelijksmissen houden. Weetje, er liggen 17 vorsten begraven. Eerst stond er een abdij, die werd ingewijd in 1065, later werd een kapel toegevoegd. Nadat de abdij verschillende keren van eigenaar veranderde, besloot Elizabeth I in 1579 dat de kerk rechtstreeks onder de verantwoordelijkheid van de vorst zou vallen.

9. St. Paul’s Cathedral

Heel wat kerken gingen de St. Paul’s Cathedral voor op deze plaats. Het huidige bouwwerk is het vierde en werd voltooid aan het begin van de 18e eeuw . Vandaag ligt de kathedraal pal in de binnenstad. De Britse royals verkiezen Westminster Abbey voor hun religieuze vieringen, maar Charles en Diana kozen bij hun huwelijk voor deze kathedraal. Er is een crypte te bezoeken, waar verschillende belangrijke personaliteiten begraven liggen zoals de Duke of Wellington. Als je in goede conditie bent kan je beginnen te klimmen. 257 treden leiden je naar de Whispering Gallery. Die bezit een bijzondere akoestiek, als je fluistert tegen een wand, kan je dat aan de andere kant van de galerij horen. Je kan daarna verder naar de top (nog eens 271 trappen verder) en dan kom je in de Golden Gallery. Daar heb je een mooi overzicht over de skyline van Londen.

8. Tate Gallery

De Tate bestaat uit niet één, niet twee, niet drie maar vier musea in Groot-Brittannië: The Tate Modern, de Tate Britain, The Tate Liverpool en The Tate St. Ives. The Tate Britain en Modern bevinden zich in Londen. Het was Henry Tate, een rijkgeworden suikerhandelaar, die de eerste fondsen bezorgde aan de Britse overheid om een museum te stichten. The Tate Britain is gehuisvest in een classisistisch gebouw en werd geopend in 1897. Je vindt er een grootse collectie Britse kunst van 1500 tot nu. Het museum host ook elk jaar de Turner Prize en om de drie jaar vindt er een Triënale plaats met een gastcurator die zijn visie over de Britse kunst toont. The Tate Modern zit in een industriëel gebouw, een oude kolencentrale en ontvangt ongeveer vijf miljoen toeristen per jaar. De permanente collectie (surrealisme, futurisme en minimal art) is gratis te bezoeken. In de turbinehal tonen elk jaar verschillende kunstenaars hun kunstproject.

7. Londen Eye

Dit reuzenrad staat sinds 1999 op de Zuidelijke oever van de Theems. Het is gebouwd voor de festiviteiten rond de millenniumwisseling in 2000 in opdracht van British Airways. Stap je op, dan geniet je van een ritje van 30 minuten, het is dus niet zomaar een rondje draaien. Enkele andere cijfers over dit reuzenrad dat klein en groot bekoort: het rad is 135 meter hoog, beschikt over 32 (gesloten) capsules en weegt in totaal 1700 ton. Het draait per jaar ongeveer 6000 keer rond. Het draait wel erg langzaam, zodat het niet hoeft te stoppen om passagiers te laten instappen. Hij helder weer heb je een spectaculair zicht op de omgeving.

6. Trafalgar Square

Dit plein in Londen kwam aan zijn naam door de belangrijke slag om Trafalgar in 1805. Vice-admiraal Nelson versloeg toen de Fransen zodat de Britten hun heerschappij op zee konden behouwen. Nelson zelf overleed tijdens de gevechten. Zijn zuil is dan ook prominent aanwezig op het plein vandaag: 50 meter hoog is die, met een standbeeld van Nelson ervoor dat 5,5 meter hoog is. Aan het plein ligt de St.Martin-in-the-Fields kerk en The National Gallery. Ook een aantal ambassadegebouwen zijn er te bewonderen.

5. Tower of London

The Tower is een typisch Londens gebouwencomplex dat in de loop van de geschiedenis verschillende functies heeft gehad. Het begon in 1078 als een stenen fort, dat moest dienen om de Normandische veroveraars af te slaan. Het was Richard Leeuwenhart die er een slotgracht liet rond bouwen. In de 16e eeuw diende de Tower als een paleis. Daarna begon de donkere geschiedenis als gevangenis en als executieplaats voor hogergeplaatste personen. Die periode duurde tot na de Tweede Wereldoorlog, toen Rudolf Hess er vastzat. Vandaag is het een deel van het Werelderfgoed. Je kan er tentoonstellingen bezoeken (waaronder de magnifieke kroonjuwelen), de torens verkennen, rondleidingen volgen en live-nabootsingen aanschouwen van historische momenten.

4. British Museum

Zo groot is dit museum, dat je met één dag niet toe komt om alles te zien! De collectie is heel breed, van Griekse beelden, Egyptische mummies, jawel, de Steen van Rosetta, Aziatische kunstvoorwerpen en natuurlijk ook historische Britse documenten. Tip: onder leiding van een gids kan je gratis de hoogtepunten van het museum aanschouwen tijdens een rondleiding van 50 minuten. Voor bijzondere tentoonstellingen dien je wel een toegangskaartje te kopen.

3. Tower Bridge

Bekend is ook de Tower Bridge over de Theems, die dichtbij de Tower of Londen ligt en er ook zijn naam aan dankt. Deze brug ziet er ongeveer even oud uit als de Tower, maar dat is ze niet. Ze werd immers gebouwd in de Victoriaanse tijd en voltooid in 1894. Ze kreeg een gotische uitstraling om mooi bij de rest van de omgeving te passen. Ook weer een erg leuk bezoekje om bijvoorbeeld vanaf de loopbruggen te kijken op de omgeving. Sinds 2014 is een deel van de vloer van één van de hangbruggen vervangen door glazen panelen zodat je ook een blik naar beneden kan werpen. Je kan er ook een bezoek brengen aan de oude stoommachines en te weten komen hoe een (bascule)brug werkt.

2. Big Ben

Gaat de Big Ben nu nog geluid maken de komende jaren of niet? Vast staat dat dit een van de meest populaire toeristische trekpleisters van Londen is. De beroemde klokkentoren staat vlakbij de London Eye. Wist je dat de Big Ben eigenlijk alleen de grote klok is die in de toren hangt? Ze is de zwaarste klok in de wereld, en wordt gebruikt als luid- en slagklok. De officiële naam van de toren is de Elizabeth Tower. Zo wordt de oudste monarch van Europa nog eens geëerd. Als buitenlandse toerist mag je niet bij de Big Ben komen. Enkel als inwoner van het Verenigd Koninkrijk kan dat, maar dan moet je eerst toestemming vragen aan het parlement.

1. Buckingham Palace

Als officiële verblijfplaats van de Britse monarch in Londen mag dit gebouw natuurlijk voor niets anders in Londen onderdoen. Enkele cijfers die je gaan doen duizelen: dit enorme koninklijk paleis heeft 775 kamers en 78 badkamers. De Koninklijke Tuinen rondom het kasteel zijn 40 hectaren groot. Daar tegenover staat: het paleis kan maar acht weken per jaar worden bezocht, dat is wanneer Koningin Elizabeth en haar echtgenoot op vakantie zijn. Je kan natuurlijk ook gewoon tussen de rijen toeristen gaan staan voor het paleis, in de hoop een glimp op te vangen van de koningin. Of ze thuis is zie je aan de koninklijke vlag die wappert. Is ze er niet, dan hangt de Union Jack. Een ander leuk iets om te bekijken is de wisseling van dewacht aan het paleis. En wissel duurt 45 minuten, en er zijn er meerdere per dag. Het is een traditie die sinds lang in ere wordt gehouden.