Wanneer je het hebt over bijzondere architectuur, dan heb je het over Antoni Gaudí. Deze Spaanse architect heeft een naam voor zichzelf gemaakt dankzij zijn liefde voor natuurlijke vormen en opvallend design. Maar liefst zeven van zijn gebouwen staan op de UNESCO werelderfgoedlijst. Je leest meer over de beroemdste gebouwen van deze Spanjaard in de top 10 gebouwen van Gaudí.

10. Casa Vicens

casa vicens

Casa Vicens is een van de eerste grote gebouwen die Gaudí gemaakt heeft. Sommige noemen dit ook een van zijn spectaculairste werken. Casa Vicens valt op dankzij felle kleuren en kleine details, waardoor het gebouw soms wat druk oogt. Gaudí ontwierp het gebouw voor de zakenman Manuel Vicens, die er tussen 1883 en 1889 woonde. Sinds die tijd is het een woonhuis gebleven, maar in 2014 is het overgenomen door een bedrijf dat er een museum van wil maken.

9. Casa Calvet

Casa Calvet

Liefhebbers van Gaudí vinden Casa Calvet een van de meer ingetogen werken van de architect. Het gebouw is opvallend voor de standaarden van Gaudí, maar zeker niet opvallend in het straatbeeld. Casa Calvet heeft wel een aantal typische details die helemaal bij Gaudí horen, zoals golvende balkons en het gebruik van natuurlijke materialen. Het pand was van begin af aan een combinatie tussen een woonruimte en een winkelruimte.

8. Casa de los Botines

Casa de los Botines
Niet alle werken van Gaudí staan in Barcelona, dit indrukwekkende gebouw staat in de Spaanse stad Leon. Het heeft slechts een jaar geduurd voordat de ontwerpen van Gaudí gerealiseerd werden en dit huis opgeleverd kon worden. Een hele prestatie, want Casa de los Botines heeft een imposante grootte. Het gebouw werd eerst gebruikt als woonruimte, maar aan het einde van de jaren twintig werd het overgekocht door een bank. Zij hebben het interieur aangepast, maar aan de buitenkant zie je nog precies het ontwerp dat Gaudí heeft gemaakt.

7. Güell Palace

guell palace
Sommigen zeggen dat Güell Palace een van de meesterwerken van Gaudí is. Dat is indrukwekkend, want dit gebouw is een van de eerste ontwerpen die Gaudí maakte. Het gebouw werd gemaakt voor een van de grootste liefhebbers van Gaudí: Eusebi Güell. Hij heeft er een aantal jaar gewoond, waarna hij verhuisde naar een ander bouwwerk van Gaudí.

6. Bisschoppelijk paleis van Astorga

Bisschoppelijk paleis van Astorga
Ook het bisschoppelijk paleis van Astorga is een indrukwekkend gebouw van de hand van Gaudí. Het bouwen van dit paleis verliep alleen niet zo soepel. De bouw werd gestart in 1889, terwijl het paleis pas kon worden opgeleverd in 1913. Dat is niet voor niks, want Gaudí is na vier jaar gestopt met het project. Hij was het niet eens met de gemeente van Astorga, waardoor de bouw stil kwam te liggen. Het paleis is later afgemaakt door een andere architect. Hij heeft de eerder gebouwde delen laten staan, maar ook de plannen van Gaudí aangepast.

5. Cripta Colònia Güell

Cripta Colònia Güell
Cripta Colònia Güell 2
Canaan/wikimediacommons

Dit bouwwerk had eigenlijk deel uit moeten maken van een grotere kerk (onderste foto). Deze wilde Gaudí bouwen voor de arme arbeiders die in de buurt van de kerk woonden, maar het project werd nooit afgemaakt. Het gebouw wat er nu staat is eigenlijk een crypte, maar dat maakt Cripta Colònia Güell niet minder indrukwekkend. Met golvende vormen en talloze versieringen is dit een prachtig stukje architectuur om te zien.

4. Casa Batlló

Casa Batlló
 Casa Batlló gaudi Barcelona

Casa Batlló is een van de populairste bezienswaardigheden in Barcelona. Het huis heeft de typische stijl van Gaudí: er is geen enkele rechte hoek te bekennen. Tegelijkertijd is de gevel versierd met prachtige mozaïek, waardoor Casa Batlló wel een kunstwerk lijkt. Gaudí heeft dit gebouw ontworpen met een duidelijke visie. Hij gebruikte namelijk het verhaal van Sint-Joris om zijn gebouw vorm te geven.

3. Park Güell

park guell
park guell 2

Ook dit ontwerp van Gaudí werd gemaakt voor zijn grote fan Eusebi Güell. Dit openbare park is uniek dankzij de organische vormen van alle gebouwen in het park. Helaas is het Gaudí niet gelukt om dit prachtig staaltje architectuur af te maken. Toch vind je hier een aantal beeldhouwwerken van Gaudí, maar ook kleurrijke mozaïeken die moeiteloos opgaan in de omgeving.

2. Casa Milà

Casa Milà
Casa Milà 2

In 1912 werd dit beroemde gebouw opgeleverd in opdracht van de adellijke familie Milà. Vanaf het eerste moment gaven de lokale inwoners van Barcelona het al een bijnaam: La Pedrera. Dit betekent “de steengroeve”, wat natuurlijk verwijst naar de unieke bouwstijl waarmee Casa Milà gebouwd is.

1. Sagrada Família

sagrada familia
sagrada familia binnenkant

Had Gaudi, toen hij in het begin van de 19e eeuw begon met de bouw van deze kerk in Barcelona, kunnen indenken wat voor een toeristenmagneet deze plek vandaag is? Hij heeft er alvast zijn hele leven aan gewerkt. De echte afwerking is gepland voor … 2026. Maar laat dat je niet tegenhouden. Dit voorbeeld van Catalaans modernisme moet je gezien hebben in je leven. Alhoewel de Sagrada Familia de klassieke vorm van een kruis heeft, is ze heel anders dan andere kerken door haar natuurlijke vormen en rijke versiersels. De basiliek heeft ook maar liefst 18 torens, die de 18 personages uit de bijbel vertegenwoordigen. Onderstaand een filmpje van hoe de Sagrada Familia, het beroemdste werk van Gaudí eruit gaat zien.