Er wordt al ontelbaar veel jaar gespeculeerd over Stonehenge. Waar komen deze bijzondere stenen vandaan? Waarom zijn ze daar neergezet? Er is meer dan genoeg onderzoek gedaan naar deze stenen, maar er is nog steeds geen sluitend antwoord gevonden. Wil je toch graag meer te weten komen over dit mysterieuze monument? Dan zijn hier 10 weetjes over Stonehenge.
Wat is Stonehenge?
Je vindt dit wereldberoemde monument in Engeland, bij het plaatsje Wiltshire. De hoge stenen van Stonehenge zijn al van kilometers afstand te zien en zijn dus een opvallend accent in de uitgestrekte vlakten van het Engelse platteland. Stonehenge is een van de meest beroemde iconen die je in Engeland kunt vinden. Het monument heeft niet voor niets een plaats bemachtigd op de UNESCO werelderfgoedlijst.
Wanneer werd Stonehenge ontdekt?
Stonehenge is natuurlijk ooit door iemand gebouwd, maar informatie over dit monument werd pas echt gedeeld in de periode dat de Romeinen Engeland binnenvielen: in het jaar 54 voor Christus. Tegen die tijd was het monument waarschijnlijk al tweeduizend jaar oud en was alle informatie over Stonehenge verloren gegaan. Het vroegste document waarin Stonehenge benoemd werd, was een geschiedenisboek over Engeland dat in het jaar 1130 verscheen. Pas toen leerden mensen dit bijzondere bouwwerk kennen.
Wat betekent Stonehenge?
Het woord Stonehenge stamt uit het oud-Engels. Je kunt het woord letterlijk vertalen als “hangende stenen”. Meerdere bouwwerken in Engeland hebben een naam gekregen met het woord henge erachter. Deze term wordt vooral gebruikt voor prehistorische bouwwerken in een ronde vorm. Deze bouwwerken worden omringd door een wal en een greppel voor extra bescherming. Het grappige is dat Stonehenge niet echt aan deze omschrijving voldoet, terwijl het wel de belangrijkste henge in Engeland is.
Wie heeft Stonehenge gebouwd?
Rond het jaar 3.000 voor Christus werd het Engelse landschap vooral bewoond door simpele boeren die alleen eenvoudige technieken hadden om het land te bewerken. Ondanks hun minimale middelen wisten ze als geen ander te floreren in het Engelse landschap. Rond 1.200 voor Christus maakte het simpele boerenleven langzaam maar zeker plaats voor forten, waardoor heilige bouwwerken plaats moesten maken. We weten bijna niks over deze periode omdat er geen geschreven schriften bewaard zijn gebleven. Daarom is het ook een groot mysterie welk volk verantwoordelijk is voor de bouw van Stonehenge. De meeste wetenschappers hebben verschillende opties in gedachten, van simpele boeren tot belangrijke spirituele leiders.
Wanneer is Stonehenge gebouwd?
De bouw van Stonehenge is bestudeerd door archeoloog Richard J. C. Atkinson. Hij concludeert dat het bouwwerk in drie verschillende fases is gebouwd. Waarschijnlijk is Stonehenge voor het eerst gecreëerd rond het jaar 3.000 voor Christus, waarbij houten palen in een cirkel werden gezet. Rond 2.150 voor Christus werd het tweede deel in gang gezet: de houten palen maakten plaats voor de bekende stenen die er vandaag de dag nog steeds te zien zijn. De laatste bouw vond plaats tussen 2100 en 1500 voor Christus, waarbij de buitenste cirkel van stenen geplaatst werd.
Waar is Stonehenge van gemaakt?
De grootste stenen van Stonehenge werden gemaakt van zogenaamd sarsen-steen. Dit is een type zandsteen die je vooral in Engeland kunt vinden. Uit onderzoek blijkt dat de stenen binnen een straal van 40 kilometer van Stonehenge lagen. Het vervoer van deze stenen is alleen niet makkelijk, want iedere steen weegt ongeveer evenveel als zes olifanten. De kleinere stenen zijn gemaakt van doleriet, een vulkanische steen die je maar op één plek in Brittannië kunt vinden: het zuiden van Wales. Er wordt gedacht dat deze stenen op natuurlijke wijze richting Stonehenge zijn gekomen, bijvoorbeeld door de stroming van een rivier in de buurt.
Hoe is Stonehenge gebouwd?
Dit is misschien wel een van de grootste mysteries wanneer je de imposante stenen van Stonehenge ziet: hoe hebben mensen uit de prehistorie dit gebouwd? De stenen zijn waarschijnlijk gevormd en geslepen met behulp van hout, bot en steen. Hierdoor heeft het mogelijk jaren geduurd voordat ze de juiste vorm hadden. De grote stenen zijn diep in de grond gegraven voor meer stabiliteit. Vervolgens is het de bouwers gelukt om daar een steen op te leggen die vrijwel precies waterpas ligt. Dat is knap, want de ondergrond van Stonehenge is erg ongelijk.
Hoe zag Stonehenge er vroeger uit?
Stonehenge is natuurlijk niet altijd een ruïne geweest. Helaas weten we niet precies hoe het bouwwerk er in vroegere tijden uitzag, maar onderzoekers hebben wel een goede theorie. Het monument bestaat uit twee delen: een grote buitenste cirkel en een middenstuk in de vorm van een hoefijzer. Dit hoefijzer bestond uit vijf kleine bouwwerken, waarbij twee grote stenen naast elkaar staan en worden bedekt door een horizontale steen. In het midden van dit hoefijzer staat nog één steen: het altaar.
Waar werd Stonehenge voor gebruikt?
Het is niet zeker waarom Stonehenge gebouwd werd, maar de meeste onderzoekers gaan ervan uit dat het bouwwerk bedoeld was als religieus of ceremonieel gebouw. In 1965 werd voor het eerst de theorie gedeeld dat de plaatsing van Stonehenge misschien iets te maken had met de stand van de zon. De stenen lijken dan ook perfect te zijn geplaatst om bijvoorbeeld de langste en kortste dag van het jaar te meten. Daarom wordt gedacht dat Stonehenge vroeger een echte zonnetempel was. Vandaag de dag wordt de zonnewende dan ook nog steeds gevierd bij dit monument.
Hoe wordt de zonnewende gevierd bij Stonehenge?
De zonnewende vindt twee keer per jaar plaats: wanneer de langste en kortste dag van het jaar bereikt zijn. In de zomer verzamelen duizenden mensen zich bij de stenen van Stonehenge om de zonsopkomst te bewonderen. Dit is de dag waarop de zon het langste aan de hemel schijnt, waarna we langzaam maar zeker weer richting winter gaan. In de winter verzamelen mensen zich bij het monument na de langste nacht van het jaar. Wanneer de zon eindelijk tevoorschijn komt, zijn er warmere tijden in aankomst.