Top 10 Dingen om te doen in Istanbul

Istanbul is de grootste stad van Turkije. Het heeft zowel een grote oppervlakte als een groot inwonertal. De stad ligt op het grensgebied van Europa en Azië. Istanbul ligt aan de Zee van Marmara (ten zuiden). Door de stad stroomt de brede zeestraat Bosporus. Istanbul heeft vele indrukwekkende bouwwerken en een bruisend uitgaansleven.

10. Galatabrug

Galatabrug
Bjørn Christian Tørrissen/wikicommons

De Galatabrug verbindt het oostelijke deel met het westelijke deel van Istanbul. Je gaat hierover van de wijk Galata naar de wijk Eminönü, de twee meest bruisende wijken van de stad. De brug heeft twee verdiepingen. Op de bovenste verdieping is de straat met druk razend verkeer. In contrast met de drukte staan aan de zijkanten van de straat vissers, die beroepsmatig of ter ontspanning vissen aan de haak proberen te slaan. Op de onderste verdieping bevinden zich vele visrestaurants, waar de vers gevangen vis wordt bereid.

9. Bosporus en Prinseneilanden (boottocht)

Bosporus en Prinseneilanden

De Bosporus (zeestraat) is vanaf de kade te bekijken, maar je kunt hem ook bevaren. Vanaf de haven, tussen de Galatabrug en het station Sirkeci, aan de Europese oever, vertrekken rondvaartboten. Via een boottocht over de Bosporus kun je vele bezienswaardigheden vanaf het water zien. Je komt onder anderen langs paleizen, forten, musea en Ottomaanse huizen. In de Zee van Marmara vaar je langs de negen Prinseneilanden. Hier werden in het verleden opstandige prinsen onthoofd. Nu hebben rijke Turken hier hun buitenverblijven. Het is mogelijk om met een andere boot een bezoek te brengen aan deze eilanden. Ook vaart er een ferry en een snellere boot, die je naar de overkant van de Bosporus kan varen. Je komt dan aan in Anadolu Kavagi, aan de Aziatische kant.

8. Archeologisch Museum

Archeologisch Museum
Gürkan Sengün/wikicommons

Sinds 1891 is het Archeologisch museum in Istanbul gevestigd. Deze bevindt zich zuidelijk van het Europese deel. Het is het oudste museum van Turkije en tevens één van de grootste musea ter wereld. Het museum is opgedeeld in drie delen: een Museum van het oude Midden-Oosten, een Tegelpaviljoen met mooie vloeren en het Archeologisch Museum. In dit laatste gedeelte vind je kunstvoorwerpen uit de periode van het Ottomaanse Rijk, keramiek en sarcofagen (stenen doodskisten). Hier bevindt zich als hoogtepunt de sarcofaag van Alexander de Grote.

7. Moskee van Süleyman

Moskee van Süleyman
Myrabella / Wikimedia Commons

Een zeer indrukwekkende moskee in Istanbul is de Moskee van Süleyman, gevestigd op het Europese deel. Deze maakt vooral indruk door haar enorme omvang (zestig bij zestig meter) en hoogte (ruim vijftig meter). Süleyman, sultan in de 16e eeuw, gaf opdracht tot de bouw van de moskee. Hij wilde de grootste moskee maken, maar dat is hem niet gelukt. Zowel van buiten als van binnen is het een moskee met veel pracht en praal: motieven, wandversieringen en een binnenplaats van marmer. In het gebouw zijn uit de oude tijd ook de Gaarkeuken en het badhuis nog aanwezig. Het badhuis is nu een bekende (gemengde) hamam.

6. Dolmabahçepaleis

Processed by: Helicon Filter;
Dolmabahçepaleis2
Mircea Ostoia/flickr

Halverwege de 19e eeuw werd aan het water van de Bosporus (Europese kant) het Dolmabahçepaleis gebouwd. Het paleis is ontworpen door architect Armeen Garabet Balyan. Het werd destijds gebouwd als opvolger van het Topkapi Paleis (nummer 2 op deze lijst). De Sultans waren toe aan meer luxe. Het gebouw beschikt over 300 kamers en 46 zalen op een oppervlakte van 45.000 vierkante meter. Hierin bevindt zich zeer veel luxe, waaronder de grootste kroonluchter ter wereld en een trappenhuis van kristal, dat destijds een cadeautje was van koningin Victoria.

5. Grote Bazaar (Kapalicarsi)

Kapalicarsi
Dmgultekin/wikicommons

In Istanbul bevindt zich, ten zuiden van de Europese kant, het grootste winkelcentrum van de wereld, de Grote Bazaar genaamd. De Turkse naam is Kapalicarsi. Hier bevindt zich een enorm doolhof van straatjes met vierduizend winkels en vele kraampjes. Hier koop je Turkse tapijten, sieraden, souvenirs, kleding en nog veel meer. Koopmannen zijn soms opdringerig. Het is hier belangrijk dat je, zoals gebruikelijk in Turkije, probeert af te dingen.

4. De Blauwe Moskee (Sultan Ahmetmoskee)

Sultan Ahmetmoskee
Jorge Láscar/flickr

Begin 17e eeuw liet Sultan Ahmed I door architect Sedefkậ zijn eigen moskee ontwerpen, de Blauwe Moskee. Het doel van dit bouwwerk was, het gebouw aan de overkant (Hagia Sophia) overtreffen. Hagia Sophia (nummer 1 op deze lijst) was een christelijk bouwwerk en de Sultan wilde een islamitisch bouwwerk als mooiste gebouw. Er werden zes minaretten op de moskee geplaatst. Dat werd Sultan Ahmed I niet in dank afgenomen, omdat alleen de Grote Moskee in Mekka er zes had en dit niet respectvol was. Hij maakte het goed door de Grote Moskee nog een minaret te schenken. De Blauwe Moskee draagt deze naam, omdat de moskee beschikt over 20.000 (grotendeels blauwe) Izmik tegeltjes als decoratie. De Moskee doet nog steeds dienst als moskee en is buiten de gebedstijden te bezichtigen (zuidelijk Europese kant).

3. Meisjestoren (Kiz Kulesi)

meisjestoren
David Bjorgen/wikicommons

Kiz Kulesi is de Turkse naam van de Meisjestoren . Deze toren is gevestigd op een eilandje in de Bosporus. Deze toren is zeer oud, hij stamt al uit 400 jaar voor Christus en werd gebouwd in opdracht van generaal Alcibiades. Hij wilde met deze toren controle houden op de schepen in de Bosporus. Vele verbouwingen en restauraties volgden in de honderden jaren daarna. De toren wordt door de Turken gezien als zeer belangrijk voor de stad. ’s Avonds is hij schitterend verlicht. De toren werd in meerdere James Bond films vertoond.

2. Topkapi Paleis (museum)

Topkapi Paleis
Carlos Delgado/wikicommons

Sultan Mehmet II gaf in de 15e eeuw opdracht tot de bouw van het Topkapi Paleis. Het was destijds de residentie van de Istanbulse Osmaanse Sultan. Na Mehmet II woonden over een periode van 400 jaar vele opvolgers in het Topkapi Paleis. Het werd een aantal keren uitgebreid, waardoor het uiteindelijk plek bood aan vijfduizend mensen. Het paleis werd niet alleen bewoond door de Sultan en zijn familie, maar ook door zijn harem en bedienden. Het prachtige bouwwerk is gevestigd op één van de mooiste plekken van Istanbul (zuidelijk Europese kant), vlakbij de Blauwe Moskee (nummer 4 van deze lijst) en Hagia Sophia (nummer 1 van deze lijst). Nu is het Topkapi Paleis een museum. Hier worden met name wereldberoemde collecties Islamitische kunst tentoongesteld. Ook vind je in de schatkamer van het paleis vele juwelen en sieraden. Tevens zijn er oorlogsbuiten en geschenken te bewonderen. Het is mogelijk om door de harem van het kasteel, ruim 40 kamers, een rondleiding te krijgen.

1. Hagia Sophia

hagia sophia
Omar David Sandoval Sida/wikicommons

Hagia Sophia werd in de 4e eeuw gebouwd als kerk, de Kathedraal van Constantinopel genaamd. Er werd met maar liefst 20.000 bouwvakkers 6 jaar lang aan het immense bouwwerk gewerkt. Ongeveer 9 eeuwen na de bouw van de kerk groeide de kerk uit tot moskee. Het kruis werd vervangen door een halve maan en er werden vier minaretten op het dak geplaatst. De moskee kreeg de naam Hagia Sophia. Dit betekent ‘Heilige Wijsheid’ en is afkomstig uit het Grieks. In de eeuwen daarna bleef er een strijd tussen de Christenen en Moslims om het gebouw van de Hagia Sophia. Pas in 1934 eindigde dit. Toen benoemde Mustafa Kemal Atatürk het tot een museum. Het bouwwerk staat vooral bekend om haar enorme koepelconstructie. Na de Sint Pieter in Rome is de Hagia Sophia het grootste koepelgebouw ter wereld. Hagia Sopia wordt door UNESCO Werelderfgoed en de Lonely Planet benoemd tot één van de mooiste gebouwen ter wereld.