Top 15 Bezienswaardigheden Bratislava – Hoofdstad van Slowakije

Een minder bekende Europese hoofdstad

Naast beroemde Europese hoofdsteden als Parijs, Londen, Berlijn, Wenen en Rome, zou men Bratislava bijna over het hoofd zien. De hoofdstad van Slowakije kent nochtans een lange geschiedenis en telt een groot aantal cultuurhistorische bezienswaardigheden. Lees hieronder meer over de top 15 bezienswaardigheden in deze Slowaakse hoofdstad aan de Donau.

Het Slavín-oorlogsmonument


Jorge Láscar/flickr

Aan de rand van Bratislava vind je het grootste oorlogskerkhof van Midden-Europa. In zes massagraven liggen hier 6845 Sovjetmilitairen begraven die omkwamen bij de bevrijding van de stad in 1945. Het Slavín-oorlogsmonument bestaat uit een auditoriumgedeelte met daarboven een zuil met een hoogte van 39 meter. Bovenop de zuil prijkt het standbeeld van een Sovjetsoldaat.

De Blauwe Kerk


Thomas Ledl/wikicommons

De Blauwe Kerk is in 1910 gebouwd in art-nouveaustijl. Aan de buitenzijde vallen de wit-blauw gekleurde muren en het dak van blauwe tegels op. Binnen vind je blauw gekleurde kerkbanken met schitterende gouden patronen. Oorspronkelijk was het de kapel van het Gamčagymnasium, maar al snel groeide de Blauwe Kerk uit tot een symbool van Slowakije.

De burcht van Bratislava

Op een heuvel in het westen torent de burcht van Bratislava hoog boven de stad uit. In de 16de eeuw woonden de koningen van Hongarije, waartoe Bratislava in die tijd behoorde, in deze burcht. In dit gebouw bewaarde men meer dan 200 jaar lang de Hongaarse kroonjuwelen. Tegenwoordig vinden er concerten en staatsontvangsten plaats, en kun je er interessante geschiedkundige tentoonstellingen bekijken.

Het historische stadscentrum

Bratislava bezit een compacte historische stadskern, waar je tal van oude barokgebouwen, fonteintjes, smalle steegjes en pittoreske pleintjes aantreft. De talloze cafés en terrasjes mag je natuurlijk ook niet overslaan…

De Devin-kasteelruïne

Aan de samenloop van de Morava en de Donau, zo’n 10 kilometer ten westen van Bratislava, tref je de kasteelruïnes van Devin aan. Deze voormalige burcht moest de handelsroute over de Donau en de zogenaamde barnsteenroute beschermen. De troepen van Napoleon verwoestten de burcht in 1809. Geniet vanaf de hooggelegen kasteelruïnes van het uitzicht over de omgeving.

De Sint-Martinuskathedraal

De Sint-Martinuskathedraal is de grootste kerk in Bratislava. Deze 15de-eeuwse gotische kathedraal vormde vanaf 1563 tot 1830 het decor van kroningsplechtigheden. Maar liefst 11 Hongaarse koningen en koninginnen kregen in deze kathedraal de koningskroon op hun hoofd geplaatst.

Het Oude Stadhuis


Het Oude Stadhuis is eigenlijk een aaneenschakeling van 4 verschillende huizen en paleizen. Vooral het binnenplein uit 1581 in renaissancestijl is interessant. De toren in Toscaanse gotische stijl dateert uit de jaren 1200. Vergeet niet om deze 45 meter hoge toren te beklimmen voor een onvergetelijk panorama van de stad. In het Oude Stadhuis is een deel van het Stadsmuseum gevestigd.

De Slowaakse Nationale Galerij

De Nationale Galerij van Slowakije is gehuisvest in een fraai 18de-eeuws gebouw, met een aangebouwde moderne vleugel in Sovjet-Russische bouwstijl. Het museum omvat onder meer gotische en barokke kunstwerken uit de jaren 1300 tot 1700. Je vindt er ook een indrukwekkende 18de-eeuwse collectie borstbeelden met bizarre gezichtsuitdrukkingen, gemaakt door de Duits-Oostenrijkse kunstenaar Franz Xaver Messerschmidt.

De poort van Sint-Michaël

Bratislava telt nog één oude stadspoort: de poort van Sint-Michaël. De oorspronkelijke poort dateert uit het begin van de 14de eeuw, maar het gebouw kreeg zijn huidige barokke uiterlijk in 1759. Hoog op de torenspits prijkt het beeld van Sint-Michaël, volop bezig met het doden van de legendarische draak. In de toren is een afdeling van het Stadsmuseum gevestigd met een collectie middeleeuwse wapens. Je geniet er bovendien van een schitterend uitzicht.

Het Danubiana Meulensteen Art Museum

Liefhebbers van moderne kunst vinden hun weg naar het Danubiana Meulensteen Art Museum, dat gelegen is op een eilandje in de Donau. Vanuit Bratislava moet je de Donau zo’n 20 kilometer stroomafwaarts volgen om er te komen. Het museum, pas definitief voltooid in 2014, bezit hedendaagse kunstwerken van onder meer Christo en Karel Appel. Ook buiten het museum vind je moderne kunstwerken, mooi tentoongesteld met de Donau op de achtergrond.

Het Grassalkovich Paleis


Michal Jakubský/wikicomons

De officiële residentie van de Slowaakse president is sinds 1996 het prachtige rococo paleis Grassalkovich. Het paleis ligt ten noorden van het historische stadscentrum. Het is uiteraard niet opengesteld voor bezoekers, maar je mag er wel een mooie selfie maken aan de moderne fontein met het paleis op de achtergrond. De wisseling van de wacht is een schouwspel dat vele toeristen willen meemaken. De voormalige paleistuin werd omgevormd tot een openbaar park waarin je even kunt wegvluchten uit de drukte van de stad.

Het Primate Paleis

Tot 1996 woonde en werkte de president van Slowakije in het Primate Paleis. Een gedeelte van dit 18de-eeuwse neoclassicistische paleis is toegankelijk voor het publiek. Bezichtig vooral de Spiegelzaal (Hall of Mirrors), waar in 1805 geschiedenis werd geschreven bij de ondertekening van de zogenaamde Vrede van Presburg. Tegenwoordig is het paleis de residentie van de burgemeester en vinden er gemeenteraadsvergaderingen plaats.

Most SNP

De Most SNP (brug van de Slowaakse Nationale Opstand) is een brug over de Donau die in 1972 werd geopend. Het is een tuibrug, gevormd met één pilaar en één brugdek, die de langste is van deze soort in de wereld. Bovenaan de pilaar, op een hoogte van 80 meter, is een restaurant gevestigd in een ufo-achtige constructie.

Het Hviezdoslavov-plein

Het Hviezdoslavov-plein is in feite een brede wandelboulevard die loopt van de Most SNP tot aan het Slowaaks Nationaal Theater. Aan weerszijden van het plein tref je mooie gebouwen aan, waarin ambassades, restaurants, bars en niet te versmaden ijssalons gehuisvest zijn.

De Maximiliaanfontein

Op het plein voor het Oude Stadhuis tref je een van Bratislava’s mooiste fonteinen aan: de Maximiliaanfontein. Op de zuil in het midden prijkt het standbeeld van een ridder in volle gevechtsuitrusting. Volgens een legende zou deze ridder elke nieuwjaarsnacht precies om 12 uur een buiging maken ter ere van 12 gemeenteraadsleden die omkwamen bij de verdediging van Bratislava. Dat heeft echter nog niemand met eigen ogen gezien…

Standbeelden in de oude stad


Zoek ze allemaal de leuke standbeelden te vinden in het oude centrum van Bratislava.