Letland is een topbestemming en zal ook op jouw reislijst van 2019 moeten zijn. Het is een prachtig land om te bezoeken en er is ontzettend veel te doen en te ondernemen. Wat ook mooi meegenomen is, is dat het een heel budget vriendelijk land is en je heel veel activiteiten en accommodaties kunt boeken die voor Nederlandse normen als ‘low budget’ beschouwd worden. Eén van de plaatsen die je moet bezoeken wanneer je in Letland bent is de prachtige en tegelijkertijd indrukwekkende stad Riga. De meest belangrijke locaties van de stad bevinden zich in de oude historische binnenstad, een door UNESCO beschermd gebied met unieke meesterwerken. Vooral als je houdt van oude architectuur is dit the place to be voor jou. Het oud historische centrum van de stad heeft ook veel leuke hotspots, cafés en restaurants zodat jij tijdens je wandeling door dit episch centrum ook genoeg opties hebt op een lekker hapje en drankje tussendoor. Je hebt genoeg mogelijkheden voor alle maaltijden van de dag. Er zijn leuke ontbijtspots, lunchrooms en restaurants waar overheerlijk eten geserveerd wordt. Zowel uit de lokale keuken als de vele verschillende internationale keukens.

Naast lekker eten en drinken en andere toffe hotspots staat Riga ook bekend om haar vele spa’s en wellness faciliteiten. Een heerlijke ontspannen massage tussen het wandelen door of genieten van een lekkere sauna is een must en hier dus door het grote aanbod geen enkel probleem.

Afhankelijk van de tijd die je in Riga wilt doorbrengen, of dit nu enkele dagen zijn of een volledige week, of twee, hebben wij voor je uitgezocht wat de leukste bezienswaardigheden en activiteiten zijn. We hebben ze hieronder voor jou op een rijtje gezet. Dus lees mee, geniet mee en begin met het plannen van jouw eigen reis naar dit fantastische land en naar deze fantastische stad.

1. Bezoek de Drie broers

drie broers

De Drie broers (Trīs brāļi) – bijna onmogelijk om vast te leggen en te fotograferen, maar toch ontzettend mooi. De drie huizen zijn heel indrukwekkend om te zien en de architectuur is ook spannend om te ontdekken. Samen vormen de huizen het oudste complex van woonhuizen in Riga. Het witte huis stamt uit de 15e eeuw, het geel is uit de 16e eeuw en het groen uit de 17e eeuw.

2. Ontdek de typische architectuur van de stad Riga

riga architectuur 2
riga architectuur

Zo gezellig en zo charmant. De architectuur in Riga gaat van houten gebouwen tot art nouveau, van modernisme tot gotiek. Het is elke keer weer een ander landschap, afhankelijk van het deel van de stad waar je loopt, en je zult unieke beelden van katten, houten samenstellingen en kleurrijke huizen kunnen vinden. Als je er van houdt om je reis volledig vast te leggen en leuke vakantie kiekjes te schieten is deze stad echt de stad voor jou. Je zult er veel inspiratie op doen en elke hoek is een foto moment waard.

3. Bezoek het Zwarthoofdenhuis aan het Stadhuisplein

zwarthoofdenhuis

Dit imposante huis werd in de 14e eeuw gebruikt voor het hosten van verschillende internationale koopmannen tijdens hun vergaderingen, besprekingen en banketten. Je kon hier vooral de kooplieden uit de hogere klasse vinden toen der tijd. Je kunt het Zwarthoofdenhuis vergelijken met wat de Eiffeltoren in Parijs is, het is het bekendste ‘must see’ van de stad dus zet het zeker ook op jouw lijstje.

4. Ontdek de vele parken van de stad

riga parken

Riga kent veel mooie groene parken die vrij toegankelijk zijn voor iedereen. Wanneer je de drukke straten en het toerisme wilt ontsnappen, zoek een park op. Het is een ware oase van rust. Je kunt er gaan joggen, picknicken of gewoon relaxt door wandelen en genieten van de natuur.

5. Leer over de geschiedenis van Letland

vrijheidsmonument
Diego Delso/wikipedia

Letland heeft een lange geschiedenis waarin het wordt bezet door buitenlandse mogendheden, dus vrijheid is een bijzonder belangrijke waarde voor de Letten. Vlak naast het park staat het Vrijheidsmonument. Het is een belangrijk symbool omdat het is gewijd aan de Letse helden in de strijd voor vrijheid van 1918-1920.
Als je meer wilt weten over de bezetting van 1940-1991, kan je terecht in het Museum of Occupation, dat op slechts 10-15 minuten lopen ligt van het Vrijheidsmonument.

6. Bezoek het Art Nouveau District

riga art nouveau 2
riga art nouveau

Afgezien van de oude stad, die de meeste belangrijke bezienswaardigheden in Riga herbergt, moet je ook zeker naar Albert Street en Elizabeth Street gaan. Hier vindt je de fascinerende Art Nouveau-architectuur, die absoluut een bezoek waard is. Riga heeft in totaal meer dan 800 art nouveau-gebouwen, maar de meerderheid van deze gebouwen is te vinden is rond Albert Street.
Als je nog nooit van art nouveau hebt gehoord, het is geïnspireerd door de natuur en mythologie, dus er zijn veel bloemen, sfinxen en cerberussen op de huizen. Het is heel tof om te zien hoe ze de huizen in die tijd decoreerden.

7. Winkel bij Central Market

riga central market

Wanneer je honger hebt en lekker wilt eten of gewoon in de de stemming bent om meer in contact te komen met de lokale cultuur en bevolking, ga dan naar de Central Market van Riga. Het is één
van de grootste markten in Europa, waar de lokale bevolking alles verkoopt, van vers fruit en groenten tot gebak, zuivel, kleding en tassen. Er is zowel een binnen- als een buitengebied, zodat je gemakkelijk 45-60 minuten kunt besteden aan de verschillende marktkramen zonder ook maar een moment verveeld te raken..

8. Bezoek één of meerdere van de vele kerken van Riga

Riga heeft veel prachtige kerken en je kan het niet helpen, maar je moet er wel een paar zien wanneer je door de oude stad loopt. Dit zijn de belangrijkste kerken in Riga:

Dom van Riga – het kerkorgel wordt beschouwd als een van de meest historische orgels ter wereld.
dom van riga

Petrikerk – het begin van de Reformatie in Letland vond hier plaats en in de Sint Pieterskerk in 1522. Petrikerk heeft een uitkijktoren op 72 meter. Het kost € 9 om de toren binnen te gaan.
riga st pieterskerk

Kristus Piedzimšanas pareizticīgo katedrāle – de grootste orthodoxe kerk in Riga.
Kristus Piedzimšanas pareizticīgo katedrāle

Diego Delso/wikipedia

9. Bezoek de Nativity of Christ Cathedral

Deze kathedraal is heel uniek en symboliseert een zeer bijzondere tijd. De opvallende Russische architectuur maakt dit gebouw onmisbaar.

10. De Zweedse poort en oude stadsmuren

zweedse poort

Slechts een klein deel van de oude stadsmuren van Riga bestaat op de dag van vandaag nog, zoals onder andere de Zweedse Poort en stadsmuren. De Zweedse poort (Zviedru vārti) werd gebouwd in 1698 toen Zweden de stad overnam en het is de enige structuur in de oude stad die zijn oorspronkelijke uiterlijk heeft behouden.

11. Probeer Riga Black Balsam

Riga Black Balsam

Wanneer je ‘Riga Balsam’ hoort denk je in eerste instantie misschien aan een crème of haarconditioner. Een balsam associeer je niet direct met een drankje, maar het is Riga’s grootste en meest populairste alcoholische drankje. Elke bar serveert zijn eigen versie van de balsem, durf jij het ook te proberen?

12. Bezoek een spa

Zoals we in het begin van ons verhaal vertelden zijn er vele spa en wellness faciliteiten. Plan ook een overheerlijk spadagje in voor ultiem genot. Vooral in de grotere en luxere hotels, zoals onder andere het Radisson, kun je terecht voor een heerlijke of meerdere zalige behandelingen.

13. Bezoek het strand

Jurmala

Op slechts 25 kilometer van Riga ligt het Jurmala strand. Vooral in de zomermaanden is dit de place to be. Veel sport activiteiten worden er georganiseerd en het is een leuke mix van lokalen en toeristen. Vanuit de stad duurt de rit slechts een half uur en zul je niet meer dan 2 euro kwijt zijn wanneer je gebruik maakt van het openbaar vervoer.

14. Geniet van het overheerlijke eten

riga lekker eten

Van sushi tot lekker lokaal eten, in Riga kan het allemaal voor een fractie van de prijs die je vanuit Nederland gewend bent. Een hotspot waar je zeker heen moet gaan is restaurant Lido. Traditioneel eten voor een budget prijs!

15. Ontdek het nachtleven in Riga

riga nachtleven
Naast dat het een cultureel en historische stad is, is Riga in de avond ook een fijne uitgaansstad. De party-scene alleen al is het waard om naar Riga af te reizen. De vele cafe’s, pubs en barretjes in het oude centrum fungeren als de perfecte locatie voor een avond heerlijk stappen.