Berlijn: moderne hoofdstad met een bewogen geschiedenis
Berlijn is de Duitse hoofdstad en tevens één van de grootste steden van Europa. De stad is het politieke centrum van Duitsland, maar ook de plaats waar Oost- en West-Europa elkaar ontmoeten. Het is een bruisende, moderne stad met vele nieuwe wijken, waar echter ook sporen uit een bewogen verleden aanwezig blijven. In deze top 15 bespreken we de voornaamste bezienswaardigheden in Berlijn.
De bekendste winkelstraat in Berlijn: Kurfürstendamm
Aazarus/wikicommons
Wat de Champs Elysées is in Parijs, is de Kurfürstendamm in Berlijn. Deze 3,5 km lange winkelboulevard loopt door het stadsdeel Charlottenburg, van de Breitscheidplatz tot aan de Rathenauplatz. De straat werd genoemd naar de voormalige keurvorsten (Kurfürsten) van Brandenburg. Keizer Wilhelm I gaf in 1875 de opdracht om de Kurfürstendamm aan te leggen, met een breedte van 53 meter. De boulevard heeft gescheiden rijbanen met een groene strook in het midden. Shoppen kun je op de Kurfürstendamm eindeloos. Je vindt er talrijke kledingwinkels, grootwarenhuizen en autoshowrooms, maar ook vele restaurants, cafés en hotels.
Gendarmenmarkt: het mooiste plein van Berlijn
Leon Bovenkerk?wikicommons
De Gendarmenmarkt ontstond aan het einde van de 17de eeuw als een marktplaats. In de 18de eeuw bevonden zich hier de kazerne en stallen van het regiment Gens d’Armes. Het huidige plein wordt omringd door drie prachtige gebouwen: twee kerken en een concertgebouw. Het Konzerthaus, de thuishaven van het Berlijns symfonisch orkest, werd opgericht tussen 1818 en 1821. De oudste kerk is de Franse Dom (Französischer Dom), tussen 1701 en 1705 gebouwd door een gemeenschap van Hugenoten. De Duitse Dom (Deutscher Dom) stamt uit 1708, werd verwoest op het einde van de Tweede Wereldoorlog en heropgebouwd in 1993. De Duitse Dom doet nu dienst als een museum van de Duitse geschiedenis.
Alexanderplatz: het vroegere centrum van Oost-Berlijn
De Alexanderplatz is een plein in het oostelijk deel van Berlijn. Het plein dankt zijn naam aan een bezoek van de Russische tsaar Alexander I. Alexanderplatz is een verkeersknooppunt en ontmoetingsplaats. Vlakbij ligt de bekende 365 meter hoge televisietoren Fernsehturm. De meeste gebouwen aan het plein werden verwoest tijden de Tweede Wereldoorlog. Alexanderplatz werd door Oost-Duitsland heropgebouwd als een toonbeeld van socialistische architectuur. Na de Duitse eenmaking begon men met een volledige heraanleg van het plein en vervanging van de bestaande gebouwen.
Het grootste paleis in Berlijn: Slot Charlottenburg
Slot Charlottenburg werd tussen 1695 en 1699 gebouwd als zomerverblijf voor Sophie Charlotte, de vrouw van keurvorst Frederik III en latere koning Frederik I. Frederik de Grote bewoonde het slot van 1740 tot 1747. Het slot liep zware beschadigingen op in de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog startte men met een grondige restauratie. Het paleis bevat nu onder meer een grote collectie 18de eeuwse Franse schilderwerken. Rond Slot Charlottenburg tref je een schitterende tuin aan, naar het voorbeeld van de tuinen bij het kasteel van Versailles.
Großer Tiergarten: de groene long van Berlijn
Ralf Roletschek / Roletschek.at
Het grootste park van Berlijn, Großer Tiergarten, bevindt zich in het centrum van de stad, in het stadsdeel Tiergarten. Het ontstond in de 16de eeuw als jachtgebied. Het park met een oppervlakte van 210 hectare wordt doorkruist door een aantal verkeersaders, die samenkomen op het plein Grosse Stern. De Siegessäule (overwinningszuil) bevindt zich in het midden van dit plein. De oudste dierentuin van Duitsland, de Zoologischer Garten, is een onderdeel van het park. Je kunt er meer dan 1500 diersoorten bewonderen.
Herinnering aan de Koude Oorlog bij Checkpoint Charlie
Dertig jaar lang was Checkpoint Charlie een controlepost aan de grens tussen Oost- en West-Berlijn. Deze controlepost, opgericht in 1961, werd het symbool van de scheiding tussen oost en west. Na de val van de Berlijnse Muur werd Checkpoint Charlie opgeheven. Tegenwoordig staat op deze locatie een replica van het oorspronkelijke grensgebouwtje. Met bakstenen in de bodem heeft men aangegeven waar zich de Berlijnse Muur vroeger bevond. In het museum ‘Haus am Checkpoint Charlie’ kom je meer te weten over de geschiedenis van Checkpoint Charlie en de Berlijnse Muur.
Unter den Linden: de praalweg van de Duitse keizers
Het is één van de bekendste Berlijnse lanen: boulevard Unter den Linden. Deze loopt van de Brandenburger Tor tot aan Alexanderplatz. In de 16de eeuw was dit de weg van het kasteel van de keurvorsten naar de jachtvelden van Tiergarten. De keurvorsten konden zo in de schaduw van lindenbomen naar hun jachtterrein rijden. Een eeuw later werden aan Unter den Linden belangrijke culturele gebouwen opgericht, waaronder de staatsopera en de staatsbibliotheek. Unter den Linden werd een verzamelplaats voor de bourgeoisie. In de DDR-tijd was Unter den Linden het symbool van het triomferende socialisme. Tegenwoordig heeft men de meeste historische bouwwerken langs deze straat gerestaureerd. Langs Unter den Linden vind je onder meer de Humboldt Universiteit, Neue Wache, het Zeughaus (het Duits Historisch Museum), het Altes Palais en de Schlossbrücke (paleisbrug).
De Tweede Wereldoorlog herdacht bij de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche
GerardM/wikicommons
Op de Breitscheidplatz tref je de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche aan. Deze kerk, in 1891-1895 gebouwd ter herinnering aan keizer Wilhelm I, geraakte tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Na de oorlog besloot men om een gehavende toren van de oorspronkelijke kerk te laten staan als oorlogsmonument. Naast de torenruïne bouwde men een nieuwe kerk, bestaande uit een achthoekig kerkgebouw en een achthoekige klokkentoren. Deze nieuwe kerk werd in 1961 ingewijd.
Potsdamer Platz: een modern plein met een bewogen geschiedenis
Tegenwoordig bevinden er zich op Potsdamer Platz veel nieuwe gebouwen en moderne architectuur. De kantoren van belangrijke bedrijven en een groot winkelcentrum zijn er gevestigd. In de 19de eeuw was Potsdamer Platz, genoemd naar de nabijgelegen stad Potsdam, al een belangrijk handelscentrum. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg het plein echter zwaar te lijden onder de geallieerde bombardementen. Vrijwel het volledige plein werd verwoest. Tijdens de DDR-tijd liep de Berlijnse Muur dwars over het plein. Na de hereniging van Duitsland kon eindelijk begonnen worden met de heropbouw van Potsdamer Platz, met de steun van meerdere privé-investeerders.
Een eilandje met vijf musea: het Museuminsel
Carschten/wikicommons
In het centrum van Berlijn tref je het Museuminsel aan, een eilandje in de rivier de Spree waarop zich vijf bekende musea bevinden. In de vijf musea kun je voornamelijk archeologische verzamelingen bekijken (Altes Museum, Neues Museum, Pergamonmuseum), beelden en schilderijen uit de 19de eeuw bewonderen (Alten Nationalgalerie) en kennismaken met Byzantijnse kunst (Bode-Museum). De musea kregen het tijdens de oorlog zwaar te verduren. Na 1990 werd begonnen met een grondige restauratie. De Unesco riep het Museuminsel uit tot werelderfgoed.
De Jodenvervolging herdacht bij het Holocaustmonument
In 2005 werd in Berlijn het Holocaust-monument opgericht als herinnering aan de vervolging van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument bevindt zich tussen de Brandenburger Tor en Potsdamer Platz. Het bestaat uit niet minder dan 2711 betonblokken met verschillende afmetingen. De betonblokken moeten het gevoel oproepen van de Joden in de concentratiekampen: een gevoel van desoriëntatie, uitzichtloosheid, niet zien waar je aan toe bent. De blokken worden ook wel vergeleken met grafzerken, die de grijze kleur hebben van de as van de Joodse slachtoffers.
De Brandenburger Tor: symbool van het hedendaagse Berlijn
De Brandenburger Tor is een oude stadspoort uit 1788 die nog bewaard is gebleven. Vroeger lag deze poort aan de stadsgrens van Berlijn. Na de Tweede Wereldoorlog maakte de Brandenburger Tor, die gelegen is aan de Pariser Platz in het stadscentrum, deel uit van de Russische bezettingssector in Berlijn. In 1961 werd de Berlijnse Muur vlak langs de poort gebouwd. De Brandenburger Tor werd daarmee het symbool van het verdeelde Duitsland en de scheiding tussen Oost- en West-Europa. Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 kon iedereen weer vrij onder de poort doorlopen. De Brandenburger Tor wordt nu gezien als een symbool van het hedendaagse Berlijn en de Duitse eenwording.
Het Duitse parlementsgebouw: de Reichstag
Het gebouw waarin het Duitse parlement zetelt, de Reichstag, kent een bewogen geschiedenis. Het gebouw werd opgericht in 1894. Tot in 1933 zetelde er het Duitse parlement. In dat jaar vernielde een brand een gedeelte van het gebouw. De Reichstag werd tijdens het naziregime hersteld, maar kreeg zwaar te lijden tijdens de Russische inname van Berlijn in 1945. Na de oorlog lag de Reichstag in West-Berlijn, maar het West-Duitse parlement zetelde in Bonn. Na de Duitse eenmaking liet de regering het Reichstaggebouw grondig restaureren, waarbij het ook een nieuwe koepel kreeg. In 1999 verhuisde het Duitse parlement opnieuw naar de historische Reichstag.
De Berlijnse Muur en de East Side Gallery
In onze top 15 van Berlijnse bezienswaardigheden prijkt de East Side Gallery op de eerste plaats. Tussen Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke staat nog een lang stuk van de Berlijnse Muur overeind. Na de val van de Muur in 1989 werd het 1316 meter lange restant door 118 kunstenaars beschilderd. Voortaan noemt men dit stuk Muur de East Side Gallery. Het is het langste openbare kunstwerk ter wereld. In hun schilderwerken geven de kunstenaars hun visie op de vrijheid en de Duitse eenmaking.