10. Ringstraße
Gugerell/wikicommons
De Ringstraße, een ring rond het centrum van Wenen, werd aangelegd op de oude stadsmuur uit de 13e eeuw. Het was bedoeld als pronkstraat die uitstraling moest geven aan het Habsburgse Rijk. Aan deze straat staan alle impressionante bouwwerken van Wenen, in hun kenmerkende stijl, die ook wel eens de Ringstraßestijl wordt genoemd. Op het einde van de 19e eeuw werden de prachtige openbare en particuliere gebouwen neergezet, velen in neogotiek, neoclassicisme, neorenaissance en neobarok.
9. Stadhuis van Wenen
Thomas Ledl wikicommons
Het Rathaus werd ook aan het einde van de 19e eeuw gebouwd, het was toen het duurste gebouw van de wereld. Vandaag is het de zetel van de stadsraad van Wenen. Het was een zekere Friedrich von Smidt die een neogotisch ontwerp maakte voor het Rathaus. Deze man had ook al meegewerkt aan de bouw van de kathedraal in Keulen en Milaan. Dat is waarschijnlijk de reden waarom de toren van dit stadhuis wel verdacht veel wegheeft van de klokkentoren van een kerk. Kijk ook eens rond en zie of je de Radhausmann kan vinden. Dat is een standbeeld van krijger met een lans in zijn hand. Aan de Oostelijke kant kan je via een loggia en de majestueuze trappen naar de Festsaal, een hele grote feestzaal. Na je bezoek kan je even verpozen in het Rathauspark en wat kijken naar de fonteinen en standbeelden.
8. Hundertwasserhaus
Mooi, mooi. De kleurrijke muren. De onregelmatige lijnen. De opvallende planten en bomen op het dak. Dit gebouw werd in 1983 ontworpen door de ondertussen overleden Friedensreich Hundertwasser. In zijn visie moet architectuur in harmonie zijn met de mens en de natuur. Dus geen onnatuurlijke rechte lijnen, geen strak zwart en wit. De kunstenaar kreeg van de burgemeester van Wenen de opdracht om een wooncomplex met 52 appartementen te ontwerpen, en hij paste zijn filosofie rechtlijnig (what’s in a word) toe. Hij liet zich wel bijstaan door de architect Josef Krawina en omdat die teveel vasthield aan de traditionele rechte lijnen, later ook nog door Peter Pelikan. Bij de oplevering van het complex in 1985 was er heel wat heisa. Ondertussen kijken de inwoners van Wenen met veel liefde naar dit bijzonder pareltje. Je kan de gevels enkel van buitenaf bewonderen, het Kunst Haus Wein dat een beetje verder ligt, huisvest een permanente tentoonstelling.
7. MuseumsQuartier
Bwag/wikicommons
Het MuseumsQuartier (afgekort MQ) is een 60.000 m² groot cultuurcomplex in de nabijheid van het centrum. Het hoofdgebouw was oorspronkelijk de stalling van de paarden van het koninklijk hof. Na de ondergang van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie werd het een expositiecomplex. Wat kan je er bezoeken? Het MUMOK (moderne kunst), het Leopold museum, de Kunsthalle Wien en het Zoom Kindermuseum. De locatie wordt ook gebruikt voor diverse culturele manifestaties en concerten.
6. Kunsthistorisches Museum
De Habsburgse heersers waren niet altijd erg beleefd. Ze vergaarden door de eeuwen heen heel wat kunstwerken die ze eerst netjes bij hun thuis bewaarden. Op het einde van de 19e eeuw begon men met het bouwen van een nieuw museum aan de overkant van de Ringstraße. Er werden tweelinggebouwen opgetrokken aan de nieuwe Maria-Theresia-Platz. Het interieur is spectaculair. Hier werden de verschillende verzamelingen van de Habsburgse monarchen samengebracht. Niet over te slagen zijn de Gemalderie, een verzameling schilderijen van de 15e tot de 18ee eeuw, waar Vlaamse maar ook Nederlandse, Venetiaanse en Spaanse kunstenaars goed zijn vertegenwoordigd. Je kan ook een collectie Griekse en Romeinse kunstwerken bewonderen op de benedenverdieping.
5. Slot Belvedere
Dit slot is een van de mooiste van Europa, logisch dat het op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Dit barok gebouw bevat duizenden kunstobjecten, een selectie daarvan kan je bewonderen in een permanente tentoonstelling in de kunstgalerie in het Oberes Belvedere. Daar kan je ook de beroemde Sala Terrena (de marmerzaal) en het oude trappenhuis bezoeken. Oorspronkelijk was dit deel van het kasteel de werkruimte van prins Eugenius van Savoye. Verder is middeleeuwse kunst, impressionisme en realisme te bekijken. De Osterreichische Galerie des 19 und 20 is hier ook gevestigd. Bezoekers vanuit de hele wereld komen hier de grootste collectie van Gustav Klimt, met ‘de kus’ en ‘Judith’ bewonderen. Het untere Belvedere dienden vroeger als de privéruimtes van de prins. De grote marmerzaal, de gouden zaal, de bib en zijn kunstverzameling spreken ook vandaag zeker nog tot de verbeelding.
4. Stephansdom
De gotische kathedraal van Wenen is het hart van de stad. De eerste kerk op deze plek werd in de 12e eeuw gebouwd. Het grootste deel dat vandaag nog zichtbaar is werd gebouwd vanaf 1359, maar ook in de 14e en 15e eeuw ging de bouw verder, zoals de constructie van de Zuidelijke toren (136 meter). De bedoeling was dat er ook een hoge Noordelijke kwam, maar door geldgebrek bleef die steken op 68 meter. De Zuidelijke toren kan je beklimmen. Boven heb je een mooi uitzicht op de stad. Opgelet, er zijn aparte toegangsprijzen voor de kerk, de Zuidelijke en Noordelijke toren en de catacomben.
3. Weense Staatsopera
Wenen was in de 18e en 19e eeuw hét centrum van de klassieke muziek. Dat verdiende een mooie omkadering. Het schitterende gebouw met een prachtig interieur van de Staatsopera staat ook weer aan de Ringstraße en werd gebouwd in 1869. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de buurt zwaar gebombardeerd en het gebouw zwaar beschadigd. De restauratie van de Staatsopera nam tien jaar in beslag. De opera geniet wereldfaam. Niet in het minst door de wereldberoemde dirigenten die er gewerkt hebben. Een tip: boek een rondleiding, dan bezoek je niet alleen de concertzaal, maar je mag ook een kijkje nemen achter de coulissen. Liefhebbers kunnen het operamuseum bezoeken.
2. Hofburg
Meer dan zes eeuwen lang verbleven de Habsburgse monarchen in dit bastion. Dat duurde tot de val van de monarchie in 1918. Vandaag is het hofpaleis een ware trekpleister voor toeristen uit de hele wereld. Zij komen de koninklijke appartementen, bibliotheken, kapellen, de pronkzaal, de Spaanse Rijschool en de vele musea die zich op het domein bevinden, bezoeken. Bescheiden woonden de Habsburgers allerminst: er zijn niet minder dan 18 vleugels met 2000 kamers. De gevels van het paleis zijn opgetrokken voornamelijk in barok, maar je kan er een grote verscheidenheid aan andere architecturale stijlen ontdekken, van gotisch tot neoclassicisme.
1. Schloss Schönbrunn
Dit paleis is het voormalige zomerpaleis én de favoriete verblijfplaats van de keizerlijke familie. Daar mocht worden in geïnvesteerd. Het schloss ligt een beetje uit het centrum van de stad, maar met de metro ben je er zo. Het werd gebouwd vanaf 1696 en de architect Fischer von Erlach kreeg de opdracht om het grootser te laten zijn dan het paleis van Versailles. Op het hoogtepunt leefden er 1000 mensen in de 1441 kamers en zalen. Zo een 40 van hen, waaronder de statievertrekken van Frans Jozef en Elisabeth, beter bekend als Sisi, zijn te bezoeken. Het interieur in rococo stijl is veel luxueuzer dan de appartementen in het functionelere Hofsburg. Zorg dat je ook wat tijd hebt om door de tuin, of beter park, van het paleis te wandelen. Prachtig aangelegd in formele Franse stijl, met onder andere een gloriette en het Palmenhaus.