Vilnius is niet meteen de meest voor de hand liggende stedentrip. Toch heeft de Litouwse hoofdstad heel wat te bieden aan reizigers die houden van cultuur en lekker eten. Deze top tien lijst zorgt ervoor dat je het meeste haalt uit je stedentrip Vilnius.

De Kathedraal van Vilnius

Vilnius kathedraal

De Kathedraal van Vilnius is een van de opvallendste bezienswaardigheden in de stad. Deze is gelegen nabij de ruïnes van het Gediminakasteel en de heuvel van Kruisen. Met de prachtige architectuur en het indrukwekkende interieur mag je deze zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan Vilnius. Ook het omliggende plein is zeker een bezoek waard.

Poort van het Morgenrood

Poort van het Morgenrood
Marcin Białek/wikipedia
Poort van het Morgenrood 2
Diliff /wikipedia

Dit is de enige overgebleven stadspoort van de voormalige stadsmuur die Vilnius omringde. De Poort van het Morgenrood (Aušros Vartai) heeft een speciale betekenis zowel voor de stad zelf als voor het christendom. Binnen in de poort vind je immers een kleine kapel die een beeltenis heeft van de maagd Maria zonder kindje Jezus.

Drie Kruisen

drie kruizen

De drie Kruisen (Trys kryžiai) is opnieuw een bezienswaardigheid met meerdere betekenissen. De drie kruisen werden op de heuvel geplaatst in de zeventiende eeuw door Franciscanen, om hun medebroeders te herdenken die werden vermoord. Oorspronkelijk waren dit houten kruisen, maar tegenwoordig zijn ze vervangen door stenen exemplaren.

Gediminastoren

Gediminastoren

Deze toren is het enige wat nog overblijft van het voormalige Gediminakasteel. Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd in de vijftiende eeuw en is een van de grootste bezienswaardigheden in Litouwen. Wie de heuvel waarop de ruïne gelegen is beklimt, kan niet alleen een dichter kijkje nemen, maar heeft tevens ook een prachtig uitzicht op het historische centrum van Vilnius.

Sint-Annakerk

Sint Annakerk
Diliff /wikipedia

De stijl van de rooms-katholieke Sint-Annakerk is te beschrijven als flamboyante gotiek. Legende gaat dat Napoleon Bonaparte gefascineerd was door de schoonheid van de kerk en deze het liefste in de palm van zijn hand mee zou nemen naar Parijs. De waarheid is echter niet zo romantisch, tijdens de Franse invasie van Litouwen werd de kerk gebruikt door het Franse leger. Napoleon melde in een brief naar zijn vrouw wel dat hij “Vilnius een prachtige stad vond”.

Het Museum van Genocide Slachtoffers

Dit museum is gehuisvest in een voormalig KGB-hoofdkwartier en gevangenis die de trieste geschiedenis van Litouwen toont aan de hand van verschillende tentoonstellingen. Het is opgedragen aan de vele genocideslachtoffers die vermoord zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit gebouw deed ook dienst als folterkamer.

Užupis

Užupis

Dit was ooit een van de gevaarlijkste buurten in Vilnius, de thuis van prostituees en drugsverslaafden. Tegenwoordig is het imago van de buurt fors opgekrikt en trokken op het eind van de twintigste eeuw hier heel wat artiesten naar hier. Dat heeft ervoor gezorgd dat je nu heerlijk kan ronddwalen in kleurrijke straten met kunst, kleine kunstwinkels, gezellige cafés en restaurants waar je de lokale specialiteiten kan proeven.

Pilies Straat

pillies straat
Marcin Białek /wikipedia

Pilies straat (Pilies gatvė, letterlijk vertaal ‘kasteel straat’) is een van de oudste en meest flamboyante straten in het oude centrum van Vilnius. De straat is gelegen op de plaats waar vroeger een weg vanaf het kasteel van Vilnius kasteel naar het zuiden richting Polen en Rusland liep. Dit was de hoofdweg waar gezanten van de paus, edelen en rijke burgers hun woning hadden.

Geniet van de heerlijke Litouwse keuken

Cepelinai
Jpatokal/wikipedia

Niet echt een bezienswaardigheid, maar wel een must voor wie Vilnius echt wil ervaren is de lokale keuken. In de meeste restaurants in de stad zal je wel een typische lokale specialiteit aantreffen op het menu. Deze bestaat vaak uit aardappelen, varkensvlees, zuivel en dille. Ingrediënten die samen een hartelijk maal vormen. Cepelinai en gebakken brood zijn enkele van de vele Litouwse gerechten waar je van kunt genieten, maar probeer zeker ook eens de lekkere aardappelpannenkoekjes.

Proef de alcoholische dranken van Litouwen

Hou je wel eens van een lekker biertje? Probeer dan eens het lokaal gebrouwen bier. Litouwen is gekend voor de vele lokale brouwerijen die hun brouwsels aanbieden in de vele bars in de stad. Kan je niet kiezen, dan is Bamb Alyne een aanrader. Ook de oudste brouwerij Svyturys biedt lekkere opties aan. Ook zijn de Litouwers erg trots op hun mede ofwel honingwijn.

Ontdek de ondergrondse cryptes van Vilnius

cryptes vilnius

Niet alleen boven de grond vind je tal van bezienswaardigheden in Vilnius. Onder de Kathedraal van Vilnius tref je tal van crypten aan die de restanten verbergen van beroemde historische figuren die een belangrijke rol speelden in de geschiedenis en ontwikkeling van Vilnius. Ook vind je hier het koninklijke mausoleum. De crypten kunnen worden verkend aan de hand van verschillende tours die je laten bijleren over de figuren die hier liggen begraven en de geschiedenis van de crypten.

Kasteel Trakai

Kasteel Trakai

Kasteel Trakai2
Als je in Vilnius bent moet je ook zeker een bezoekje brengen aan Kasteel Trakai (er gaan veel bussen). In het Litouws heet dit kasteel “Trakų salos pilis” wat zoveel betekent als Eilandkasteel van Trakai en dat is precies wat het is, een kasteel gebouwd in de middeleeuwen en gelegen op een eiland in het Galvėmeer bij het stadje Trakai. Gebouwd in de 14e eeuw en zwaar beschadigd in de 17e eeuw. Maar in de twintigste eeuw is het kasteel weer in fases hersteld in een vijftiende-eeuwse stijl.