Klein maar fijn. Dat is Slowakije. Dit zijn de 10 bezienswaardigheden/attracties/to do’s die je niet mag missen als je in dit land bent.

10. De Kleine Karpaten wijnroute

Wist jij dat de Slovaken devote wijnliefhebbers zijn? Een wijntoer doen is dan ook een van hun lievelingsactiviteiten. Ga naar de Kleine Karpaten, een regio die perfect is om druiven te laten groeien, en daar zal je een extraordinaire wijnproefervaring, echt op zijn Slovaaks, ervaren. Tijdens het uitje bezoek je verschillende kleine dorpjes aan de voeten van de bergen, en je krijgt natuurlijk een rondleiding (met proeven van wijn en kaas) in de wijnkelders. Cerveny Kamen of de Red Stone Castle is niet te missen, het heeft de grootste wijnkelder van Centraal Europa!

9. Relaxen in een spa na geskied te hebben in de bergen

Ja, dat kan je wel op meer plekken in de wereld, maar in Slowakije hebben ze hier echt een kunst van gemaakt. Een bekend skigebied in de Lage Tatra is Jasna. Daar zijn moderne skiliften, perfect onderhouden pistes en heel natuurlijke omstandigheden. Na een dag vol sportieve inspanningen kan je je lichaam laten ontspannen in het bubbelbad of de warme sauna van je hotel. Voor thermale baden ben je best af in Nesenova, Oravice, Tralandia in Liptovsky Mikulas en Acuacity in Poprad.

8. Skazens of openluchtmusea

Openluchtmusea die op verschillende plaatsen in het land gelegen zijn, laten je toe een blik te werpen in de folklore tradities, architectuur en het dagelijkse leven van Slowakije van de voorbije eeuwen. Zeker eens doen dus. Typisch zie je traditionele huizen en hun inrichting, kerken, ambachtsateliers, burgerhuizen, sommigen honderden jaren oud. Wij raden vooral Pribylina (een Unesco site) en Cicmany aan om eens te bezoeken.

7. Vychodna Folk Festival

Je passie voor muziek al eens willen uiten op een heel bijzondere plek? Dan kan je naar Vychodna, een plaats in de Hoge Tatra, waar elke eerste weekend van juli een folkloremuziek festival plaatsvindt. Slowakije heeft een rijke folkloretraditie, dus je mag er zeker van zijn dat de performances van een hoog niveau zijn. Tijdens dit openluchtfestival leeft heel het dorp mee in een unieke atmosfeer. Er is amusement, dans- en ambachtenworkshops, dansfeesten en dansspelen. Allemaal voor de bezoekers.

6. De Demanovska grot

In de Lage Tatra ligt deze mysterieuze grot, waarschijnlijk de mooiste (en ook de langste) van het land. Je neemt best een toer en dan wordt je door prachtige ondergrondse zalen gegidst. De ondergrondse rivier, de spectaculaire stalactieten en –mieten, zelfs watervallen. Neem een jasje mee, want de temperatuur in deze grot is amper 7 graden, en zorg ook voor goed schoeisel, want er zijn veel trappen te beklimmen en af te dalen!

5. Toer in Bratislava met de Presporacik

Een easy peasy toertje in de hoofdstad van Slowakije? Dan neem je bijvoorbeeld de Presporacik oldtimer, een soort busje in vintage stijl dat in felrood is geschilderd. Zo bezoek je de fijnste plaatsen van de stad in een rondrit van 30 minuten of een uur: het stadhuis, de St. Martin’s kathedraal, De Kleine Blauwe Kerk, het kasteel van Bratislava, …

4. Cruise met een traditionele platboot in Cerveny Klastor in het Pienincy gebergte

Het Nationaal Park Pienincy is een volgende locatie die je zeker moet bezoeken als je in Slowakije bent. De gemeente Cerveny Klastor is een toeristische trekpleister. De omgeving is ideaal om te fietsen of te wandelen, maar een tocht van ongeveer 1,5 uur met een soort houten vlot over de Dunajec rivier (aangelegd en gefinancierd met het geld van de EU) en een bezoek aan het voormalige klooster zijn extra troeven van deze regio.

3. De Sucha Bela wandeling in het Paradise Nationaal Park

In het Oosten van Slowakije ligt een prachtig woud, vol met ravijnen, bergkloven, watervallen en weilanden. Je kan er heerlijk fietsen (doet de lokale bevolking trouwens ook uitgebreid) of gaan trekken door de smalle canyons, en naar de watervallen, waar dikwijls ladders aan bevestigd zijn zodat je boven komt. De hoogteverschillen zijn erg redelijk, maar avontuurlijk zijn deze uitjes zeker. De Sucha Bela canyon is een bijzonder fijne hike van ongeveer vier uur. Deze start in Podlesok. Zorg wel dat je waterbestendige boots hebt, want een deel van de tocht gaat door water, over bruggen en via ladders.

2. Het Spis kasteel


Het kasteel, nu een indrukwekkende ruïne, is 900 jaar oud en vormde een van de grootste kastelen van Europa. De omgeving is ‘lovely’, het kasteel is omringd door een onbedorven groen platteland en ligt op een stevige rots. Je kan hier gemakkelijk een hele dag doorbrengen. In het weekend wordt het kasteel bevolkt door enthousiastelingen die zich helemaal verkleden en je terug laten reizen naar de tijd van de hoogdagen van dit bouwwerk. Spis staat trouwens op de lijst van Unesco Werelderfgoed.

. Trektocht van Strbske pleso naar de Skok watervakken in de Hoge Tatra

Dit gebergte ligt op de grens van Slowakije en Polen. In dit uniek natuurgebied kan je in de winter skiën. In de andere seizoenen vormt de Tatra een ideale plek om trektochten te doen in de vrije natuur. Parkeer je auto in Strbske pleso, van daaruit vertrekken verschillende tochten. De tocht naar de waterval duurt 3 uur en is goed aangeduid. Als je zin hebt in een uitdaging kan je naar boven klimmen en de watervallen vanuit een volgelperspectief zien. Magnifiek.