Prinsen, prinsessen en kastelen. Daar droomde jij toch ook van als je een kleine uk was? Als je wat groter werd, trok je wel eens samen met je mama en papa naar een ‘echt’ kasteel. Ons continent staat er, mede door zijn rijke geschiedenis, vol van. Verder dromen was het, van de koningen en koninginnen die er hadden gewoond, adellijke families die in deze versterkte burchten leefden. Het goede nieuws: ook vandaag kan je er nog op uit trekken. Wij zetten de 10 meest indrukwekkende en grootste kastelen voor je op een rijtje.
10. Kenilworth Kasteel, Engeland
Dit tweede grootste kasteel van Engeland dateert uit de 11e eeuw maar er werd flink bijgebouwd tot in de Tudor tijd (1603). Vandaag ligt het kasteel grotendeels in ruïnes, nadat het vernield werd tijdens de Engelse Burgeroorlog (1642 – 1651). Het is in handen van de stad Kenilworth en maakt nu deel uit van het Engels erfgoed.
9. Rheinfels Kasteel, Duitsland
Hertog Diether V bouwde dit groots kasteel in de 13e eeuw, met een mooi zicht op de Rijn. Rheinfels Kasteel onderging verschillende verbouwingsfasen en werd daarna bijna geheel vernietigd door de troepen van Napoleon in 1797. In 1843 werd het gered door Wilhelm I van Duitsland. Sinds 1925 is het in handen van de stad Sankt Goar. Vandaag staat er nog ongeveer een derde van het origineel kasteel recht.
8. Spis Kasteel, Slowakije
4,1 hectare, gebouwd in de 12e eeuw in Slowakije. Dit kasteel was het economisch, administratief en politiek centrum van het Koninkrijk Hongarije. In 1945 kreeg de staat het in zijn beheer, nadat de laatste bewoners, de Csaky familie, het op het einde van de 18e eeuw hadden verlaten. Vandaag ligt het in een prachtig landschap. En je kan het bezoeken!
7. Hohensalzburg Kasteel, Oostenrijk
Vanop dit kasteel dat op een heuvel staat boven Salzburg (Oostenrijk) heb je een prachtig zicht op de stad. Het Hohensalzburg Kasteel heeft een geschiedenis van meer dan 1000 jaar. Het werd gebouwd in de 11e eeuw en tot de Napoleontische oorlogen in de 19e eeuw fungeerde het als verblijfplaats van de Salzburgse aartsbisschoppen. De Fransen namen het in de 19e eeuw over, en de aartsbisschoppen kwamen nooit meer terug. Maar leeg stond het niet. De eerste toeristen kwamen op bezoek, en later tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er Italiaanse soldaten in opgesloten. In de Tweede Wereldoorlog mochten de Nazi’s er een tijdje verblijven in de cellen. Vandaag is het een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen. Een bezoek waard!
6. Windsor Castle, Engeland
Het grootste kasteel van Engeland, nummer vier in Europa. Het is één van de favoriete verblijfplaatsen van de Britse Royals die er nog altijd wonen. De aanzet tot dit kasteel werd gegeven in 1066 toen de Noormannen Engeland overwonnen. Sinds 1100, het koningschap van Henry I, is het bewoond. En je kan het ook bezoeken. Wel even goed de openingstijden checken voor je gaat want die durven nogal eens variëren als er evenementen in het kasteel zijn.
5. Burcht van Boeda, Hongarije
© Túrelio (via Wikimedia-Commons)
Prachtig is het Buda Kasteel in Boedapest. Het is nog steeds het iconische zicht over de Donau naar de Buda-kant van de stad. Buda en Pest werden trouwens maar één stad in 1873, daarvoor waren het twee aparte steden. De Hongaarse Koning bouwde het Buda Kasteel vanaf de 13e eeuw als een koninklijke verblijfplaats. De oudste gedeelten van het bouwwerk dateren echter van Louis I van Hongarije (1342 – 1382), maar het meeste dat je vandaag ziet, dateert uit de 18e en de 19e eeuw.
4. Burghausen Kasteel, Duitsland
Christian Michelides/wikimedia
Dit is het derde grootste kasteel van Europa (overigens wel het langste met 1051 meter!). Het enorme complex dateert uit de 10e eeuw. Na het overlijden van de Graaf van Burghausen in 1168 kwam het kasteel in handen van het Huis van Wittelsbach en de toekomstige Hertogen en Koningen van Beieren. Het was een stevige familie, zij leverden een Koning van Duitsland, eentje van Hongarije, eentje voor Denemarken en Noorwegen en ten slotte eentje voor Griekenland.
3. Praag Kasteel, Tsjechië
Als je in Praag bent, kan je niet naast dit indrukwekkend bouwwerk kijken. Het kasteel kende al een verschijningsvorm in de vroege 9e eeuw. Daarna speelde het een belangrijke historische rol in tal van Tsjechische en Europese geschiedkundige momenten. Na de Eerste Wereldoorlog bijvoorbeeld was het de verblijfplaats van de president van de Tsjecho-Slowakije. Sinds Tsjechië in 1992 een onafhankelijk land is verblijft het staatshoofd hier nog steeds, maar het kasteel is ook opengesteld voor het publiek.
2. Malbork Kasteel, Polen
Dit kasteel is niet alleen het grootste van Polen, maar ook van de hele wereld. Dat bewijzen deze indrukwekkende cijfers. Het kasteel heeft een grootte van 21 hectare, gemeten aan de buitenste muren van het gebouw. Malbork werd gebouwd door de Teutonische ridders, ridders uit het Duitse Rijk, die op dat moment ook de Nederlanden en Bourgondië omvatte. Het was een ridderorde die werd opgericht na de derde kruistocht. In 1406 begonnen ze aan de bouw. Na de 13-jarige oorlog (1454 tot 1466) en vanaf de 15e eeuw werd het kasteel verlaten omwille van financiële problemen. Het bleef echter niet lang leeg staan: Polen nam het over en de Poolse koningen resideerden er tot in 1770.
1. Edinburgh Kasteel, Schotland
Schotland, mysterieuze natuur, mannen in rokken en kastelen natuurlijk! De vroege geschiedenis van het grootste kasteel van het land is echter niet helemaal duidelijk. Men heeft kunnen vaststellen dat het kasteel in de 12e eeuw een koninklijk paleis was dat in gebruik was tot in de vroege 17e eeuw. Het belang van deze residentie verminderde bij The Union of the Crowns in 1603, toen Engeland en Schotland, die voorheen twee aparte staten waren, samen onder een monarch kwamen. De koningin van Engeland, Elizabeth I, stierf kinderloos, en de macht ging zo over naar haar neef, James VI van Schotland. Nadien werd het kasteel vooral gebruikt als militaire basis.