Naast Zwitserland is Oostenrijk natuurlijk het wintersport centrum van Europa. Toch is Oostenrijk niet alleen in de winter een aantrekkelijk land om te bezoeken, ook in de zomer is er volop te beleven. Het telt vele historische steden en dorpen. En in het prachtige Alpenlandschap kun je heerlijk wandelen. Hoewel Oostenrijk bergachtig is, zijn de wegen hier spectaculair aangelegd en uitstekend onderhouden. Deze top 10 bestaat uit een aantal top toeristische attracties van Oostenrijk. Met een bezoek aan deze bijzondere plekken, maak je je vakantie in Oostenrijk nog specialer.

10. Seefeld (Tirol)

Seefeld

Tirol is het Oostenrijkse toeristengebied bij uitstek. In dit oostelijke deel van Oostenrijk zijn vele prachtige bergen, rustgevende meren en pittoreske oude dorpjes te vinden. Seefeld is hier één van. Dit dorp bevindt zich in een zeer spectaculair natuurreservaat. Seefeld staat bekend als langlauf centrum van Oostenrijk. Samen met een aantal andere dorpen beschikt het over 250 kilometer aan skipiste. Naast wintersporten kun je in en rondom dit dorp ook heerlijk wandelen en genieten van prachtige adembenemende uitzichten. Seefeld bevindt zich 20 kilometer ten westen van Innsbruck. Het dorp is met de auto bereikbaar, maar je kunt Seefeld ook met de Mittelwaldspoorlijn (vanuit Innsbruck en München) bereiken.

9. Hoge Salzburg kasteel

salzburg kasteel
salzburg kasteel2

Salzburg bevindt zich tegen de Duitse grens halverwege Oostenrijk. In het hart van deze stad bevindt zich het Hoge Salzburg kasteel. Dit immense bouwwerk is één van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa (250 meter bij 150 meter), dat nog in vrij goede staat verkeerd. Zoals de naam al doet vermoeden staat het kasteel op een bergtop (van de Festungsberg) en steekt het hoog uit boven de stad. Dit geeft een prachtige skyline aan de stad die er omheen is gevestigd. Vanaf de Festungsberg en vanuit het kasteel heb je omgekeerd ook een prachtig uitzicht over de stad. In het kasteel bevindt zich in de Kruittoren de ‘Salzburg Bull’, een orgel met meer dan honderd pijpen. Daarnaast beschikt het kasteel over een Gouden Zaal, een Gouden Kamer, een Kapel en een slaapkamer. Het kasteel is tegen betaling te bezichtigen. Je kunt het Hoge Salzburg kasteel bereiken met een soort kabelbaan (die al stamt uit de 16e eeuw), maar ook wandelen/klimmen is mogelijk.

8. Abdij van Melk (klooster met kerk)

abdij van melk
abdij van melk2
abdij van melk3
MatthiasKabel/wikicommons

In het noordoosten van Oostenrijk bevindt zich aan de Donau de stad Melk. Hier staat het Abdij van Melk, een groot klooster, de bekendste ter wereld. Het bouwwerk bevindt zich bovenop een hoge rots. Het klooster stamt uit de 11e eeuw. Het was eerst een kasteel, maar werd later omgebouwd tot een klooster met een Rooms-katholieke kerk. In het begin van de 18e eeuw werd het gebouw in barokstijl herbouwd. De Abdij valt onder het cultuurlandschap Wachau en staat daarmee op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het beschikt onder anderen over binnenplaatsen, een oude bibliotheek, schitterende wandschilderingen en indrukwekkend beeldhouwwerk. Ook de prachtig (in Barokke stijl) versierde kloosterkerk is een lust voor het oog.

7.Weense Staatsopera

Vienna Staatsopera
Vienna Staatsopera2
Markus Leupold-Löwenthal & Jason7825/wikicommons

Een zeer populaire toeristische attractie van Wenen, de romantische hoofdstad van Oostenrijk, is de Weense Staatsopera. Het is het grootste operahuis van het land en behoort tot één van de beste ter wereld. Voor Oostenrijk is het een zeer belangrijk monument, het staat symbool voor vrijheid (omdat het na de Tweede Wereldoorlog weer is herbouwd). Eind 19e eeuw is het gebouw in neorenaissancestijl ontworpen. In 1869 werd de Weense Staatsopera geopend met Don Giovanni van Mozart. Van 1 september tot en met 30 juni vindt hier ieder jaar repertoiretheater plaats. Door de opera en het ballet worden dan meer dan 60 verschillende werken gespeeld, onder begeleiding van het orkest van de Wiener Staatsopera. Je kunt uiteraard vooraf je kaarten kopen voor de Weense Staatsopera. Ook worden er op verschillende avonden in de maanden mei, juni, september en oktober aan de Herbert von Karajan platz (in Wenen) balletten en opera’s live op een groot scherm uitgezonden.

6. Sankt Anton am Arlberg(Tirol)

Sankt Anton am Arlberg

Naast Seefeld (de nummer 10 van deze lijst) is ook St. Anton am Arlberg een zeer bekende ski plek in het Oostenrijkse Tirol. Het dorp biedt een legendarisch skiterrein, dat met name geschikt is voor degenen die uitdaging zoeken. Deze wintersport locatie staat daarom bekend bij de avontuurlijke jongeren. Ook in de zomer is dit een aantrekkelijke plek voor de sportieve avonturiers. Dan kun je er bergen beklimmen en genieten van spectaculaire uitzichten over Tirol. Ook voor gezelligheid kun je terecht in Sint Anton.

5. De Hofburg (paleis)

Hofburg
Hofburg 2

De officiële residentie van de President van Oostenrijk bevindt zich in de hoofdstad Wenen. Het gaat hier om de Hofburg. In het verleden was de Hofburg de winterresidentie van de vorsten van Oostenrijk. Het paleis stamt uit het einde van de 13e eeuw. Een aantal belangrijke bezienswaardigheden zijn de Augustijnenkerk, de Hof bibliotheek, de Keizerlijke appartementen, de Schatkamer en het Sissi-Museum. De wereldberoemde film Sissi werd in dit paleis opgenomen. In een ver verleden waren keizerin Elisabeth (Sissi) en keizer Frans Josef de bewoners van De Hofburg.

4. Oude binnenstad van Innsbruck (Tirol)

Innsbruck
Innsbruck 2

Innsbruck is de hoofdstad van Tirol, het oostelijke toeristengebied van Oostenrijk. Het wordt omringt door sneeuw bedekte bergen. Er wordt weleens beweerd dat Innsbruck een dubbelde persoonlijkheid heeft: het bevindt zich te midden van een gebied met ongerepte natuur en het beschikt over een verfijnd oud stadscentrum. De binnenstad, de Altstadt van Innsbruck, stamt uit de middeleeuwen, heeft een unieke architectuur en vele winkels. De beroemdste bezienswaardigheid is het Gouden Dak, een huis dat werd geconstrueerd door de Heilige Romaanse Keizer Maximiliam I. Het dak werd gedecoreerd met duizend vergulde koperen tegels, die eruit zien alsof ze van zuiver goud zijn gemaakt.

3. Schonbrunn Paleis

Schonbrunn
Schonbrunn 2

Het Schonbrunn Paleis is de grootste toeristische attractie van de hoofdstad Wenen. Het paleis is qua charme vergelijkbaar met het Franse kasteel van Versailles (nabij Parijs). Het immense gebouw beschikt over 1441 kamers. Het Schonbrunn Paleis werd gebouwd eind 17e en begin 18e eeuw. Het werd toen het zomerpaleis van de beroemde Maria Theresa. Het paleis is niet alleen van binnen spectaculair, ook het enorme Paleis Park is een bezoek waard. Hier vind je meerdere attracties, waaronder de privé tuin, een doolhof, de oudste dierentuin ter wereld en bovenop een 60 meter hoge heuvel een marmeren zomerhuis.

2. Hallstatt (dorp)

Hallstatt

In het hart van Oostenrijk is het dorp Hallstatt gevestigd. Dit kleine dorp, dat zich aan een groot meer bevindt, staat bekend om haar zout productie. Om deze reden heeft het dorp een lange geschiedenis vol met rijkdom en prestige. Het veranderde hierdoor in een betoverend mooi barok dorp. In Hallstadt kun je de Hörnerwerk grot bezoeken met een ondergronds zoutmeer. Daar zie je hoe prehistorische mensen zout bewaarden.

1. Grossglockner Hoogalpenstraat

De Grossglockner Hoogalpenstraat is een panoramische tolweg, die zich bevindt in centraal Oostenrijk. De weg leidt naar het Kaiser Franz Josefs Hoogte bezoekerscentrum. Hoewel je voor het berijden van deze weg geld moet betalen, is dit het meer dan waard. Vanaf de kronkelige weg vanuit de enorme hoogte heb je adembenemende uitzichten over het uitgestrekte berglandschap. Het berijden van deze weg is een once in a life time experience. De weg is niet het hele jaar door geopend. Je kunt er komen van mei tot eind oktober.