Top 18 bezienswaardigheden in Boedapest

Thomas Mann noemde de Hongaarse hoofdstad reeds in de jaren ’30 de elegantste stad van Europa. Wij kunnen hem volmondig bijtreden. Boedapest leent zich perfect voor een bezoekje. Probeer er meerdere dagen voor uit te trekken, want je kijkt je ogen uit. Volgens de legende kijk je best voor het eerst naar de stad aan de Donau, met het heuvelachtige Boeda en het vlakke Pest, vanop het Vissersbastion. We zullen daar onze ‘reis’ van de 10 beste bezienswaardigheden, beginnen.

18. Terror Háza Múzeum

terror musem boedapest

Een deel van de geschiedenis van Hongarije is gekenmerkt door fascisme en communisme? In het Terror Háza Múzeum, dat gelegen is in het oostelijk deel van het centrum van Boedapest, kan je vele leren over de totalitaire geschiedenis van Hongarije. Het museum werd geopend in 2002. Een permanente expositie toont de verhoudingen met nazi-Duitsland ten tijde van het fascisme en de relatie met de Sovjet-Unie ten tijde van het communisme. In de kelders kan je een kijkje nemen in de voormalige cellen en martelruimtes. Fotograferen en filmen is niet toegestaan in het museum.

17. Vajdahunyadburcht

Vajdahunyadburcht
Endrjuch/wikipedia

De Vajdahunyadburcht ligt in het stadspark van Boedapest, vlak bij het Heldenplein. De burcht, die in 1896 gebouwd werd ter ere van de Wereldtentoonstelling, ligt op een eiland in een vijver. Met de Vajdahunyadburcht wilde men een overzicht bieden van de verschillende architectonische stijlen in de Hongaarse geschiedenis. De burcht bevat dan ook romaanse, gotische, renaissancistische en barokke elementen. In het slot van de burcht bevindt zich het grootste Europese landbouwmuseum: het Museum van de Hongaarse Landbouw.

16. Beeldenpark (Memento Park)

Memento Park

Een unieke verzameling van monumenten van het socialisme is bijeengebracht in het beeldenpark. Voorheen stonden o.a. Marx, Engels en Lenin in de straten en op de pleinen van de stad. Na de omwenteling in 1989/1990 werden deze beelden als niet meer passend in het straatbeeld beschouwd, en verhuisd. Je wandelt er rond in een architectonisch ingericht park. Je neemt selfies met Lenin en zijn kameraden. In de inkom staat ook een originele Trabant, waar je ook super foto’s voor of met het nageslacht in kan maken.

15. De Andrassyboulevard

Andrassyboulevard
Civertan Grafikai Stúdió

Om een mooi stukje van de stad te zien kan je een wandeltocht maken op deze elegante boulevard, die aangelegd werd in de 19e eeuw. Het ene knappe gebouw na het andere staat er te blinken. Zeer de moeite waard: de Hongaarse Opera en talrijke musea in neorenaissancestijl. Op het einde van de lange straat kom je op het Heldenplein. Daar kan je standbeelden van belangrijke figuren vinden uit de rijke Hongaarse geschiedenis. Die wel mochten blijven staan.

14. Café Gerbeaud

cafe gerbeaud

Een instituut in Boedapest! Dit café uit de 19e eeuw heeft tot de dag van vandaag nog niets aan charme ingeboet. Het wordt wel eens omschreven als een nostalgische konditorei. Het biedt, naast het electische rococo en jugendstil interieur, een rijk aanbod aan zoet gebak, dat je traditioneel eet met de koffie van het huis. Op warme dagen kan je heerlijk mensen kijken op het terras voor de zaak. Het is een plek waarmee je indruk kunt maken op je lief, mocht dat nodig zijn.

13. De ruin bars

Wil je je biertje drinken in een iets hippere plek? De ruin bars zijn een begrip in Boedapest. Je vindt ze in oude gebouwen die leegstaan of gesloopt gaan worden. Sommige bars bestaan al lang, andere zijn er tijdelijk. Vaak hebben deze laidback cafés geen dak en wel een tuin. Zeker in de zomer zijn dat the places to be. Over het algemeen gaan ze open na de middag, en kan je er lange, zwoele avonden doorbrengen. Szimpla Kert is een gekend adresje, gelegen in een oude kachelfabriek.

12. De Siklo

Siklo
MJJR/wikicomomns

De Siklo is de op één na oudste tandradbaan ter wereld. Het is niet alleen een historisch ritje dat je erin maakt, het brengt je ook in een paar minuten van de oever van de Donau 48 meter hoger naar de historische burchtwijk. De baan met zijn drie niveaus wagens werd in de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest. Pas in 1984 werd deze getrouw nagebouwd. Technisch is het wel gemoderniseerd. Het burchtdistrict is ook een niet te missen to do tijdens je verblijf in Boedapest. Bijzondere huizen, fraaie architectuur, het Koninklijk Paleis, de Matthiaskerk. Het prachtig uitzicht op de andere kant van de stad krijg je er gratis bij.

11. Hongaarse Opera

hongaarse opera
PDXdj/wikipedia

Het operagebouw van de Hongaarse Opera werd aan het einde van de negentiende eeuw gebouwd in neonrenaissancestijl, maar het bevat ook barokke elementen. De Opera ligt aan de prestigieuze boulevard Andrássy út. Hier kan je terecht voor een prachtige opera- of balletvoorstelling. Genieten zal je hier zeker, want het gebouw van de Opera staat bekend om de prachtige akoestiek (een van de beste van Europa…). Ook de binnenkant van het gebouw is zeer bijzonder met veel beelden en fresco’s. De bereikbaarheid is goed: vlak bij de Opera bevindt zich een metrostation.

10. Het Gellért bad

Gellért

Helemaal into badplezier? Dan kan je naar het Gellért bad gaan, gelegen in een prachtig jugendstil gebouw. Als je het ’s avonds bezoekt, is het minder druk.

9. De Grote Markthal

markthal
markthal2

Lekker eten en architectuur versmelten bijna in de Grote Markthal. Aan het einde van de 19e eeuw vond de toenmalige burgemeester Karl Mamermayer dat de stad nog een grote, overdekte markt ontbrak. Het is een pareltje geworden: tienduizend vierkante meter neogotisch glas- en staalwerk. Je kan er je inkopen doen, maar gewoon ook smullen van de Hongaarse lekkernijen in het mega foodcourt gedeelte.

8. Hospital in the Rock museum (of het Krankenhaus)

krankenhaus
krankenhaus2
Globetrotter19/wikicommons

Waar kan je in de wereld een ziekenhuis bezoeken dat ondergronds gevestigd is? In Boedapest! Het hospital moet op je lijstje staan als je de stad bezoekt. Voor de kleinste kinderen zoek je best een kindvriendelijk alternatief, het museum kan nogal benauwend overkomen. Maar als grote mens, gaan dus! In een ondergronds gangensysteem werd tijdens de Tweede Wereldoorlog een ziekenhuis aangelegd waar in het geheim tot 200 soldaten konden worden verpleegd. Het was bestand tegen allerlei aanvallen. Je krijgt een gedetailleerd zicht op de technieken, zo zie je onder andere hoe de lucht in de ondergrondse ruimtes gezond bleef. Medische voorwerpen, ziekenhuiskamers, operatieruimtes, poppen die het allemaal net echt maken, … het is er allemaal te bekijken. Maar nog interessanter is de recentere geschiedenis van het hospital. Na de oorlog werd het ziekenhuis gesloten. Maar de communisten zagen er wel potentieel in. Ook zij verstopten er zich in en leden van het Politbureau konden er zich stiekem laten behandelen. Je kan hier enkel terecht tijdens een rondleiding met een gids. Foto’s nemen is niet toegelaten (maar kan je af en toe wel stiekem doen).

7. De Széchenyibaden

Széchenyibaden

Hongarije kent een continentaal klimaat, wat betekent dat het een verrassend lange zomer (warme lente/herfst) kent. Heerlijk is het dan toeven in dit badhuis. Maar ook in het koudere seizoen is het een ideaal uitje, omdat ze ook over binnenzwembaden en sauna’s beschikken. De Széchenyibaden liggen in het midden van een stadspark en je kan er genieten van (buiten)zwembaden, sauna’s en stoombaden. In dit kuuroord zwem je in het warme thermale water dat geneeskrachtige werking bezit, tussen prachtige, opvallend geel geverfde neobarokke gebouwen. Een unieke ervaring. Neem je badmuts mee, want anders mag je niet in het olympisch bad. Ben je je zwembroek vergeten? Dat is niet zo erg. Je kan ofwel een nieuwe kopen in de shop, of er één huren uit lang vervlogen tijden. Alles heeft zijn charme. Breng zeker niet teveel spullen mee, want de opbergkastjes zijn erg klein.

6. Matthiaskerk

Matthiaskerk

De Matthiaskerk ligt niet ver van de burcht van Boedapest. In de 15e eeuw werd er een begin gemaakt met de bouw van deze kerk. De kerk is gebouwd in laatgotische stijl. De klokkentoren van het gebouw is 80 meter hoog. In de 16e eeuw werden de fresco’s door de Turken verwijderd en veranderde de kerk in een moskee. In 1686 werd het gebouw verwoest toen Boedapest van de Turken werd bevrijd. Ook in de Tweede Wereldoorlog werd de Matthiaskerk beschadigd. Aan de binnenkant van het gebouw kan je prachtige patronen en motieven bewonderen.

5. Sint-Stefanusbasiliek

Sint-Stefanusbasiliek
Marc Ryckaert/wikipedia

De Sint-Stefanusbasiliek ligt in het centrum van de stad, niet ver van de Opera. De basiliek, die gewijd is aan de heilige Hongaarse koning Stefanus, is de grootste van Boedapest. De kerk is bijna 100 meter hoog: hij torent overal bovenuit. De bouw werd begonnen in 1851 en duurde meer dan 50 jaar. Er is plaats voor meer dan 8.000 mensen. Aan de binnenkant van het gebouw is de koepel met uitzonderlijk mooie mozaïeken dé trekpleister. Houd je van muziek? Woon dan eens een orgelconcert bij.

4. Heldenplein

Heldenplein
Heldenplein 2

Het Heldenplein is een van de bezienswaardigheden van Boedapest die je echt niet moet missen. Het enorme plein werd gebouwd in 1896. Houd je van geschiedenis? Op het Heldenplein bevindt zich het Millenniummonument. Dit monument is een eerbetoon aan de geschiedenis van Hongarije. Elk onderdeel toont namelijk een deel van de geschiedenis van het land. Ook kunstliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen: aan dit plein liggen de Kunsthal én het Museum voor Schone Kunsten. Verder vind je hier het Graf van de Onbekende Soldaat en een Korinthische zuil van maar liefst 36 meter hoog.

3. Het Vissersbastion

Vissersbastion

Vanop dit bastion geniet je ongetwijfeld het beste uitzicht op Boedapest. Je kan hier vanuit de hoogte de Pestse Donau-oever en de achterliggende binnenstad bekijken, maar ook het Margaretha-eiland, Oboeda, de Burchtheuvel en de achterliggende wijken. Het Vissersbastion werd in 1905 neergezet in neoromaanse stijl. Het heeft echter nooit echt gediend als verdediging van de stad. De oude stadsmuur liep erlangs, en deze werd verdedigd door de vissersgilde. Ook de vismarkt ligt hier dichtbij. Zo kwam het bastion aan haar naam.

2. Parlementsgebouw

Parlementsgebouw

Het Hongaarse Parlementsgebouw ligt op een unieke locatie aan de Donau. Het Parlementsgebouw behoort samen met de Sint-Stefanusbasiliek tot de hoogste gebouwen van Boedapest. Het is een enorm gebouw met een oppervlakte van 18.000 m2 en 691 kamers. Liefhebbers van traplopen opgelet: de traptreden in dit gebouw hebben een lengte van wel 20 kilometer! In het interieur werd maar liefst 40 kilo aan bladgoud verwerkt. De voorgevel van het gebouw is zeer bijzonder met zijn 88 standbeelden. Net als de koepel, die omringd is door 242 standbeelden.

1. Burcht van Boeda

boeda burcht

De burcht van Boeda ligt aan de Boedazijde van Boedapest, links van de Donau. De burcht is gelegen op een heuvel en torent daarmee zo’n 70 meter boven de rivier uit. Zowel op historisch gebied als op architectonisch gebied heeft deze burcht, die uit de 13e eeuw stamt, veel te bieden. Er zijn verschillende musea te bezoeken, waaronder de Hongaarse Nationale Galerie. Dit museum heeft een enorme kunstverzameling. Hier kan je urenlang slenteren door mooie zalen. Leuk weetje: eeuwenlang verbleef het Hongaarse koningshuis in de burcht van Boeda.