Noorwegen, het meest westelijke land van Scandinavië, wordt steeds populairder onder toeristen. En dat is niet voor niks. Het beschikt over prachtige bergen, spectaculaire fjorden en vele pittoreske dorpen en steden, rijk aan geschiedenis en cultuur. In elk seizoen is hier volop te beleven. In de winter kun je er het Noorderlicht bewonderen en in de zomer kun je er wandelen en/of fietsen. Ook kun je per boot of auto het uitgestrekte land verkennen. Dit is de top 10 met een aantal spectaculaire toeristenattracties, die je niet wilt missen in Noorwegen.

10. Tromso

Tromso
Tromso2

De grootste stad in het noorden van Noorwegen is Tromso, grotendeels gevestigd op het eiland Tromsoya, dat bereikbaar is per brug. In de stad vind je vele 18e -eeuwse houten huizen, maar er zijn ook verschillende musea, waaronder het zeer gewaardeerde Pool museum. In het arctische aquarium Polaria kun je het rijke zeeleven van de (noord) pool bewonderen en ook voor het zien van het Noorderlicht zit je goed in Tromso. Maar niet alleen de stad is een bezoek waard, ook de omgeving van Tromso is prachtig. Hier vind je vele berkenbossen, bergen en fjorden. Je kunt er heerlijk wandelen, maar je kunt ook met de nabij gevestigde Fjellheisen kabelbaan naar de Storsteinen berg gaan om vanaf daar te genieten van het adembenemende landschap.

9. Alesund

Alesund
GangerRolf/wikicommons

Aan de westkust van Noorwegen vind je de stad Alesund. In 1904 werd deze stad bijna compleet verwoest door een brand, maar daar is nu niks meer van terug te zien. Het werd weer opgebouwd in het Jugendstil design, met stenen- en bakstenen huizen. Tegenwoordig wordt Alesund gezien als Noord Europa’s versie van nieuwe kunst. Als je meer wilt weten over deze specifieke bouwstijl, dan kun je in Alesund een bezoek brengen aan het Jugendstilsenteret, ook wel het Nieuwe Kunst Centrum genoemd. Wil je de prachtige stad en omgeving van bovenaf bekijken, dan kun je met een trap van 400 treden het op een bergtop gelegen uitzichtpunt Fjellstua bereiken. Alesund is tevens de plek van waaruit je een bezoek kunt brengen aan de iconische noordwestelijke fjorden en omringende alpine bergen.

8. Jotunheimen (Nationaal Park)

Jotunheimen

Het bekendste Nationale Park van Noorwegen is Jotunheimen, gevestigd in de zuidelijke centrale regio van het land. Het park beschikt over verschillende bergketens, waaronder de 29 hoogste pieken van Noorwegen. Ook vind je hier de zeer indrukwekkende hoogste waterval van het land: ‘Vettisfossen’. Deze is maar liefst 275 meter hoog. Het park is volledig op toeristen ingesteld: voorzien van goed gemarkeerde routes en berghutten. Je kunt in Jotunheimen gletsjer wandelingen maken, bergbeklimmen en skiën.

7. Trondheim

Trondheim
Trondheim2

Halverwege Noorwegen vind je de stad Trondheim. Dit is na Oslo en Bergen de grootste stad van het land. Trondheim is rijk aan geschiedenis, het werd al gesticht in het jaar 997. In de tijd van de Vikingen was het de hoofdstad van Noorwegen en in de Middeleeuwen stond Trondheim bekend als het religieuze centrum. Kortom, Trondheim is de plek om naartoe te gaan als je van geschiedenis houdt en meer te weten wilt komen over het verleden van Noorwegen. Je vindt hier een rijkdom aan restanten uit het verleden, waaronder de Sverresborg, een 12e -eeuws kasteel en de Nidaros Kathedraal, de meest noordelijk gevestigde Middeleeuwse kathedraal ter wereld.

6. Stavanger

Stavanger
Stavanger2

De stad Stavenger is gevestigd aan de noordwestkust van Noorwegen. Dit is één van de weinige plekken van het land waar je lange zandstranden vindt om bij mooi weer heerlijk op te kunnen zonnebaden. In de haven van Stavanger meren vele cruiseschepen aan om een tour te gaan maken naar de spectaculaire fjorden. Op korte afstand van de kust vind je de attracties van Stavanger: de middeleeuwse Kathedraal van Stavanger, het Rogaland Kunstmuseum met Noorweegse kunst en de oude 18e -eeuwse wijk Gamle Stavanger.

5. Spitsbergen

spitsbergen
Sprok/wikicommons

Hoewel Spitsbergen zich ruimschoots ten noorden van het vaste land bevindt, behoort de eilandengroep Spitsbergen toch echt bij Noorwegen. De groep eilanden is gelegen tussen de Arctische Oceaan, de Barentse Zee, de Groenlandzee en de Noorweegse Zee. Dit is het meest noordelijke (permanent) bewoonde gebied ter wereld. Het is veel noordelijker dan Alaska en de bewoonde eilanden van Canada. Op Spitsbergen wonen 3000 inwoners, bijna allemaal gecentreerd rondom de plaatsen Longyearbyen en Barentsburg op het zeer bekende grootste eiland Spitsbergen. Toeristen komen hier uiteraard voor de Arctische natuur, dat hier op z’n ruwst en krachtigst is. Naast enorme sneeuwvlakten, ongerepte gletsjers en steile bergen vind je hier ook rendieren, poolvossen, walvissen, zeehonden, walrussen en uiteraard (met een beetje geluk) ijsberen.

4. Oslo

oslo

De hoofdstad van Noorwegen is Oslo. Deze stad is gevestigd aan de zuidkust van het land. Oslo is een moderne grote stad, maar er heerst een zeer relaxte, gezellige sfeer. Dat relaxte komt onder anderen doordat de stad voor twee derde bestaat uit bossen, parken en andere groene plekken, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. In het drukkere 19e -eeuwse stadscentrum vind je een rijkdom aan geschiedenis en cultuur. Er zijn maar liefst 50 musea, waaronder het grote Folkenmuseet met meer dan 150 historische gebouwen afkomstig uit allerlei plekken van Noorwegen. Ook het Munch Museum is populair. Hier vind je vele werken van de kunstenaar Edvard Munch, waaronder zijn bekende ‘The Stream’. Het Nobel Peace centrum, dat gevestigd is in het voormalige treinstation, is ook een bezoek waard.

3. Bergen

Bergen

Hoewel Oslo de hoofdstad is van Noorwegen verdiend Bergen een hogere positie in deze lijst. Het is na Oslo de grootste stad van het land, maar deze aan de zuidwestkust gevestigde stad beschikt over nog meer charme en gezelligheid. Sinds de middeleeuwen is dit de westerse toegangspoort van Noorwegen. Aan de 15e -eeuwse kade in de Bryggen wijk vind je een combinatie van bedrijvigheid en toerisme. Bezoekers komen hier voornamelijk voor de verse (vis) gerechten die hier worden bereid in de gezellige restaurantjes. Met een kabelbaan kun je in Bergen een plek bereiken van waaruit je de prachtige stad en omgeving van bovenaf kunt bewonderen. Maar ook rondom Bergen is volop te zien, waaronder de welbekende fjorden (de nummer 1 van deze lijst) en de nabijgelegen eilanden.

2. Lofoten (eilanden)

Lofoten
Lofoten2

In het noorden van Noorwegen zijn de Lofoten eilanden gelegen. Op deze eilandengroep vind je kleine vissersdorpjes, fjorden, een ruige kust en abrupte bergpieken. Dit gebied wordt door velen omschreven als het meest schilderachtige deel van Noorwegen, zoals je het kent van de foto’s op postkaarten. Hoewel de Lofoten zich ver boven de Arctische cirkel bevinden, heerst er een mild klimaat (door de circulatie van de Golf Stroom). Temperaturen boven de 23°C komen dan ook best vaak voor. Maar het blijft toch ook een subarctische bestemming: het weer verandert snel.

1. Westelijke Fjorden

fjord
fjord2

In heel Noorwegen vind je fjorden, maar de meest bekende en meest spectaculaire zijn de Westelijke Fjorden, die zich iets ten noordoosten van Bergen bevinden, tussen Stavanger en Molde. Fjorden zijn U vormige dalen, die zijn ontstaan in de ijstijden. Het land was toen bedekt met een dik pak landijs, dat werd uitgeschuurd. Hoewel deze Westelijke Fjorden enigszins van elkaar verschillen, zijn ze over het algemeen relatief smal, extreem diep en omringt door steile rotswanden en hoge bergen. In dit gebied zijn de meest populaire fjorden: de Nærøyfjord en de Geirangerfjord.