Op zoek naar een sfeervolle stad in België? Dan mag je Gent op je lijstje zetten! In deze intieme en gezellige stad vind je een mooie mix van historische gebouwen, een levendig winkelscène, interessante musea en de Gentse Feesten natuurlijk. Dat laatste was in de 19e eeuw een volksfeest, vandaag is het uitgegroeid tot een stadsfestival dat wel tien dagen duurt.
10. Stadhuis
Torsade de Pointes /wikicommons
Het oorspronkelijk deel van het stadhuis werd gebouwd vanaf 1519. Aan het einde van de 16e eeuw ging fase twee van start, die onder andere de Dorische, Ionische en Korinthische zuilen die we vandaag zien, opleverden. In de 19e eeuw werden de beelden van de graven van Vlaanderen toegevoegd in de gevelnissen. Mooi is ook de Gotische trap. Laat je met een gids rondleiden door de zalen met magnifieke schilderijen en prachtige plafonds.
9. Museum voor Schone Kunsten
Paul Hermans /wikicommons
Ga je dit museum met je kids bezoeken (die genieten een gratis toegang), dan denken ze vast dat ze in een klassieke tempel terechtgekomen zijn. In dit bijzondere gebouw zit vandaag het volledig vernieuwde museum dat een grote collectie schilder- en beeldhouwkunst bezit van de Middeleeuwen tot de ongeveer 1950 uit vooral de Zuidelijke Nederlanden en Vlaanderen. Een weetje: het museum werd aan het einde van de 18e eeuw opgericht door de Franse overheid om werken uit geconfisqueerde of vernielde kerken en kloosters in onder te brengen. Na je bezoek kan je even uitblazen in het Citadelpark.
8. Het Klein Begijnhof
Goed bewaard en mooi gerestaureerd is dit Begijnhof. De site ligt goed verborgen achter een stuk van de oude stads omwalling. Het werd in 1234 gesticht door Johanna en Margaretha van Constantinopel. Wat er vandaag vooral te zien is zijn gebouwen uit de 17e eeuw. In dit Begijnhof woonden ooit 300 begijntjes. Het laatste dametje overleed in 2005. De gebouwen hebben allen een andere bestemming gekregen, bijvoorbeeld als tentoonstellingsruimte voor kunstenaars. Gratis toegang is het hier trouwens.
7. Gentse Feesten
sam decle/flickr
Gemiddeld twee miljoen mensen bezoeken jaarlijks dit 10-daags festival dat georganiseerd wordt in juli. Optredens, culturele festivals, straatartiesten, muziek. Gecombineerd met dat lekkere Belgische bier staat dit garant voor een leuk feestje (of twee of drie). Boek op tijd je accommodatie en als je rustig wilt slapen dan verblijf je best niet in het centrum dichtbij de feestlocaties.
6. Sint Michielsbrug
Demeester /wikicommons
Vanop deze brug heb je een prachtig uitzicht op Gent. Je kan de unieke gevels van de Graslei en de Korenlei zien (zie later), maar ook de ‘drie’ torens van Gent: de Sint-Baafskathedraal, het Belfort en de Sint-Niklaaskerk. Die laatste is een bekend voorbeeld van de ‘Scheldegotiek’, waarbij veel gebruikt wordt gemaakt van blauwe hardsteen. De kerk stamt uit de 13e eeuw, maar in de 16e eeuw was ze in bijzonder slechte staat. Om ze te stutten werden er woonhuizen tegen de noordzijde gebouwd. In 1960 onderging de kerk haar eerste renovatie. Ook vandaag zijn er nog werken aan de gang, waardoor je de kerk maar gedeeltelijk kan bezoeken.
5. De Korenlei en de Graslei
Thomas Kindermans/wikicommons
Water is een constante in Gent. En de Leie en de andere binnenwateren zorgen dan ook voor een heel aparte sfeer. Loop zeker naar waar de Graslei en de Korenlei aan het water komen. Daar staan prachtige huizen, sommigen zelfs uit de Middeleeuwen. Op de Korenlei is het gildehuis van de Onvrije Schippers een toppertje. Ook de Graslei is populair. Hier was vroeger de haven van Gent. Vandaag is het één van de meest gefotografeerde plekjes in de stad. Terecht, want het is de mooiste straat van de stad. Bij mooi weer vind je nog maar moeilijk een plaatsje op de populaire terrassen. Mocht er geen plaats zijn, dan kan je je drankje meenemen, en dat nuttigen op de stenen raden aan en rondom het water. En trekt het water je aan? Je kan er ook vertrekken voor een georganiseerde boottocht. Graag iets speciaals? Huur een eigen sloep. Na een korte instructie mag je rondvaren. Genieten is dat, zeker als je iets lekkers om te eten en drinken mee hebt.
4. Belfort van Gent
Donarreiskoffer /wikicommons
De belfortoren van Gent is 95 meter hoog. Hij stamt uit 1380, en is de middelste inde toren rij. Speciaal is dat boven op de punt van het dak, een draak staat die over de stad waakt. Je kan de toren beklimmen. Boven heb je een mooi uitzicht op de stad. Nog wat geschiedenis voor de liefhebbers: aan het Belfort vind je ook de Lakenhalle. Gent was een internationaal centrum van de lakenindustrie en alle laken dat werd geproduceerd, moest hier worden verhandeld. Dat kon pas nadat de kwaliteit was goedgekeurd. In het gebouw is vandaag het bureau voor toerisme.
3. Sint-Baafskathedraal
Michael Kranewitter/wikicommons
Deze eerste kerk van het bisdom Gent is werkelijk een bezoek waard. In haar eerste leven, tijdens de 12e eeuw, was ze een Romaanse kerk. Vanaf de 14e eeuw begon ze stilletjes aan haar huidige vorm te krijgen. De kathedraal is vooral bekend voor zijn luidklokken en zijn kunst. In de toren hangen 7 stevige klokken, die samen meer dan 5500 kg wegen. Lawaai maken kunnen ze dus. Rustiger word je van de kunstcollectie. Je kan er ‘De aanbidding van het Lam Gods’ van Jan van Eyck bekijken, en ook het hoogaltaar uit de 18e eeuw is van belangrijke kunsthistorische (en religieuze) waarde.
2. Het Gravensteen
Paul Hermans/wikicommons
Een bezoek aan Gent is niet volledig zonder dat je op zijn minst dit kasteel gezien hebt! Het werd in de 12e eeuw gebouwd door Graaf Filips. Tot in de 14e eeuw bleef het de verblijfplaats van de Vlaamse Graven. De volgende generaties vonden dat het te weinig comfort bood, en vertrokken. Het kasteel bleef wel een administratief centrum en werd later nog, gevangenis en gerechtshof. Vandaag kan je er twee museums terugvinden: het wapenmuseum (interessant, zeker met de kids) en het gerechtsmuseum (soms een beetje gruwelijk). Tip: in de zomer worden er ridderkampen georganiseerd.
1. SMAK of het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst
Een museum met een topcollectie! Vooral Europese moderne kunst van na 1950 tot en met de hedendaagse kunst kan er bewonderd worden. De collectie omvat topstukken uit de Cobra, Pop Art, Minimal Art en Conceptuele kunst. Er is ook een prominente plek voor de Belgische kunstenaars Panamarenko, Luc Tuymans, Thierry De Cordier en Marcel Broodthaers. Kijk zeker ook goed naar boven voor je het gebouw binnengaat. Op het dak staat een sculptuur van Jan Fabre, ‘De man die de wolken meet’. Die man heet je hartelijk welkom! In het SMAK. En in Gent!