Lissabon is één van de aangenaamste en sfeervolste Europese steden. Je wordt er helemaal verliefd op de chaotische wirwar van straatjes, je laat je (ver)leiden door de fado, het levenslied van de inwoners van Lissabon, en je ontdekt met veel plezier de kunst, cultuur en het lekkere eten in deze stad. Reserveer een paar dagen in je agenda voor de Portugese hoofdstad op de rechteroever van de Taag.

15. Padrão dos Descobrimentos

Padrão dos Descobrimentos
Diego Delso/wikicommons

14. Santa Justa – De stadslift

Santa Justa

In een stad met veel hoogteverschillen is een lift wel handig. Deze brengt zijn passagiers van de Baixa wijk naar de Chiado wijk. Die ligt 32 meter hoger. Het gebouw waar deze lift inzit, is bijzonder. Het werd in 1900 ontworpen door Raoul de Ponsard, een leerling van Eiffel, die we kennen van …, juist, die toren in Parijs. De lift zelf is volledig gemaakt uit ijzer, de twee liftkooien uit hout. In elke kooi passen 24 mensen. Op het hoogste punt (daar moet je nog een klein stukje via een wenteltrap voor naar omhoog), kan je iets drinken met een fantastisch uitzicht.

13. Rossio (Pedro IV-plein)

rossio
Luca Galuzzi/wikicommons

Dit plein is al meer dan zes eeuwen het centrum van de stad. Er speelde zich een woelige geschiedenis op af. Tijdens de inquisitie was je hier beter niet, want hier werden de executies uitgevoerd. In het midden van het plein staat vandaag een standbeeld van Pedro IV, de eerste keizer van Brazilië. Die man regeerde kort over Portugal, maar toen de Fransen het land overnamen, vluchtte hij en zijn familie naar de rijkste kolonie van Portugal: Brazilië. Zeker even te bekijken: aan de noordelijke zijde van het plein staat het Teatro Nacional Dona Maria II, een prachtig neoclassicistisch gebouw uit 1840.

12. Oceanário de Lisboa

ocenario de lisboa

Wereldtentoonstellingen zorgen altijd voor een bijzonder bouwwoede. Zo ook in Lissabon. Het Oceanário is een overblijfsel van de Wereldexpo van 1998. De futuristische buitenkant doet niet vermoeden dat je binnenin uitgenodigd wordt voor een reisje door onze diepe oceanen. Er zijn verschillende biotopen te bezoeken: de open zee, het koraal in de Indische oceaan, de Noord-Atlantische rotskust, de Pacifische oceaan en Antarctica. Je kan er 8000 dieren bekijken die leven in 30 tanks. Een topattractie is dit, zowel voor volwassenen als kinderen. Als je de Oceanário bezoekt in de late namiddag, is het er minder druk.

11. Tram 28

Tram 28
Michele Campeotto/flickr

Een paar dagen rondwandelen in deze mooie stad begin je op den duur wel te voelen in je benen. Een alternatief voor wandelen en een attractie op zich, is een deel van de afstanden per tram af leggen. Sommige van de tramlijnen zijn al heel erg oud. Neem zeker eens Tram 28. Die rijdt namelijk door de smalste en steilste straatjes van de oude stad.

10. Carmoklooster

carmoklooster
Georges Jansoone/wikicommons

Dit klooster van de Karmelietenorde werd voltooid in 1423. In die tijd was dit de grootste kerk van de stad. Tijdens de grote aardbeving van 1755 kwam echter het volledige dak naar beneden. Er vielen verschillende slachtoffers. Het klooster werd nooit heropgebouwd en vandaag resten er enkel ruïnes. Het deel dat nog rechtop staat is het dakloze schip. Er is nu een interessant archeologisch museum gevestigd. Met Egyptische sarcofagen, Romeinse tombes en Zuid-Amerikaanse kindermummies.

9. Avenida da Liberdade

Avenida da Liberdade
Alexander Svensson/flickr

Shop till you drop. Ook dat kan in Lissabon. Burgemeester Rosa Arauja liet de 90 meter brede boulevard al in 1882 aanleggen. Vandaag is deze straat 1,5 kilometer lang en de plek om heel wat aangename winkels te bezoeken. Elk jaar op 25 april wordt hier de Anjerrevolutie van 1974 herdacht. Deze vreedzame staatsgreep maakte een einde aan 40 jaar dictatuur in Portugal. Wil je mee in de manifestatie gaan, dat kan! Neem een rode anjer mee in je hand.

8. Museu Calouste Gulbenkian

musea calouste gulbenkian

Dit museum werd opgericht door Calouste Gulbenkian, een naam die je waarschijnlijk niet veel zegt. Hij was een Armeen, en een van de oprichters van Shell. Er wordt wel eens gezegd dat hij de eerste miljardair in de wereld was. Hij woonde in Parijs, waar hij lustig kunst verzamelde. Zijn collectie bestond uit 5000 waardevolle kunstvoorwerpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtte de zakenman naar Lissabon. Daar stierf hij in 1955. Volgens zijn testament mocht geen enkel stuk uit zijn geliefde collectie worden verkocht, er mocht ook niets aan worden toegevoegd. Wij kunnen vandaag genieten van een museum met twee vleugels, een voor de Oosterse en een voor de Westerse kunst. De grootste trekpleisters in zijn collectie zijn de schilderijen van René Lalique.

7. Rua Augusta

Rua Augusta
Diego Delso/wikicommons

Deze straat ligt in de lager gelegen wijk Baixa Pombalina in het historische centrum van Lissabon. Je wandelt van het plein Rossio naar de Parca Do Comércio. Daar vind je een indrukwekkende triomfboog die gebouwd werd ter nagedachtenis van de vreselijke aardbeving in 1755, die de wijk zo goed als in puin legde. Een aardbeving die trouwens ook verschrikkelijke grote golven tot gevolg had (we zouden het nu een tsunami noemen), die veel schade aanbrachten aan de kusten. Deze levendige straat heeft veel terrassen en shops, zowel de internationale ketens als de kleinere boutiques. Ook het Mode en Designmuseum Mude is hier gevestigd.

6. Alfama

Alfama

De oudste wijk van Lissabon! Deze wijk ligt hoger, tussen het Castelo de São Jorge en de Taag. Zijn naam dankt deze wijk aan het Arabische Al-hamma. Lang geleden bevonden er zich aan de voet van deze heuvel warmwaterbronnen. Om er te geraken kan je de tram nemen. Of de benenwagen, als je goed getraind bent. De klim naar boven is redelijk steil te noemen. De wijk zelf heeft talloze charmante, steile bochtige straatjes, smalle stegen, poorten en trappen. De buurt is ook de geboorteplaats van de fado. Die valt in bijna alle bars, cafés en restaurants te beluisteren. In Alfama zijn er ook oude kerken te bezoeken, waarvan de bekendste waarschijnlijk de Santa Maria Maior de Lisboa is, beter gekend als Sé (de kathedraal in het Portugees). Deze werd gebouwd tussen de 12e en de 14e eeuw en wordt beschouwd als het oudste gebouw van de stad. Op dinsdag en zaterdag is er een leuke vlooienmarkt bij de Santa Engracia kerk.

5. Praça do Comércio

Praça do Comércio

Dit plein staat bij de locals bekend als het Terreiro do Paço, het Paleisplein. Aan dit mega groot plein vlakbij de Taag, stond vier eeuwen lang het koninklijk paleis. In 1511 werd het van plaats veranderd, en in 1755 werd het oorspronkelijk gebouw vernietigd door de aardbeving. De eerste minister beval toen het plein opnieuw aan te leggen, en een nieuw paleis te bouwen. Dat staat er vandaag nog. Het heeft grote galerijen, die het plein omringen aan drie zijden. Na de revolutie in 1910 werden het de gebouwen van de regering. Aan de noordkant van het plein kan je nog een elegante triomfboog opmerken, die versierd is met historische figuren, bijvoorbeeld Vasco da Gama.

4. Baixa Pombalina

Baixa Pombalina

De Baixa Pombalina is een wijk in het centrum van de stad. Deze buurt werd gebouwd na de fameuze aardbeving van 1755. Bijna alle oorspronkelijke bebouwing stortte toen in. De wijk kreeg zijn naam door de toenmalige minister-president Pombal. De straten zijn gebouwd in rechte lijnen, anders dan de bebouwing voorheen en volgens strikte regels die toen werden opgelegd. Er werden ook voor het eerst constructies gebouwd die ‘aardbeving proof’ waren. Vandaag is het een elegante buurt met chique winkels, vol met toeristen.

3. Torre de Belém

Torre de Belém
Alvesgaspar/wikicommons

Deze brede wachttoren is een bouwwerk van de Portugese renaissance. De architect heeft zich in zijn ontwerp behoorlijk laten beïnvloeden door zijn reizen in Noord-Afrika. Dat zie je aan de vele Moorse invloeden en motieven die in zijn toren zijn verwerkt. Heel in het begin stond deze toren in het midden van een rivier. Hij diende als bescherming tegen piraten. Vandaag staat het bouwwerk aan de rand van het water.

2. Castelo de São Jorge

Castelo de São Jorge
François Philipp/flickr

Van oorsprong een Moors fort, werd dit kasteel in 1147 (Lissabon werd toen heroverd op de Moren) omgebouwd tot de verblijfplaats van de koning. Castelo de São Jorge werd echter zwaar getroffen door een aardbeving in 1755. Pas vanaf 1938 werd het gedeeltelijk gerestaureerd. Vanop de dikke vestigingsmuren heb je een prachtig uitzicht op de stad.

1. Mosteiro dos Jerónimos

Mosteiro dos Jerónimos
Heartshade/wikicommons

In de wijk Belém vind je een prachtig gebouw, dat werd bekostigd door de rijkdom die verdiend werd tijdens de ontdekkingsreizen: er werden belastingen geheven op bijvoorbeeld de specerijen en goud en edelstenen die het land binnenkwamen. Het klooster werd gebouwd in 1500. Je kan er ook een aantal bijzondere graven bezoeken, bijvoorbeeld dat van Vasco da Gama en het graf van koning Manuel en zijn vrouw.