Top 10 Bezienswaardigheden in Edinburgh

Edinburgh is de hoofdstad van Schotland. Het wordt ‘Het Athene van het noorden’, omdat het in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Dat wil zeggen dat niet alleen het oude gedeelte van de stad erop staat, maar ook het nieuwe deel. Edinburgh barst van de monumentale panden. Het telt er maar liefst 4500. Daaronder bevinden zich vele kerken en kastelen. Het grootste jaarlijkse culturele festival ter wereld vindt plaats in Edinburgh: het Edinburgh International Festival. In augustus trekt Edinburgh met dit enorme spektakel vele bezoekers naar zich toe. Maar ook in de rest van het jaar is Edinburgh meer dan een bezoek waard. Kijk daarvoor maar eens naar deze Top 10 met bezienswaardigheden in Edinburgh.

10. Schots Whisky Experience Centrum

schots Whisky Experience Centrum

Het Schots Whisky Experience Centrum in Edinburgh is een attractie, waarin je van alles te weten komt over Whisky. Het oude pand bevindt zich in het centrum van Edinburgh tussen het Edinburgh Kasteel (de nummer 1 van deze lijst) en de Sint Giles Kathedraal (de nummer 6 van deze lijst). In het Schots Whisky Experience Centrum neem je plaats in een groot whiskyvat, dat je een rondleiding geeft langs verschillende fases van het whisky brouwproces. Hierbij krijg je uitleg in een taal naar keuze. Vervolgens krijg je informatie over de geuren en smaken van de vier whisky soorten en de vier verschillende whiskygebieden in Schotland. Je mag één van deze whisky’s proeven en brengt een bezoek aan de grootste collectie whisky ter wereld. In de winkel kun je tot slot uit een zeer grote diversiteit whisky uitkiezen, om te kopen voor thuis.

9. Edinburgh Zoo (dierentuin)

edinburgh zoo

De dierentuin van Edinburgh bevindt zich ten westen van het centrum. In de Edinburgh Zoo wonen ongeveer 900 diersoorten, voornamelijk zoogdieren en vogelsoorten. Zeer speciaal in deze dierentuin zijn de koala’s die er (als enige dierentuin in Schotland) worden gehouden. Ook zijn ze in Edinburgh Zoo trots op hun ijsbeer, Perzische leeuwen, Sumatraanse tijgers, Indische neushoorns en jaguars. De dierentuin is tevens rijk aan pinguïns. Er leven meerdere soorten pinguïns in Edinburgh Zoo, waaronder de koningspinguïn, de rotspinguïn en de ezels pinguïn. De pinguïnmars is een dagelijks terugkerende gebeurtenis in de dierentuin: de pinguïns lopen dan uit hun verblijf achter hun verzorgers aan.

8. The Real Mary King’s Close (ondergronds gangenstelsel)

Mary King's Close

Onder Edinburgh bevindt zich een ondergrondse stad. Dit was in de 15e eeuw een normale bovengrondse stad. Omdat het er toen echter zeer dichtbevolkt en druk was, besloot men er in de hoogte bovenop te bouwen. De begane grond van de toenmalige gebouwen werd kelder. De arme bevolking en het uitschot van Edinburgh werden de bewoners van deze kelders. The Real Mary King’s Close is een onderdeel hiervan. Mensen leefden hier zonder daglicht te krijgen. Olielampen werden gebruikt om iets te kunnen zien (er was nog geen elektriciteit). Dat gaf niet alleen een klein beetje licht, maar ook heel veel stank en rook. Uitwerpselen werden in de gangen gedumpt (er was nog geen riolering). Ook was het niet veilig in The Real Mary King’s Close, omdat hier moordenaars, dieven en verkrachters naartoe werden verbannen. Stel je eens voor wat een verschrikking deze woonomgeving moet zijn geweest voor de bewoners die er tot in de 19e eeuw leefden. De toegang tot het ondergrondse stelsel werd in april 2003 heropend. Je kunt er in oude klederdracht een rondleiding krijgen door de ondergrondse stad. Daarbij maak je een keuze uit de informatieve dagtour of de griezelige nachttour. Jaarlijks vindt er een tiendaags Mary Kings Ghost festival plaats dat in het teken staat van paranormale bijeenkomsten en griezel volksverhalen.

7. Schotse Nationale Galerieën

National Gallery of Scotland

Centraal in Edinburgh staan drie onderling verbonden gebouwen, die samen de Schotse Nationale Galerieën worden genoemd. Hier bevindt zich zeer indrukwekkende beeldende kunst van de renaissance tot aan 19e eeuw van onder anderen Monet, El Greco, Velázquez en van Gogh. De toegang tot dit museum is gratis. Slechts voor enkele speciale tentoonstellingen wordt een vergoeding gevraagd.

6. Sint Giles Kathedraal

Sint Giles
Carlos Delgado/wikimedia

De Sint Giles Kathedraal bevindt zich in het centrum van Edinburgh, vlakbij de ingang van de Real Mary King’s Close (de nummer 8 van deze lijst). Het indrukwekkende bouwwerk is afkomstig uit de 12e eeuw. Daarna is het meerdere keren verbouwd. Hierdoor is het interieur Victoriaans en het exterieur Georgiaans. In de zeer imponerende kathedraal bevinden zich meerdere herdenkingsmonumenten uit de 19e en 20e eeuw, gemaakt door en ter herinnering aan beroemdheden. De toren van de Sint Giles Kathedraal is zeer opvallend in de stad Edinburgh. Deze stamt uit de 15e eeuw. Uiteraard is het mogelijk om de toren te beklimmen en te genieten van een prachtig uitzicht op het dak.

5. Koninklijke Botanische Tuinen

Koninklijke Botanische Tuinen
Ham/wikimedia

De Koninklijke Botanische Tuinen van Edinburgh, die zich ten noorden van het centrum bevinden, zijn bestemd voor de wetenschap en voor toeristen. Ze zijn gevestigd op een oppervlakte van 720.000 m². Hier vind je zeer indrukwekkende flora en fauna van internationale klasse verdeeld over de volgende gebieden: heidetuin, bomentuin, rotstuin, turfwallen, Chinese helling, alpenweide en broeikassen. Alleen voor toegang tot de broeikassen dient te worden betaald. Voor meer informatie over de planten en de werkzaamheden van de Koninklijke Botanische Tuinen kun je terecht in het bezoekerscentrum van het park.

4. Nationaal Museum

Vlakbij het Edinburgh kasteel (de nummer 1 van deze lijst) staat het Nationaal Museum van Edinburgh. Hier vind je niet alleen informatie over (het ontstaan van) de cultuur, natuur, technologie en wetenschap van Schotland, maar ook van een aantal andere landen, waaronder Egypte. Zo zijn er mummies en kun je er een Pyramide nabouwen. Tevens bevinden zich in het Nationaal Museum van Edinburgh wisselende kunsttentoonstellingen.

3. Hollyrood Paleis

holyrood

Aan het einde van de centraal gelegen Royal Mile (de nummer 2 van deze lijst) bevindt zich het indrukwekkende 15e -eeuwse Hollyrood Paleis. Dit is officieel de residentie van het koningshuis van Schotland (ze verblijven er nu nog minimaal één week in de zomer). Tevens doet het paleis dienst als werkpaleis. Koninklijke en andere hoogwaardige mensen worden in dit paleis ontvangen. Ook vinden hier andere plechtigheden plaats. Publiek kan delen van het paleis bezoeken. Ook een bezoek aan de er naast gevestigde 12e -eeuwse ruïne van een oude abdij wordt aangeraden.

2. Royal Mile (hoofdstraat)

Royal Mile
Farwestern/wikimedia

De benaming van de hoofdstraat van het oude centrum van Edinburgh is ‘Royal Mile’. Deze straat loopt van het Edinburgh Kasteel (de nummer 1 van deze lijst) naar het Hollyrood Paleis (de nummer 3 van deze lijst). Een opvallend detail in de Royal Mile is een in het plaveisel ingelegd mozaïeken hart. Deze bevindt zich bij de Sint Giles Kathedraal (de nummer 6 van deze lijst) en wordt het ‘Heart of Midlothian’ genoemd. Op deze plek bevond zich in het verleden de tolpoort van Edinburgh. Het hart staat ook bekend als embleem van de Schotse Voetbalclub ‘Heart of Midlothian FC’. In de zijstraten van de Royal Mile bevinden zich vele andere bekende bezienswaardigheden van Edinburgh.

1. Edinburgh Kasteel

kasteel edinburgh
kasteel edinburgh 2

Het 17e -eeuwse Edinburgh Kasteel staat niet alleen op de nummer 1 positie van deze lijst, het is tevens het hoogste punt van de stad. Het torent hoog boven de rest van de stad uit. Dat komt doordat het kasteel zich op een rots bevindt (‘Castle Rock’ genaamd). Het uitzicht vanaf deze rots is fenomenaal. In het Edinburgh kasteel kun je een rondleiding krijgen. Je bezoekt dan onder anderen de beroemde kroonjuwelen: de ‘Honeurs of Scotland’. Tevens bezoek je de ‘Stone of Scone (ook wel Stone of Destiny). Dit is de plek waar de koningen van Schotland in het verleden zijn gekroond. Ook worden er tijdens de rondleiding allerlei interessante verhalen en geheimen verteld over het Edinburgh kasteel.