Milaan: het is een mix van een Zuiderse stad en Noordelijke flair. Zo kan je de stad, de belangrijkste van Noord-Italië, omschrijven. Het is een plek die heel wat toeristen aantrekt. Omwille van de rijke geschiedenis waarvan je de overblijfselen in goed bewaarde staat kan terugvinden. Maar in Milaan is gewoon rondwandelen ook al een zeer prettige bezigheid. Of je kan gaan shoppen, of genieten van de culinaire verrassingen die je hier kan vinden. Je bent in Italië nietwaar! Wij zetten tien plekken op een rijtje, die een bezoek zeker waard zijn.
10. Pinacoteca di Brera
De Pinacoteca di Brera is een belangrijkste kunstgalerie die gevestigd is in een barok paleis, de Palazzo Brera. De collectie klassieke en moderne kunst (in 40! zalen) is indrukwekkend, je kijkt er naar Italiaanse meesters zoals Bellini, Caravaggio, Bramante en vele anderen. Maar ook Pieter Paul Rubens, Antoon van Dyck en Pablo Picasso kan je er bewonderen. Het Palazzo zelf is ook de moeite waard. Weet je trouwens wat het standbeeld van Napoleon op de binnenplaats staat te doen? Napoleon legde toen hij koning van Italië was, belastingen op aan kerken en kloosters. Die konden betaald worden door kunstwerken te schenken. De kleine Fransman verzamelde ze en stelde de collectie open voor het publiek. Vandaar!
9. Piazza Mercanti
Stefano Stabile/wikicommons
Dit charmante plein ligt op een boogscheut van de kathedraal. In de middeleeuwen was dit de plek waar politiek en handel werd gevoerd. De huizen rondom het plein zijn vandaag nog de stille getuige, en mooi bewaard, van deze bloeiperiode. Er zijn enkele bijzondere gebouwen te bekijken. Het Palazzo della Ragione is er zo één van. Tot in de 18e eeuw werd dit gebruikt als gerechtshof en de onder de open galerij vooraan werd de dagelijkse markt gehouden. De bovenste verdieping werd pas in 1773 toegevoegd. De stijgende bureaucratie zorgde ervoor dat er meer opslagruimte voor de archieven nodig was. Sta zeker ook even stil bij de Loggia degli Osii. Het gebouw met de grote arcadebogen bevatte vroeger de kantoren van notarissen en rechters. Vanop het balkon werden hun berichten geroepen naar het volk.
8. Parco Sempione
Pe-Jo/wikicommons
Parco Sempione is een heerlijk stadspark. Met zijn bijna 400.000 vierkante meter is dit de groene long van de stad. Voor de kinderen zijn er speeltuigen voorzien. Het park werd aan het einde van de 19e eeuw aangelegd. Aan de Zuidoostelijke kant ligt het Castello Sforzesco (zie lager). Je kan er ook de arena terugvinden waar vroeger de derby’s tussen AC Milan en Internatzionale plaatsvonden. Aan de rand van het park is het designmuseum Palazzo dell’Arte gevestigd.
7. Basiliek van Sint-Ambrosius
Deze kerk werd gesticht door, hoe kan het ook anders, Ambrosius van Milaan, die ze tussen 379 en 386 liet bouwen. Een oud besje is dit dus, maar ze behoort tot de best bewaarde kerken die Europa bezit uit de 4e eeuw. Er is natuurlijk een crypte, waar het lichaam van Sint Ambrosius, de beschermheilige van de imkers, maar ook politicus, te bekijken is in een glazen sarcofaag.
6. Teatro alla Scala
Waarschijnlijk is dit het beroemdste operagebouw in de wereld. When in Milan, zeker bezoeken dus. In 1778 gebouwd, met plaats voor 2600 toeschouwers die een plekje vinden op één van de zes etages. Je kan er steeds terecht voor beroemde producties van uitstekende kwaliteit. Als je geen toegangskaart kan bemachtigen, is een bezoek aan het museum ook de moeite waard.
5. Castello Sforzesco
Jakub Hałun/wikicommons
Dit kasteel en zijn omringende tuinen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, ze huisvesten ook nog eens verschillende museums met waardevolle kunstschatten. In de 14e eeuw werd gestart met de bouw van dit castello, de bedoeling was het bouwwerk te laten dienen als de burcht van Visconti. Je herkent vast en zeker de hoge muren, torens, kantelen, wallen en grachten. Het kasteel werd gedeeltelijk verwoest, en daarna weer opgebouwd. Voor de liefhebbers: er is werk van zowel Michelangelo (zijn laatste werk zelfs) als van Leonardo da Vinci te bewonderen. Ps: de toegang tot het kasteel is gratis, de musea niet.
4. Quadrilatero d’Oro
Daniel Case /wikicommons
Trek je mooiste outfit aan. Steek je pinpas op zak. En ga. Het Quadrilatero d’Oro is het chique shoppingdistrict van Milaan. En dat in één van de modehoofdsteden. Tijdens de fashionweken (twee keer per jaar) is het er over de (knappe) koppen lopen en lijken de straten wel op foto’s uit de laatste nieuwe Voque. Enkele ‘verleiders’: Armani, D&G, Fendi, Prada, … do we need to say more?
3. Galleria Vittorio Emanuele II
Chris Brown/flickr
Deze prachtige overdekte winkelstraat is waarschijnlijk één van de meest gekende beelden van Milaan. De passage werd in 1867 geopend en werd vernoemd naar de Italiaanse Koning Victor Emanuel II. Opvallend zijn de toegangspoorten, maar ook de mozaïek vloer uit een zeldzaam marmer. Er zijn vier gangen, overdekt met glas, die samen uitkomen in een doorzichtige koepel. De winkelstraat biedt een handige binnenweg van het domplein naar de Piazza della Scala. Er zijn heel wat poshe winkels gevestigd in deze Galleria, maar je kan er bijvoorbeeld ook gewoon een hamburger eten.
2. Santa Maria delle Grazie
Dit voormalig klooster is een van de pronkstukken van Milaan. Je kan er namelijk ‘Het laatste avondmaal’ van Leonardo da Vinci gaan bekijken. Technisch gezien is dit geen fresco. Het schilderij werd namelijk op droge muur en niet op natte gips geschilderd. Die techniek bleek echter minder bestand tegen jaren die volgden. Toen in de Tweede Wereldoorlog ook nog een bom in de buurt ontplofte, was het dringend tijd voor een totaalrenovatie. Vandaag is het kunstwerk opnieuw in volle glorie te bewonderen. Maar je moet je op voorhand aanmelden, en mag niet lager kijken dan 15 minuten.
1. De Dom
MarkusMark /wikicommons
Met voorsprong toch het meest impressionante gebouw in de stad: 157 meter lang en 92 meter breed. Het is één van de grootste rooms-katholieke kathedralen in de wereld, maar ook een meesterwerk van de gotische kunst. In 1386 werd met de bouw begonnen. Pas in de 20e eeuw werd het geheel voltooid. Ook Napoleon zat hier op een bepaald moment tussen. Hij liet de buitengevel voltooien. Hij wilde het wel graag netjes, want in 1805 werd hij er als koning van Italië gekroond. Nu jij er bent, bekijk de dom langs de buitenkant. Zoek de vele spitsen waarmee de kerk werd getooid. Of de talloze standbeelden en waterspuwers. Breng ook een bezoek binnen. Je staat er versteld van de religieuze pracht en praal. Het dak van de dom is ook een belangrijke toeristische attractie. Met een trap of lift geraak je er. De moeite, voor het mooie (maar soms winderige) uitzicht op de stad, maar zo kan je ook de duizenden ornamenten aan de gevels en op de torens eens van dichtbij bestuderen.