Eén van de steden die op ieders bucketlist staat is vast en zeker Parijs.

De stad van de liefde, gelegen aan de Seine, doet al haar bezoekers wegdromen bij haar schitterende gebouwen en gezellige sfeer.

Een wandelingetje over de Champs Elysees, een bezoekje aan het Louvre of een foto met de Eiffeltoren zijn de meest voor de hand liggende activiteiten in Parijs.

Eén pareltje dat u zeker ook niet mag missen is de Sacré-Coeur. De magnifieke basiliek, gelegen op de Montmartre, trekt elke dag een heleboel toeristen aan. Het prachtige gebouw spreekt al sinds 1887 tot de verbeelding van iedereen die er een blik op mag werpen. Hier geven we u 10 leuke weetjes mee over deze oogverblindende kerk.

Een prachtig uitzicht

prachtig uitzicht

De heuvel Montmartre waarop de Sacré-Coeur is gebouwd ligt 130 meter boven zeeniveau. Tel daar de 83 meter hoogte van het gebouw bij op en je komt op een hoogte van 213 meter. Hiermee is het na de Eiffeltoren (324 meter) het hoogste punt van Parijs!
Vanop de top van de dome heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de stad. Je ziet in de verte enkele beroemde gebouwen, zoals de Eiffeltoren, het Pantheon en de Basiliek van Saint-Denis. Dit is dan ook de perfecte plaats voor een mooie foto!

Een prachtig wit gebouw

sacre cour wit

De kerk is opgetrokken in travertijnsteen. Deze witte steen doet het gebouw meteen in het oog springen. De kerk blijft mooi wit, ondanks de vuiligheid van de stad, omdat de kalksteen bij regenval een wit kalklaagje produceert.

De Taj Mahal van Frankrijk

taj mahal

De basiliek heeft een Romaans-Byzantijnse stijl. Ze vertoont daardoor een sterke gelijkenis met de Taj Mahal in India. De architect was Paul Abadie, die jammer genoeg stierf toen enkel nog maar de funderingen voor het gebouw gelegd waren. Het werk werd verder gezet door andere architecten met zijn oorspronkelijke plannen.

Heilig hart

naam sacre cour heilig hart

“Sacré-Coeur” betekent “heilig hart” en zou verwijzen naar het liefdevolle hart van Jezus.

Hulp in de oorlog, of vergeving voor zonden?

oorlog of vergeving

Dat brengt ons naar de reden waarom de basiliek gebouwd is. In 1870 was Frankrijk in oorlog met Pruisen. Bij het begin van de oorlog zwoeren de Fransen om een kerk ter ere van God te bouwen, zodat Hij hen zou bijstaan in de oorlog. Het waren echter de Pruisen die overwonnen, dus bouwden de Franse de kerk om vergeving te krijgen voor hun zonden.

Een heilige plek

heilige plek

De plaats waar de basiliek gebouwd is was al heel lang een plek van aanbidding. Allereerst was de top van de heuvel van Montmartre een plek waar druïden hun goden aanbeden en hen hulde brachten. Nadien bouwden de Romeinen er tempels voor hun goden Mars, de god van de oorlog, en Mercurius, de god van de handel en de reizigers. Het is dus de ideale plaats om te bezoeken op vakantie!

De heilige Sint-Dennis

heilige sint dennis

De plek was ook één van de vroegste christelijke heiligdommen, dat maar liefst van het jaar 270 na Christus dateerde. Het was toegewijd aan de heilige Sint-Dennis, die onthoofd was door de Romeinen. Er wordt verteld dat het lichaam van Sint-Dennis na zijn onthoofding zijn eigen hoofd opraapte en gewoon verder predikte.

De grote Savoyarde bel

grote bel

Wat deze basiliek ook zo speciaal maakt is de gigantische bel (“la Savoyarde”) , die in de toren hangt. Ze heeft een diameter van 3 meter en weegt maar liefst 19.000 kilo! Er waren 28 paarden nodig om de bel de heuvel van Montmartre op te trekken. Het is daarmee de grootste klokkenbel in heel Frankrijk. Ze werd aan de kerk geschonken door de bisdommen van Savoie. Jammer genoeg kunnen de klokken niet meer geluid worden door een scheur in de toren.

12 miljoen bezoekers per jaar

bezoekers

Last but not least, de populariteit van deze basiliek is enorm. Jaarlijks wordt het gebouw bezocht door gemiddeld 12 000 bezoekers. Onder hen zijn niet enkel toeristen, maar ook pelgrims. De toegang tot de basiliek is gratis en dus zeker een bezoekje waard!

Met deze tien weetjes kan u alvast indruk maken op uw medereizigers. Vergeet zeker niet om ook naar de mooie mozaïeken te kijken binnenin de kerk. Op de grote trappen voor het monument kan u genieten van de zon en het uitzicht en op een pleintje in de buurt kan u een grappige karikatuur laten tekenen door straatkunstenaars: het perfecte aandenken aan een tripje naar Parijs!