Het Louvre is naast de Eiffeltoren waarschijnlijk een van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Parijs. Mensen vanuit de hele wereld komen jaarlijks massaal op dit Parijse museum af om de ruim 35.000 tentoongestelde objecten te bewonderen. In dit artikel delen we daarom 10 leuke weetjes over het Louvre!

1. Grootste museum ter wereld

louvre museum in Frankrijk
Wist je dat het Louvre het grootste museum ter wereld is? Het totale oppervlakte van het hele museum is ruim 160.000 m² groot, waarvan 60.000 m² tentoonstellingsruimte is. Slechts 10% van het totale aantal objecten staat tentoongesteld in het museum. Om het gehele museum (inclusief de niet-tentoongestelde objecten) te bewonderen, heb je eigenlijk niet genoeg aan een dag. Sterker nog, als je langs alle 380.000 kunstobjecten van het Louvre wil, dan doe je er zo’n 100 dagen over!

2. Van kasteel tot paleis tot museum

louvre als kasteel
Het Louvre is niet altijd een museum geweest. In 1190 bouwde koning Filips II een kasteel op de plek waar het huidige Louvre nu staat. Dit kasteel werd in de 16e eeuw omgetoverd tot een paleis, waar verschillende koningen hun intrek namen. Lodewijk XIV heeft er ook een tijdje gewoond, totdat hij naar het Paleis van Versailles verhuisde. Vanaf 10 augustus 1793 is het Louvre een museum geworden en is tot vandaag de dag een van de oudste musea ter wereld.

3. Musée Napoleon

musee napoleon
Onder leiding van Napoleon werd het Louvre omgedoopt tot Musée Napoleon en werd de kunstcollectie uitgebreid tot 5.000 stuks (veelal gestolen). Napoleon vond het schilderij van Mona Lisa toen zo mooi dat hij deze op zijn slaapkamer hing! Na de Slag bij Waterloo in 1815 werd Napoleon verslagen en werden veel kunstwerken teruggebracht naar de rechtmatige eigenaars.

4. Mona Lisa

mona lisa
Het bekendste schilderij van het Louvre is uiteraard de Mona Lisa, geschilderd door Leonardo Da Vinci tussen 1503 en 1506. Dit schilderij werd door koning Frans I van Frankrijk verworven en hangt al sinds 1797 in het Louvre. De Mona Lisa is niet heel groot voor een schilderij: de afmetingen bedragen ongeveer 53 bij 77 cm (iets groter dan een A2-formaat). Verder heeft het wereldberoemde schilderij haar eigen bodyguards en hangt het achter een kogelvrije glazen wand. Voor velen is dit kunstwerk dan ook de grootste teleurstelling in het Louvre.

5. De afdelingen in het Louvre

dingen om te zien in louvre
Het Louvre heeft acht afdelingen en je kunt er allerlei objecten bewonderen die stammen uit de 6e eeuw voor Christus tot aan de eerste helft van de 19e eeuw. De afdelingen zijn onderverdeeld in de volgende categorieën:

  1. Oudheden uit het Midden-Oosten
  2. Islamistische kunst
  3. Oudheden van Egypte
  4. Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden
  5. Kunstobjecten
  6. Beeldhouwkunst
  7. Westerse Schilderkunst
  8. Grafische kunst

6. De glazen piramide

louvre piramide
De wereldberoemde glazen piramide op de binnenplaats (Cour Napoléon) van het Louvre is ontworpen door de Chinees-Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei. Sinds 1989 maakt deze ruim 21 metershoge piramide onderdeel uit van de architectuur van het museum en het bestaat volledig uit glas en metaal. Op de binnenplaats staan verder nog drie kleinere glazen piramides.

7. Axe Historique

Axe Historique
Alex/wikipedia

De glazen piramide van het Louvre is het startpunt van de zogeheten Axe Historique. Deze virtuele lijn met grote historische monumenten en gebouwen start dus vanuit het centrum van Parijs en eindigt in de zakenwijk La Défense met het gebouw La Grande Arche. Langs deze lijn zijn een tal van iconische gebouwen en monumenten te bewonderen, zoals de Arc de Triomphe de l’Étoile, Arc de Triomphe du Carrousel en de Obelisk van Luxor.

8. Schilderen in het Louvre

In de meeste musea is het verboden, maar in het Louvre is het mogelijk: kopiisten mogen van september tot juni van elke dag (behalve op zon- en feestdagen) van 9:30 tot 13:30 uur in het Louvre komen naschilderen. Dit is voor kopiisten dus de uitgelezen kans om de kunstwerken van dichtbij te bewonderen en tot in detail na te kunnen schilderen! Wel moeten de nageschilderde canvasdoeken voor een vijfde kleiner of groter zijn dan het origineel. Ook mag de handtekening van de originele schilder of kunstenaar niet na worden gemaakt.

9. Meest bezochte museum ter wereld

meest bezochte museum
Het Louvre is al jaren het drukstbezochte museum ter wereld: in 2018 kon dit museum rekenen op 10.200.000 bezoekers, wat een stijging van 25% was ten opzichte van het jaar ervoor. Bijna driekwart van het aantal bezoekers in 2018 kwam uit de Verenigde Staten, China, Brazilië en EU-landen (met name Spanje, Italië, Groot-Brittannië en Duitsland). Het Louvre is overigens ook populair onder de Fransen zelf: in 2018 kwamen zo’n 2,5 miljoen bezoekers uit Frankrijk.

10. Louvre in Abu Dhabi

De Arabische Emiraat Abu Dhabi heeft ook een eigen Louvre museum. Op 11 november 2017 ging de Arabische Louvre open voor publiek en er is een samenwerkingsovereenkomst van 30 jaar afgesproken tussen de Franse overheid en Abu Dhabi. Deze samenwerking zorgt ervoor dat een tal van Franse musea hun kunstwerken uit zullen lenen aan het Louvre in Abu Dhabi. Naast het Louvre lenen andere prominente Franse musea zoals Musée d’Orsay, het Paleis van Versailles en Centre Georges Pompidou kunstwerken uit.

En nu je uiteraard dit museum wilt gaan bezoeken lees ook onze 13 kunstwerken die je MOET zien als je in het Louvre bent