Cardiff is de hoofdstad van het kleine landje Wales, dat zich ten westen van Engeland bevindt. Hoewel het niet zo’n bekende stad is, heeft het toch veel interessante bezienswaardigheden te bieden. Een top 10 voor deze stad is dan ook zeker op zijn plek. Vanuit Londen bereik je Cardiff (per trein) al in twee uur tijd. Ook tijdens een rondreis door Wales zal de hoofdstad op het programma staan. Wat de reden ook is om Cardiff te bezoeken. Het zal het bezoek waard zijn. Naast de bezienswaardigheden die hieronder worden vermeld, worden er in Cardiff ook jaarlijks een aantal festivals georganiseerd. Het Cardiff Summer festival, het Harbour Festival en het Great British Cheese Festival zijn daarvan grote aanraders.

10. The Cardiff Story (museum)


Seth Whales/wikicommons

In het hart van het centrum van Cardiff, in een groot indrukwekkend gebouw, dat van oudsher een bibliotheek was, bevindt zich nu het Cardiff Story museum. In het gebouw vind je grappige interactieve galerieën waarin je kunt ontdekken hoe Cardiff is ontstaan uit een klein 13e -eeuws handelsstadje en geleidelijk is verandert naar de enorme hippe hoofdstad van nu. ‘The Cardiff Story’ barst van de verhalen, objecten, foto’s en films, die vertellen over de geschiedenis van Cardiff vanuit de ogen van de bewoners van de stad (van toen en nu).

9. Bute Park

Het enorme Bute Park bevindt zich ten noordwesten van het centrum van Cardiff. De oppervlakte van het park is groter dan die van het centrum, het is vergelijkbaar met 75 voetbalvelden. Aan de zuidkant van dit park vind je het Cardiff kasteel (de nummer 1 van deze lijst). Door het park stroomt de rivier de Taff. In het Bute Park bevinden zich de Sofia Tuinen, de Landaff Kathedraal (de nummer 7 van deze lijst), het stadion ‘SSE Swalec’, de universiteit van Cardiff en een school. En natuurlijk beschikt dit enorme park over heel veel groen, waarin je heerlijk kunt wandelen.

8. Doctor Who Experience Cardiff (museum)

Het Doctor Who Experience Cardiff museum bevindt zich ten zuiden van het centrum van Cardiff, aan de baai van Cardiff. Hier beleef je een interactief avontuur door ruimte en tijd. Naast een interactief gedeelte is er in het museum ook een deel aanwezig waarin decors, kostuums en andere oude objecten uit verschillende tijdperken worden getoond. Het museum is vernoemd naar de hoofdpersoon uit de Britse sciencefictionserie, die gaat over tijdreiziger Doctor Who. Je komt in het museum oog in oog te staan met Doctor Who, maar ook met zijn vijanden, zoals cybermen en daleks.

7. Llandaff Kathedraal

De Landaff Kathedraal bevindt zich in het Bute Park (de nummer 9 van deze lijst). Hier zetelt de bisschop van het district Llandaff. De Landaff Kathedraal is een 12e -eeuwse anglicaanse kathedraal, die in de loop der eeuwen flinke beschadigingen opliep. In de 19e eeuw werd de kathedraal in de oorspronkelijke versie hersteld. Daarnaast werd er een torenspits aan het bouwwerk toegevoegd. In de kathedraal zijn gidsen aanwezig die je een rondleiding kunnen geven en je meer kunnen vertellen over de geschiedenis van de kerk.

6. Millennium Stadion

Iets ten oosten van het centrum van Cardiff is het Millennium Stadion gevestigd. Dit is het nationale stadion van Wales. Hier worden de voetbal interlands van Wales gespeeld. Ook wordt er rugby gespeeld. Het Millennium Stadion is namelijk eigendom van de Welshe rugbybond. Naast voetbal en rugby worden er ook nog andere sportwedstrijden en popconcerten in het stadium georganiseerd. Het stadion biedt plek aan74.500 toeschouwers. Het beschikt over het grootste stadionschuifdak ter wereld. Wat ook nog een leuk detail is: in de cafés van het stadion staan joy machines. Dat zijn tapinstallaties die binnen 20 seconden 12 biertjes produceren. De UEFA Champions League finale van 2016-2017 zal in het Millennium Stadion plaats gaan vinden.

5. Wales Millennium Centrum (theater).

Het Wales Millennium Centrum bevindt zich ten zuiden van het centrum van Cardiff, vlakbij de baai van Cardiff. Het gebouw staat er sinds 2004. De kosten van de bouw van dit hypermoderne gebouw waren maar liefst GB£ 120 miljoen. In het gebouw bevindt zich een theater. Er worden dans-, ballet-, opera-, theater-, comedy- en musicalvoorstellingen gegeven in het Wales Millennium Centrum. Naast het grote theater bevinden zich in het centrum ook het Cardiff Bay bezoekerscentrum, winkels, restaurants en cafés. Maak vooraf aan je bezoek een keuze uit de voorstellingen van het Wales Millennium Centrum .

4. Sint Fagans Nationaal Historisch Museum

Ten noordwesten van het centrum van Cardiff bevindt zich het Sint Fagans Nationaal Historisch Museum. Dit is het grootste openlucht museum van Europa en is tevens een zeer populaire attractie in Wales. Je zou het niet verwachten, maar de entree is gratis. Het museum bevindt zich op de grond van het 16e -eeuwse Sint Fagans kasteel en haar tuinen. Rondom het kasteel bevinden zich veertig originele gebouwen uit verschillende historische periodes, waaronder huizen, een kapel, een school en een boerderij. Door ambachtslieden wordt hier traditionele arbeid getoond. Hun waren worden verkocht aan de toeristen. In de weilanden grazen inheemse veerassen en op de boerderij worden demonstraties gegeven van het boerenleven. Als bezoeker maak je kennis met het rijke erfgoed en de cultuur van Wales. Door het jaar heen worden er bij het Sint Fagans Nationaal Historisch Museum verschillende festivals met traditionele dans en muziek gehouden.

3. Cardiff Centrale Markt

In het centrum van Cardiff bevindt zich de Centrale Markt van Cardiff. Dit is een groot 18e -eeuws Victoriaans marktgebouw, dat beschikt over twee winkelverdiepingen, een begane grond en een balkon gedeelte, rondom het marktplein. Marktkooplui verkopen hier verse producten, gekookt voedsel, delicatessen en meer duurzame producten. Een zeer populaire handelaar op de Cardiff Centrale Markt is ‘The Fishmongers’, verkoper van vers zee voedsel. Deze vis handelaar beweert al vanaf het jaar 1866 in Cardiff vis te verkopen. The Fishmongers werd met name populair toen zij in 2012 het vlees van een enorme haai verkocht. Ook de ‘Market Deli’ verkoopt goed op de Cardiff Centrale Markt, een klein familiebedrijfje dat al meer dan 100 jaar op deze markt verkoopt en al sinds 1928 hetzelfde stalletje bezit. Proef op de markt ook eens een Welshe specialiteit, zoals bijvoorbeeld de Wels Cakes.

2. Queen Street

Wil je kennis maken met het moderne Cardiff? Dan kun je het beste een bezoek brengen aan Queen Street. Dit is de hoofdader van de stad, een brede winkelpromenade. Naast vele winkels zijn hier ook straatmuzikanten en kermisattracties aanwezig, die uiteraard bijdragen aan een gezellige sfeer. Queen Street vind je aan de noordkant van het centrum, vlakbij het Cardiff kasteel (de nummer 1 van deze lijst).

1. Cardiff Kasteel

Aan de zuidrand van het grote Bute Park (de nummer 9 van deze lijst) bevindt zich het middeleeuwse 11e -eeuwse Cardiff kasteel. Naast kasteel is het ook een herenhuis uit de Victoriaanse tijd. In ver verleden stonden er op deze plek drie Romeinse forten, waarvan sommige muren nu nog zichtbaar zijn. Ook is één van de poorten van een Romeinse fort hier gereconstrueerd. In het kasteel kun je diverse kamers (ontworpen door architect Burges) en zes 15e en 16e -eeuwse torens bezichtigen. Daarnaast is er een militair museum en vinden er evenementen en concerten plaats in en rondom het kasteel, waaronder het Zomerbal van de Universiteit van Cardiff.