In Europa bevinden zich vele watervallen, van groot tot klein, van hoog tot laag, van geruisloos tot hard kletterend. Elke waterval is anders. De watervallen in deze lijst zijn zeer indrukwekkend. Ze zijn extreem hoog, opvallend uniek, beschikken over uitzonderlijke geothermische of andere speciale kwaliteiten. Deze tien watervallen zijn gekozen uit honderden watervallen. Ze zijn een lust voor het oog, meer dan een beetje water dat naar beneden stroomt. Misschien ontbreekt er naar jouw mening een waterval. Dat kan; de keuze van deze lijst is persoonlijk. Wil je dat jouw favoriete waterval ook gezien wordt? Plaats hem dan hieronder!

10. Watervallen rondom de Thermen van Saturnia (Italië)

Het water onderaan de geothermische watervallen vlakbij het dorp Saturnia in het schilderachtige Italiaanse Toscane, is al sinds de Romeinse tijd populair bij zwemmers. Het helderblauwe, spa-achtige water onderaan de verschillende watervallen is verdeeld in gebieden waar je entree moet betalen en waar je kosteloos kunt baden. Zo is er het Spa Resort Thermen van Saturnia, maar zijn er ook plekken waar je in een prachtige, natuurlijke omgeving gratis het warme, therapeutische water induikt. Onder het genot van het geluid en het zicht op kletterende watervallen, zoals de Mill waterval en de Waterval van Gorello, is het hier vooral heerlijk relaxen.

9. Rijnwaterval, Zwitserland

Hoewel de Rijnwaterval in Zwitserland veel minder hoog is dan de meeste andere watervallen in deze lijst, is de waterval extreem breed. De waterval heeft een breedte van ruim 150 meter. Met name in de zomer, als alle sneeuw in de bergen boven de waterval smelt, stroomt er een indrukwekkende hoeveelheid water bij de Rijnwaterval naar beneden. Een van de beste plekken van waaraf je de waterval kunt bewonderen, is vanaf een boot in de Rijn. Van hieruit bewonder je ook het nabijgelegen Wörth Kasteel en Slot Laufen. Ook vanaf platforms aan beide zijden van de rivier kun je de Rijnwaterval bewonderen.

8. Waterval in park Saint-Pons (Frankrijk)


Akunamatata/wikicommons

In Zuid-Frankrijk op ongeveer een half uur rijden van Marseille ligt park Saint-Pons. Op ongeveer twee uur lopen van de ingang van dit park bevindt zich een prachtige waterval. Dat is best een lange wandeling, maar je wordt beloond! Bij deze waterval stromen over een enorme breedte vele kleine waterstroompjes via mossige rotsen in de rivier eronder. Als bonus tref je vlakbij de spectaculaire waterval een klooster, dat dateert uit het begin van de 13e eeuw: de Cisterciënzer abdij.

7. Gullfoss Waterval (IJsland)

De waterval Gullfoss in IJsland wordt ook wel de ‘Gouden waterval’ genoemd, doordat de kleur goud verschijnt wanneer het water in het zonlicht stroomt. Het water komt van de Lángjökull Gletsjer en wordt verdeeld over drie watervallen. Ze zijn zeer lang en maken een scherpe bocht met de rivier, wat zorgt voor een immense, schuimende waterstroom in de smalle rivier eronder. Om de waterstroom te temmen, is er een plan om een waterkrachtcentrale te plaatsen, maar die is er tot op heden nog niet gekomen. En dat maakt dat het spektakel van Gullfoss blijft: het water stroomt vrij en wild!

6. Pliva Waterval (Bosnië en Herzegovina)

Hoewel de Pliva Waterval met zijn enorme breedte prachtig is, geeft bij deze waterval in Bosnië en Herzegovina vooral de achtergrond het extra vleugje schoonheid. Dat is namelijk het dorp Jajce, dat hoog op een heuvel is gevestigd. Het dorp heeft historische gebouwen, vestingwerken en een 14e -eeuws fort. Op een kleine afstand van de Pliva Waterval, in de richting van de Pliva Meren, liggen een aantal kleinere watervallen met watermolens, die stammen uit de late 19e eeuw.

5. Watervallen in Krka Nationaal Park (Kroatië)

In Kroatië is de Plitvice waterval het meest bekend, maar in deze lijst zijn de Kroatische watervallen in het Krka Nationaal Park uitgekozen als alternatief, omdat je in de meren van deze watervallen ook mag zwemmen! Vanuit het water kijk je omhoog richting de watervallen met daarachter een prachtige groene omgeving. In Krka Nationaal Park zijn meerdere watervallen. De bekendste is de Skradinski Buk Waterval. De manier waarop het water van deze waterval naar beneden stroomt, is bijzonder: het stroomt niet in één lijn, maar in bijna twintig verschillende stromen, die variëren in hoogte. Via wandelpaden in Krka Nationaal Park kun je langs alle watervallen van het park wandelen. Maar je kunt ook de watervallen bewonderen vanaf een boot. Met een boottour over de rivier kun je de verschillende watervallen in Krka Nationaal Park het beste zien.

4. Gásadalur Waterval (Farao eilanden)


Ævar Guðmundsson/flickr

De Faeröer eilanden is waarschijnlijk niet de eerste plek waar je aan denkt om naartoe te gaan op vakantie. Maar wist je dat deze Deense eilandengroep in de Noordelijke Atlantische Oceaan, tussen het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en IJsland beschikt over een uitzonderlijke charme? Op de Faeröer eilanden wonen minder dan vijftig duizend mensen. Toch zijn er prima wegen. En de Gásadalur waterval, die naar beneden klettert vanaf een hoge rots boven de zee, met op de achtergrond een klein dorp met groene grasvelden en bergen is spectaculair! Het is niet voor niks dat deze waterval met zijn omgeving al meerdere keren op postzegels is geplaatst en voor andere doeleinden werd gebruikt

3. Bigar Waterval (Roemenië)

Deze waterval in Roemenië wordt weleens de meest indrukwekkende waterval ter wereld genoemd. Dat komt doordat het een zeer uitzonderlijke waterval is. Het water stroomt uit een uitstulping van een rots, via felgroen mos naar beneden en wordt aan de rand van het mos gesplitst in honderden kleinere stroompjes, die vanaf grote hoogte in de rivier kletteren. Het water vormt op deze manier een soort glinsterende sluier rondom de rots. Deze waterval kun je van onder, maar ook van boven bewonderen. Daar zie je hoe het water vanuit een grot naar beneden stroomt. Zoals bij vele watervallen, is het bij deze waterval belangrijk dat je goede schoenen draagt, zodat je niet uitglijdt.

2. Gljúfrafoss Waterval (IJsland)


Ajay Suresh/flickr

Deze waterval in IJsland is vooral mysterieus. Dat komt doordat hij naar beneden stroomt in een enorme grot. Als je deze waterval wilt bezichtigen, moet je niet claustrofobisch zijn: je moet door een smalle spleet in de rots naar beneden glijden om in de grot aan te komen, waarin je de waterval kunt zien. Maar als je hier eenmaal staat, sta je verstelt van het aangezicht van de waterval, die uit het niks naar beneden lijkt te komen. Op een uitkijkplatform, ongeveer halverwege de waterval, kun je de waterval vanaf een ander perspectief bekijken. Zorg, zoals bij vele andere watervallen, voor waterdichte schoenen. De stralen van de Gljúfrafoss Waterval maken je voeten een beetje nat.

1. Langfossen Waterval (Noorwegen)


Randi Hausken/flickr

De grootste watervallen van Europa vind je in Noorwegen; de vijf grootste watervallen zijn hier te vinden. De Vinnufossen Waterval is de grootste van Europa en de zesde grootste ter wereld. Maar dit is niet de meest fascinerende waterval van Noorwegen. Dat is de Langfossen Waterval. Deze waterval wordt, anders dan de meeste watervallen in Noorwegen, nog niet gebruikt voor de levering van hydro-elektrische energie. Dat maakt dat de Langfossen Waterval nog steeds vanaf de hoge kliffen in vrijheid naar beneden stroomt in de Åkrafjord. Bij deze waterval kun je spectaculaire foto’s maken van de waterval met de fjord op de voorgrond. Rondom de fjord liggen een aantal schilderachtige Noorweegse dorpjes.