De Faeröer eilanden zijn voor veel mensen een ultieme reisbestemming. Dat komt natuurlijk door hun woeste kustlijn, prachtige rotswanden en groene natuur. Het is een unieke bestemming in Europa.

Er valt meer dan genoeg te beleven tijdens een vakantie op deze eilanden. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan verder, want je vindt voldoende inspiratie in deze top 10 bezienswaardigheden op de Faeröer eilanden.

10. Múlafossur waterval

Múlafossur waterval farroer

Deze bijzondere waterval is te vinden in het dorpje Gásadalur. Deze plaats was tot 2004 nog niet te bereiken voor mensen van de buitenwereld. Daar kwam verandering in toen er speciaal een tunnel werd aangelegd om een route naar dit dorp te maken. Dat is mooi, want dankzij deze tunnel kan je de prachtige waterval bezichtigen.

Múlafossur

Wat de Múlafossur zo bijzonder maakt, is dat hij direct in de zee klettert. Het water valt naar beneden vanaf een klif met een hoogte van zestig meter.

9. Trælanípa

tralanipa meer
Trælanípa is de naam van een meer dat op een bijzondere locatie ligt. Het natuurwater ligt namelijk net boven de zee. Wanneer je Trælanípa vanaf een afstand bekijkt, zie je een prachtig stil meer, terwijl de woeste zee ondertussen tegen de rotswanden slaat.

tralanipa farroer eilanden optische illusie

Er is ook een optische illusie gaande. Door de vorm van de rotswand lijkt het net alsof het meer veel hoger ligt dan de zee. In werkelijkheid valt dat wel mee en zit er slechts een paar meter hoogteverschil tussen de twee.

8. Geituskorardrangur

Geituskorardrangur

Wanneer je naar Geituskorardrangur wandelt, zie je een prachtige brandingspilaar naast de woeste kliffen. Deze pilaar is ontstaan doordat de zee eeuwenlang steen heeft weggevreten. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat een rotswand in tweeën splits, waarna er een grote pilaar ontstaat middenin de zee. Geituskorardrangur is maar liefst 116 meter hoog en zeker indrukwekkend om te zien. Bekijk de pilaar vanaf een van de groene velden langs de kust, zodat je lange tijd van dit uitzicht kunt genieten.

7. Tórshavn

Torshavn
De hoofdstad van Faeröer is het stadje Tórshavn. Met zo’n 20.000 inwoners een grote stad te noemen om de eilanden (er wonen in totaal maar 50.000 mensen). Wil je naast de prachtige natuur ook genieten van kunst (nationale kunstmuseum) en cultuur ( Nationaal museum van de Faeröer) dan is een bezoekje aan de hoofdstad een must.

6. Saksun

Saksun

Saksun is misschien wel een van de meest schilderachtige plaatsjes die je op de Faeröer eilanden vindt. Hier wandel je door groene velden die tussen twee grote bergpartijen liggen. Op de groene velden staan meerdere houten huisjes. Veel van deze huizen hebben een turfdak, wat zorgt voor extra isolatie.

Saksun 2

Bekijk het oude kerkje dat in het hart van het dorpje staat, of wandel eens naar het meertje dat omringd wordt door donker zand. Het is hier bovendien ontzettend rustig, want Saksun is een van de meest geïsoleerde plekken van de eilandengroep.

5. De vuurtoren van Kallur

kallur vuurtoren

Wat is er nou mooier om te zien dan een vuurturen middenin een bergachtig landschap? De vuurtoren van Kallur staat op een bijzondere plek, bovenop een hoge klif die over de zee uitkijkt. Je vindt de vuurtoren op het eiland Kalsoy. Het is eigenlijk het leukste om dit bouwwerk vanaf een afstand te bekijken. Dat doe je door een smal graspad te bewandelen langs de rand van de klif. Dit is zeker geen wandeling voor mensen met hoogtevrees, want de afgrond is dicht in de buurt.

4. Hvíthamar

Hvíthamar
Ben je op zoek naar het meest adembenemende uitzicht van de Faeröer eilanden? Dan moet je bij Hvíthamar zijn. Vanaf deze plek kijk je uit over een grote fjord die omringd wordt door hoge bergtoppen. Op mistige dagen doemen de bergen boven het water uit. Ga je in de winter? Dan mag je een echt sneeuwspektakel verwachten, met witte bergen en een ijzige fjord. Je vindt dit uitzichtpunt wanneer je aan het wandelen bent door de bergpas Gjáarskarð. Na een wandeling van 10 minuten word je beloond met dit bijzondere plaatje.

3. Gjógv

Gjógv

Ook Gjógv is een dorpje op een van de Faeröer eilanden. Het is knus en sfeervol, wat vooral komt door de felgekleurde huisjes. Bijna ieder huis heeft wel een andere kleur, dus geen enkele foto op deze plek is hetzelfde. Tijdens je bezoek aan dit plaatsje word je ook getrakteerd op een mooi uitzicht.

Gjógv kleurrijk dorpje

Je hoeft slechts vijf minuten te wandelen voordat je de kustrand tegenkomt. Hier kijk vanaf een hoog punt uit over de zee en over de omgeving van Gjógv. Je hoeft je geen zorgen te maken over de hoogte, want er is netjes een hek geplaatst voor jouw veiligheid.

2. Tjørnuvík

Tjornuvik

Nog een klein plaatsje om op je reisbucketlist te zetten: Tjørnuvík. Dit dorp is geïsoleerd en wordt omringd door hoge bergen. Hierdoor staan alle huizen in een prachtige groene vallei. Ondertussen is de zee ook in de buurt. Waar je ook bent: de hoge brandingspilaren in de verte zijn altijd te zien.

Tjornuvik2

Wandel richting de kust om over het donkere zand te struinen, of ga juist verder de vallei in. Des te verder je wandelt, des te mooier je uitzicht over het dorp zal zijn. Tjørnuvík ligt namelijk erg laag en is daardoor vanuit de verte al te zien.

1. De kliffen van Vestmanna

Vestmanna
Vestmanna 2

Aan kliffen geen gebrek wanneer je deze eilandengroep bezoekt, maar toch is het de moeite waard om de kliffen van Vestmanna te bezoeken. Dat doe je het beste tijdens een boottocht, zodat je de prachtige rotspartijen van dichtbij bewondert. Tegelijkertijd maak je een bijzondere ervaring mee: ontelbaar veel vogels vliegen over je heen, op zoek naar hun eigen plekje op de kliffen. Op een mooie dag zijn deze rotsen namelijk bezaaid met vogels. Als het weer rustig is, kan je zelfs tussen de kloven in varen, zodat je de kliffen op een unieke manier te zien krijgt.