Helemaal onder in de punt van de Italiaanse laars ligt de stad Lecce. Liggend aan de Adriatische Zee en de Ionische Zee heerst er altijd een heerlijk klimaat. Lecce werd in de 7e eeuw voor Christus gesticht door de Grieken. De Romeinen noemden de stad daarna Lupiae. Tegenwoordig is de geschiedenis in Lecce nog steeds te zien en te voelen. Hierbij daarom de top 8 bezienswaardigheden in de stad Lecce.

1. Het oude centrum van Lecce

lecce oude centrum
lecce oude centrum 2

Lecce wordt ook wel het Florence van de barok genoemd. Dit komt omdat het oude centrum van de stad volstaat met oude gebouwen in barokstijl. Tijdens een bezoek aan het oude centrum van de stad kom je vele kerken, pleinen, paleizen en torens tegen, allen in barokstijl. Het centrum mag voor liefhebbers van geschiedenis, cultuur en architectuur daarom niet overgeslagen worden. Het centrum is een bron voor het maken van de mooie foto’s van de prachtige oude architectuur.

2. Het Romeinse amfitheater

amfitheater lecce

In de 2e eeuw werd er in de stad een groot amfitheater gebouwd waar ruim 20.000 mensen in pasten. Hier werden regelmatig spelen gehouden. Een gedeelte van het amfitheater domineert tegenwoordig het centrum van Lecce. Door de eeuwen heen hebben er zich verschillende aardbevingen in de stad voorgedaan. Hierdoor was een groot gedeelte van het theater bedekt onder een laag puin. Het was pas in de 20e eeuw, dat een gedeelte van het amfitheater werd uitgegraven en opnieuw werd opgebouwd. Er worden tegenwoordig concerten gegeven en als toerist kun je het theater bezoeken.

3. Castello Carlo V

lecce castello

Het indrukwekkende kasteel van Carlo V werd gebouwd in de 12e eeuw. In zowel de 14e en 16e eeuw zijn er nog uitbreidingen bijgekomen, zoals de Torre Quadrata en het hoofdgebouw. Het kasteel heeft een prachtige architectuur en ook een zeer rijkelijk interieur. Hoogtepunt is de prachtige gedecoreerde Hertoginzaal. Het is voor toeristen mogelijk om dit te bezichtigen en alles over de geschiedenis van het kasteel te leren. Tegenwoordig worden er ook vaak kunsttentoonstellingen en culturele evenementen gehouden.

4. Piazza Sant’Oronzo

Piazza Sant’Oronzo

Piazza Sant’Oronzo is het centrale plein in Lecce. Onder dit plein ligt een gedeelte van het amfitheater en de rest ligt onder het plein. Op het plein zelf staat de grote zuil van Sint-Orontius die hoog boven het plein uittorent. Aan het plein staan middeleeuwse gebouwen. Architectonisch is het een interessant plein, waar ook enkele kerken en het Palazzo del Seggio staan. Tevens stond het plein bekend om de vele winkels die er in het verleden stonden en de markten die er plaatsvonden.

5. De kathedraal van Lecce

kathedraal van Lecce
Tango7174/wikipedia

De kathedraal van Lecce werd in 1144 gebouwd en werd bijna volledig herbouwd in 1659. De kathedraal heeft twee ingangen, waarbij één ingang heel sober is en de andere rijkelijk is uitgerust met beelden uit de baroktijd. De klokkentoren van de kathedraal werd pas later gebouwd in 1661. De klokkentoren van 72 meter is te beklimmen, waardoor je een prachtig uitzicht hebt over de Adriatische Zee. In de kathedraal zijn de gewelven van het plafond beschilderd met Bijbelse verhalen. Het Piazza del Duomo waar de kathedraal aan staat is ook zeker de moeite waard.

6. Basilica di Santa Croce

Santa Croce
Santa Croce2
Tango7174/wikipedia

De Basiliek van Sint Croce is het mooiste architectonische hoogstandje van Lecce in barokstijl. Dit is vooral te zien aan de rijkelijk versierde voorgevel met een groot rozetraam, zuilen en talloze beelden van Bijbelse figuren, planten en dieren. Er werd met de bouw van de basiliek gestart in 1549 en de bouw was voltooid in 1695. Ook het interieur van de basiliek is zeer rijkelijk versierd met houten lambriseren en gewelfde plafonds. Er rust een kleine smet op de basiliek, omdat tijdens de bouw, stenen zijn gebruikt uit huizen van Joden die in de middeleeuwen uit Lecce waren verdreven.

7. Andere kerken in Lecce

kerken in lecce
kerken in lecce2

Degenen die tijdens vakantie graag van de binnen- en buitenkant van een kerk willen genieten komen in Lecce helemaal aan hun trekken. Naast de kathedraal en de basiliek, heeft de stad nog veel meer kerken die het bezoeken waard zijn. De Parrocchia San Matteo bijvoorbeeld. De kerk heeft een opvallende gebogen voorgevel in barokstijl. De binnenzijde is geheel in een elliptische vorm en het interieur is ook rijkelijk versierd. Welke kerk je in Lecce ook bezoekt, allen hebben een bijzondere architectuur die in dezelfde stijl als cultureel erfgoed wordt behouden.

8. Abbazia di Santa Maria di Cerrate

Abbazia di Santa Maria di Cerrate
Marzoide88/wikipedia

De abdij mag tijdens een bezoek aan Lecce ook niet gemist worden. De abdij is in Romaanse stijl. Ooit was het een byzantijns klooster waar de monniken met de hand geschreven boekwerken maakten. Deze boeken zijn nog steeds aanwezig in de bibliotheek van de abdij. De architectuur is schitterend en je komt dan ook ogen tekort om alles details goed in je op te nemen. Rondom de abdij staan olijfbomen, want naast schrijven was het maken een andere bezigheid van de monniken. In de abdij vind je op de muren schitterend oeroude fresco’s.