Napels ligt aan de westkust van Italië aan de Middellandse Zee, ten zuiden van Rome. De stad heeft vijf miljoen inwoners. Hiermee is het de derde grootste stad van Italië. Napels wordt vaak ‘ondergedompeld’ door Rome. Dat is jammer, want de stad heeft een rijkdom aan mooie historische gebouwen en een voortreffelijke keuken met vele bekende gerechten. Niet alleen de stad is mooi. Ook de nabijgelegen bekende ruïnes van Pompeï en de vulkaan Vesuvius zijn een bezoek waard. Een dagtocht naar het eiland Capri is ook aan te raden. Hoewel ze zich buiten de stad Napels bevinden zijn ze toch mee genomen in deze top 10.

10. Palazzo Real (Koninklijk Paleis)

Palazzo Real
Miguel Hermoso Cuesta/wikicommons

Aan het bekendste plein van Napels, Piazza del Plebiscito, bevindt zich Palazzo Real, het Koninklijk Paleis. Napels kent vele paleizen, maar dit is de bekendste. Het stamt uit de 17e eeuw. Het werd gebouwd voor Koning Philip III van Spanje. Hij zou er zijn intrek nemen, maar zag hier vanaf. Wel werd het jaren later als Frans vorstenhuis gebruikt. Ondanks dat het paleis in de tweede wereld oorlog werd getroffen door bombardementen, ziet alles er nu door renovaties weer perfect uit. Hier zijn de belangrijkste bibliotheek van Napels, een museum en een aantal stadsdiensten gevestigd. Ook vind je hier het operatheater San Carlo (zie nummer 5 op deze lijst)

9. Conservatorium van San Pietro a Majella di Napoli

San Pietro a Majella di Napoli

Centraal in Napels, aan de straat Via San Pietro a Majella bevindt zich (sinds 1806) het gelijknamige conservatorium. In het verleden hebben hier vele beroemdheden hun vak als componist geleerd. Dat zijn onder anderen Giovanni Pasiello, Nicola Porpora, Nicola Antonio Zingarelli, Alessandro Scarlatti, Gaspare Spontini en Giovanni Battista Pergolesi. Nu is hier een historisch museum en een bibliotheek gevestigd, beide met een grote collectie. Het museum heeft met name portretten van beroemdheden en historische instrumenten in haar bezit. In de bibliotheek zijn naast boeken ook vele muzikale manuscripten en muzikale bladen te vinden.

8. Nationaal Archeologisch museum

Nationaal Archeologisch museum

Aan het Piazza Museo aan de zuidkant van de stad is het Nationaal Archeologisch museum gevestigd. Het gebouw was in het verleden (vanaf 1612) een universiteit en later een koninklijke bibliotheek. Sinds 1860 is het een nationaal museum en sinds 1957 is dit museum geheel gewijd aan oudheden, toen kreeg het de huidige naam Nationaal Archeologisch museum. De Farnese collectie vormt de kern van het museum, deze was door Karel III geërfd en bestaat uit grote sculpturen en een grote verzameling gemmen en cameeën. Ook is er Romeins beeldhouwwerk in het museum te bezichtigen, waaronder beelden van Herculus, Harmodius en Aristogiston, beroemdheden uit de Griekse mythologie. Ook worden hier vele keizerportretten en vondsten uit Pompeï en Herculaneum tentoongesteld.

7. Haven

haven
Lance Mountain /flickr

De haven van Napels bevindt zich in het centrum van de stad. Het is een zeer grote haven, één van de grootste van de Middellandse Zee. Hier wordt nog altijd veel handel gedreven, wat te zien is aan de enorme opslagcapaciteit. Daarnaast meren hier grote cruiseschepen aan en zijn er 70 ligplaatsen voor andere schepen. Ook vind je hier diverse scheepswerven. De haven bevindt zich aan de brede straat Via Ammiraglio Ferdinando Acton. Aan de overkant van deze straat staat Castel Nuovo (zie punt 4 van deze lijst). De haven is niet echt een toeristen gebied, er heerst vooral veel bedrijvigheid, maar er zijn toch ook een aantal cafés en restaurants gevestigd.

6. Capri (eiland)

Capri
capri blauwe grot

In de baai van Napels ligt het eiland Capri. Vanuit de haven van Napels kun je met een veerboot naar het eiland varen. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 10 km² en er bevinden zich twee dorpen: Capri en Anacapri. Dit zijn mooie oude dorpen met vele kerken, musea en kleurrijke havens. Op het eiland bevindt zich de bekende Blauwe Grot. Met een boot vanuit de haven van het dorp Capri kun je deze grot bezoeken. Het eiland Capri beschikt verder over een prachtige kustlijn, Romeinse villa’s en mooie uitzichten vanuit de heuvels over de zee. Elk jaar worden er vele festivals gehouden op Capri, waaronder een bekend internationaal filmfestival.

5. San Carlo (opera theater)

San Carlo theater
San Carlo theater dak
Viva-Verdi & lSistemone /wikicommons

Opera theater San Carlo is gevestigd in het Palazzo Real (zie nummer 10 van deze lijst). In 1737 werd hier voor het eerst een theater ontworpen door Giovanni Antonio Medrano. Deze werd echter getroffen door een brand. In 1816 werd het huidige theater gebouwd ook weer naar ontwerp van Medrano. Het ziet er spectaculair uit met veel robijnrood en goud. Het theater van Napels behoort tot de beroemdste ter wereld. Het beschikt over zes verdiepingen en biedt plaats aan drieduizend bezoekers.

4. Castel Nuovo (kasteel)

Castel Nuovo
Richard Nevell /flickr

Het belangrijkste symbool van Napels is Castel Nuovo. Het is een kasteel, zoals de meesten die voor zich zien: met dikke massieve muren, grote torens en een wit marmeren toegangspoort. Het kasteel is afkomstig uit het jaar 1279. In het verleden, toen Napels de hoofdstad was van zuidelijk Italië, werd het gebruikt als residentie. Koningen en andere grootheden hebben hier gewoond, zoals koning Robert, koning Ladislaus en Charles II. Een belangrijke zaal in het kasteel is de baronnenzaal. Nu is in het kasteel een museum gevestigd, waarin veel oude kunst, fresco’s en heilige voorwerpen worden tentoongesteld.

3. Duomo (kathedraal)

Duomo
Duomo2
Berthold Werner&Baku /wikicommons

In het centrum van Napels aan de straat Via Duomo bevindt zich de witte katholieke kathedraal Duomo. Dit is de grootste en belangrijkste kerk van Napels. Er werd aan deze Dom gebouwd vanaf de 13e eeuw in opdracht van Karel van Anjou, de toenmalige koning. Het wordt ook wel de kathedraal van Santa Maria Assunta genoemd. Vooral aan de binnenkant ziet de kathedraal er spectaculair uit. Het heeft opvallende plafond versieringen, perfect tot in details afgewerkte bogen en een prachtige vloer.

2. Vesuvius (vulkaan)

Vesuvius

Vanuit Napels kun je de nabijgelegen vulkaan Vesuvius bezichtigen. Deze bevindt zich ten zuidoosten van de stad. De vulkaan heeft een hoogte van 1281 meter en een doorsnede van 8 kilometer. Het is na de Etna (op Sicilië) de grootste vulkaan van Italië. Het is een stratovulkaan, dat wil zeggen dat de vulkaan bestaat uit een combinatie van lagen as en lava, gevormd tijdens een uitbarsting. In het verleden heeft het een aantal grote uitbarstingen gekend. Met name die van het jaar 79 na Christus is bekend. Daarbij werd de plaats Pompeï vernietigd, waardoor zij een ruïne is geworden (zie nummer 1 van deze lijst). De vulkaan is nog altijd actief, maar er komt slechts een beetje stoom uit. Per trein kun je de vulkaan bereiken. Te voet is het mogelijk de laatste 130 meter af te leggen, vergezeld van een gids.

1. Pompeï (ruïnes)

Pompeï
Pompeï2
Berthold Werner/wikicommons

De stad Pompeï is de best bewaarde Romeinse stad. Deze bevindt zich ten zuidoosten van Napels, 10 kilometer ten zuiden van de Vesuvius vulkaan. Doordat Pompeï in 79 na Christus door deze vulkaan werd getroffen, bleef het zo goed bewaard. Grote delen van deze oude stad zijn in de loop der eeuwen door verschillende archeologen blootgelegd. Ook nu nog wordt er hard gegraven om nog meer van de stad zichtbaar te maken. Onder anderen de haven wil men nog bloot gaan leggen. Tijdens een bezoek aan de ruïnes wandel je onder anderen langs de ruïnes van het Forum, de Thermale baden, het amfitheater en vele tempels.