In de Italiaanse regio Toscane ligt de provincie Lucca. De hoofdstad van deze provincie is de gelijknamige stad Lucca. De stad kent een lange geschiedenis en is in het verleden zelfs een zelfstandige republiek, een hertogdom en vorstendom geweest. Lucca ademt historie uit. Als je een cultuur- en geschiedenisliefhebber bent, dan kun je bij je bezoek aan Italië niet om de stad Lucca heen. Lucca ligt ook vlak bij Florence, veel mensen combineren dan ook hun tripje naar Florence met een bezoekje aan Lucca. Daarom hier een top 7 van de belangrijkste bezienswaardigheden van Lucca.

1. Piazza dell’Anfiteatro

iazza dell’Anfiteatro

In het hart van de stad stond een groot Romeins amfitheater uit de 2e eeuw na Christus. Het amfitheater zelf staat er niet meer en in de loop der eeuwen werd het gebied waar het theater stond dan ook volgebouwd met allerlei gebouwen, waaronder een gevangenis. In de 19e eeuw werd besloten om het gebied van het oude amfitheater volledig opnieuw in te richten. Daarbij zijn als basis de fundamenten van het oude amfitheater gebruikt. Hierbij werd ellipsvormige plein ontworpen met eromheen allerlei winkeltjes, huizen en horecagelegenheden. Het plein komt ook over als een amfitheater, want het is enkel door vier toegangspoorten te bereiken. Op het plein brengen veel toeristen hun tijd door op de terrassen en de markt.

2. Duomo di San Martino

Duomo di San Martino
Duomo di San Martino2

Duomo di San Martino is de kathedraal va Lucca. De bouw van de kathedraal startte in 1060 en werd voltooid in 1241, al is hij officieel nooit echt voltooid, omdat er nog een top op hoort te komen. Daarnaast is er een ontwerpfout ingeslopen doordat de rechtse boog bij de entree veel kleiner is dan de middelste en linkse boog. De kerk is ook binnen te bezoeken, waar je kunt genieten van de gebrandschilderde ramen en de vele kunstwerken en beelden.

3. Basiliek van San Frediano en de kerk van San Michele

San Frediano basiliek

Er zijn nog meer mooie kerken te bezoeken. De Basiliek van San Frediano is een opvallende verschijning in de stad met een prachtige voorgevel, met een mozaïek in goudkleur dat de hemelvaart van Christus voorstelt. Het mozaïekwerk werd gemaakt in de periode 1112 tot 1147. Ook het interieur is het bezichtigen waard, want het bestaat uit veel marmer. Het stenen doopvont met erin Bijbels verhalen gebeiteld is de blikvanger van het interieur.

san michele kerk

De kerk van San Michele is ook een opvallende kerk, met ook een prachtige voorgevel dat bestaat uit allerlei zuilen en zuilengangen dat volledig uit marmer bestaat. Dit kostte bij de bouw in 1070 zoveel geld en tijd dat er aan het interieur van de kerk maar weinig aandacht is besteed.

4. De vestingsmuur van Lucca

lucca stadsmuur

De stad Lucca is volledig omringd door een brede vestingsmuur. Het is niet de hoogte van de muur die indruk maakt, maar wel de lengte en de breedte. De muur is ruim 4 kilometer lang en heeft een breedte van 30 meter. De originele vestingsmuur werd gebouwd in 180 voor Christus, de huidige muren zijn gebouwd vanaf 1504 tot 1645. Vanwege de breedte van de muur, doet de muur dienst als voetgangerszone en staan er diverse parken op. Hier vinden ook allerlei activiteiten plaats.

5. Torre dell’Orologio en Torre Guinigi

Torre dellOrologio Lucca
In het verleden stond Lucca bekend om de aanwezigheid van de vele torens. Torre dell’Orologio werd gebouwd omdat het toenmalige stadsbestuur een toren wilde met een klok, zodat bewoners altijd over de juiste tijd beschikten. De toren is uit de 14e eeuw, maar in 1754 werd er een nieuw uurwerk aangebracht die het tot de dag van vandaag nog steeds doet.

Torre Guinigi

Torre Guinigi is een toren van 45 meter hoog uit de 13e eeuw en staat bekend omdat er op de top van de toren enkele bomen staan. De naam van de toren verwijst naar de Guinigi familie, een toenmalige rijke familie uit Lucca.

6. Palazzo Mansi

Kunstliefhebbers kunnen terecht in Palazzo Mansi, Hier is het nationaal kunstmuseum gevestigd. Hier zijn allerlei schilderijen te bezichtigen van oude Italiaanse meesters uit de 14e tot de 18e eeuw. Ook is er een rijke schilderijencollectie te zien uit de tijd van de Vlaamse school. Tevens is ook het paleis zelf heel mooi om te bekijken. De vele salons in het paleis zijn rijkelijk gedecoreerd met mooie fresco’s op het plafond en 17e eeuwse Vlaamse tapijten.

7. Piazza Napoleone

Piazza Napoleone
bruno mori/flickr

Een iets minder gezellig en mooi plein dan Piazza dell’Anfiteatro is Piazza Napoleone. Dit is overigens wel het grootste plein in Lucca. Oorspronkelijk stond op deze locatie een groot fort uit de 13e eeuw dat een vijfde van de stad besloeg. In de loop der jaren zijn steeds meer delen van het fort gesloopt en in 1806 werd het huidige plein ingericht en gebouwd. Het plein is gebouwd in Franse stijl, vandaar ook de naam, een verwijzing naar de Franse keizer Napoleon. Op dit plein wordt elke zomer het Lucca Summer Festival gehouden.