De Italiaanse stad Genua, gelegen in de regio Liguria, wordt omgeven door een bergachtig gebied en de zee en heeft een hele lange en interessante geschiedenis. Toch wordt Genua vaak ondergewaardeerd door toeristen, want andere bekende steden zoals Cinque Terre en Portofino liggen ook in Liguria. Hierdoor kiezen veel mensen ervoor om Genua slechts een aantal uurtjes van hun tijd te gunnen of zelfs in zijn geheel over te slaan. Dat vinden wij erg zonde, dus vandaar dat wij in dit artikel 8 bezienswaardigheden in Genua hebben verzameld die absoluut een bezoekje waard zijn!

1. De vuurtoren van Genua

genua vuurtoren 2
genua vuurtoren

De vuurtoren van Genua wordt ook wel “La Lanterna” oftewel “de lantaarn” genoemd en is echt een iconisch symbool van de stad geworden. Deze vuurtoren is het bewijs dat Genua een lange maritieme geschiedenis heeft. In de veertiende eeuw begon men met het bouwen ervan en de toren was oorspronkelijk bedoeld om naar schepen te seinen die de haven binnenkwamen. In de zestiende eeuw onderging de vuurtoren een renovatie en heeft toen het uiterlijk gekregen waar de toren tot op de dag van vandaag bekend om staat: een toren met een lantaarn boven, twee looppaden, aan beide kanten een terras en een trap met 720 treden. Op een 40 meter hoge heuvel staat deze vuurtoren (die zelf 77 meters telt) te pronken, dus de Vuurtoren van Genua staat eigenlijk 117 meter boven zeeniveau en is daarmee de hoogste vuurtoren in Europa. Vlakbij de vuurtoren is het vuurtoren museum (Museo della Lanterna) te vinden, waar je veel over de geschiedenis van de stad en de haven van Genua te weten kunt komen.

2. De historische binnenstad van Genua

genua binnenstad
genua binnenstad2

Het historisch stadscentrum van Genua was jarenlang vervallen en verwaarloosd, maar gelukkig heeft er een herstel plaatsgevonden waardoor je nu weer door de idyllische stadskern kunt wandelen. De steegjes (ook wel “carruggi” genoemd in het Italiaans) stammen nog uit de middeleeuwen en de smalle straatjes (oftewel “creuze”) brengen je naar mooie pleintjes zoals de Piazza San Donato en Piazza delle Erbe met oude kerkjes zoals San Matteo en San Donato. Het is geen toeval dat een groot deel van het historisch centrum op UNESCO’s Werelderfgoedlijst staat. Er staan hier talloze oude paleizen en monumenten, waarvan sommige nog uit de Romeinse tijd stammen.

3. Het Aquarium

aquarium genua
aquarium genua2
Het Aquarium dat in 1992 geopend werd in de haven van Genua is enorm populair onder toeristen, want dit aquarium is het grootste aquarium van Italië en trekt jaarlijks 1,2 miljoen bezoekers. Je kunt hier onder andere allerlei vissen, haaien, zeehonden, schildpadden en pinguïns zien, dus het Aquarium is eigenlijk een soort zeedierenpark. Er zijn meer dan 600 verschillende zeediersoorten te vinden en men heeft de natuurlijke habitat van deze dieren zo natuurgetrouw mogelijk nagebouwd. Het aquarium heeft naast een culturele functie ook een educatieve en wetenschappelijke functie. Het is dus niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam om dit park te bezoeken!

4. Via Garibaldi en de musea

Via Garibaldi
Andrzej Otrębski/wikipedia

Via Garibaldi (voorheen Strada Nuova, oftewel de Nieuwe Straat) is een van de hoofdstraten in het centrum van Genua en staat bekend om de vele paleizen en gebouwen die in de zestiende eeuw hier gebouwd zijn, zoals de Palazzo Carrega-Cataldi. Een aantal paleizen zijn nu een museum geworden (Palazzo Rosso, Palazzo Bianco en Palazzo Doria Tursi) waar je kunstwerken van verschillende grote meesters kunt bekijken. In Palazzo Rosso kun je Veronese, Guercino, Strozzi, Dürer en Van Dyck bewonderen, terwijl je in Palazzo Bianco schilderijen van allerlei Italiaanse (Caravaggio), Vlaamse (Rubens, Memling), Nederlandse (Steen), Franse (Vouet) en Spaanse (Murillo) schilders kunt bekijken. In Palazzo Doria Tursi vind je keramiek, wandkleden en de beroemde Paganini viool uit 1734 van vioolmaker Bartolomeo Giuseppe Guarneri.

5. Galata Museo del Mare

galata museo del mare

Galata Museo del Mare is het grootste maritieme museum rondom de Middellandse Zee en laat de lange geschiedenis zien die Genua met de zee heeft. Een bezoek aan dit museum brengt je langs replica’s van boten en schepen van alle formaten en laat je zien hoe het leven was voor zeelui en passagiers op deze boten en schepen. Bovenop dit museum op de Mirador kun je genieten van een prachtig panoramisch uitzicht van de stad.

6. San Lorenzo kathedraal

genua kathedraal
genua kathedraal2
De San Lorenzo kathedraal stamt uit de negende eeuw, maar elementen ervan zijn door de eeuwen heen hier en daar uitgebreid en bijgebouwd, waardoor deze kathedraal verschillende bouwstijlen in een kent. De ingang van de kathedraal is bijvoorbeeld in de negende-eeuwse stijl gebouwd en heeft een gotische voorgevel met Franse invloeden, terwijl de koepel en de klokkentoren uit de zestiende eeuw stammen. Binnen de kathedraal zijn veel schilderijen en beelden te bewonderen. Aan de linkerkant van de kathedraal is de Kapel van Johannes de Doper te vinden met daarin de botten van de heilige martelaar Laurentius van Rome (San Lorenzo), waarnaar de kathedraal vernoemd is. De kathedraal heeft ook een museum waarin verschillende relikwieën van grote religieuze waarde liggen, zoals de Sacro Catino (de kelk die door Jezus werd gebruikt tijdens de Laatste Avondmaal) en de as van Johannes de Doper.

7. Palazzi dei Rolli

rolli paleizen
De Rolli Paleizen (Palazzi dei Rolli) werden in de zestiende en zeventiende eeuw bewoond door adellijke families en golden ook als gastenverblijven voor belangrijk bezoek. De paleizen werden ingedeeld in drie categorieën (bussolo’s), voor verschillende soorten gasten: de eerste bussolo was voor kardinalen en onderkoningen bedoeld, de tweede bussolo was voor feodale heren en gouverneurs en de derde bussolo was voor prinsen en ambassadeurs. In totaal zijn er meer dan 100 van dit soort gastenverblijven en sinds 2006 staan 42 hiervan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wandel door de straten Balbi, Garibaldi, Lomellini en San Luca om een aantal van deze paleizen te bewonderen. hier vind je een overzicht

8. De Oude Haven

genua haven
De Oude Haven van Genua was vroeger het centrum voor handel in Genua, maar tegenwoordig vormt deze plek het centrum voor toeristische bezienswaardigheden. Je kunt hier namelijk het Aquarium (zie nummer 3 in onze lijst), de Biosphere (een bol gelegen in het water, gemaakt van glas en staal met daarin tropische planten, vlinders en vogels), museum Galata (zie nummer 5 in onze lijst) en Bigo by Renzo Piano (een grote metalen constructie die een kraanvogel voorstelt) bezoeken. De Oude Haven is er voor jong en oud, want The City of Children and Young is ook in de Oude Haven van Genua te vinden. Hier kunnen kinderen tussen de twee en twaalf jaar alles zien, beleven en leren over wetenschap en techniek.