Spanje is en blijft één van de meest bezochte landen in Europa. Dit ook geheel terecht. Naast de leuke, toeristische badplaatsen zijn er ook een aantal gezellige dorpjes die absoluut het bezoeken waard zijn. Hou je ervan om de lokale sfeer op te snuiven en te genieten van wat cultuur? Dan moeten deze stadjes in Spanje bovenaan je to-do lijstje staan!

Besalú

Besalú
Besalú2

Dit Catalaanse dorpje is een historische parel in Spanje. Het stadje dateert nog uit de middeleeuwen en dit voel en zie je meteen bij aankomst. Stadsomwallingen, torens, het San Vincente kerkje of de Casa Cornellá,… Het zijn maar een paar voorbeelden van de talloze bezienswaardigheden in dit prachtige dorpje. Het is amper een uurtje rijden vanaf Barcelona naar dit prachtig mooi bewaarde dorpje, dat midden in de natuur ligt.

Deià

Deià

Verblijf je op het Spaanse eiland Mallorca? Maak dan zeker tijd vrij om het dorpje Deià te bezoeken. Het dorpje ligt verscholen tussen de palmbomen langs de heuvels van de Serra de Tramuntana. Via een pittoreske en steile kruisweg bereik je het hoogste punt van het dorp. Hier staat het kerkje dat dagelijks te bezoeken is. Om Deià te bezoeken laat je beter je auto staan aan de rand van het dorpje. Loop verdwaald in de straten en geniet van de prachtige huizen en de natuur.

Aínsa

Aínsa
Aínsa 2

In de Spaanse provincie Huesca, te midden van de Pyreneeën, ligt het dorpje Aínsa. Het middeleeuws dorpje ontstond in 724, het kasteel en de vestigingsmuur werden gedurende honderden jaren gebouwd en versterkt. Op vandaag kan je nog steeds de Torre del Homenaje en de gerestaureerde kerk Santa Maria bezoeken. Je hebt een prachtig uitzicht over de rivier de Cinca en daarachter lonken de bergen.

Cudillero

Cudillero
Het kleine, schilderachtige vissersdorpje Cudillero ligt helemaal verscholen tussen de bergen in Asturias. Het is hoofdzakelijk gekend voor zijn hangende huizen en het museum Quintas de Selgas, een voormalig paleis. Gedurende de winter ligt de activiteit in het dorpje Cudillero stil, maar in de zomer is het er stemmig!

Castellfollit de la Roca

Castellfollit de la roca
Severin.stalder /wikipedia

Wil je overweldigd worden door de schoonheid van de groene omgeving, een mysterieus dorpje en diepe kliffen waarop dit dorp gebouwd is? Dan moet je zeker het Spaanse dorpje Castellfollit de la Roca bezoeken. Op een klein uurtje rijden van Girona ligt deze prachtige plek. Het dorpje biedt een middeleeuws centrum, smalle straatjes en vooral de prachtige natuur, met zijn uitzonderlijke kliffen, is niet te evenaren.

Olite

Olite
Olite 2

Olite, het oude dorpje in de provincie Navarra, lijkt dan weer zo geplukt uit een Disneyfilm. Mooie historische huisjes of de Palacio Real de Olite, het dorpje ademt middeleeuwse sfeer. Te midden van een heerlijke wijnstreek kun je hier letterlijk en figuurlijk van het beste van Spanje proeven!

Morella

Morella
Morella 2

Morella kun je al van ver herkennen. Het alom bekende kasteel van Morella staat op een verhoogde vesting en is al van kilometers ver te zien. Bezoek de omwalling van de stad of de Santa Maria la Mayor Basiliek. Het dorpje ligt in de provincie Castellon. Geniet van de smalle straatjes en de authentieke sfeer in dit mooie historische stadje.

Casares

Casares

Een prachtig dorpje, op een boogscheut van de zee, dat absoluut het bezoeken waard is, is Casares. Het dorp is één van de pueblos blancos, de witte dorpen, in Andalusië. Het dorpje, dat duidelijk beïnvloed werd door de Moorse bezettingen, schittert in de zon. Bezoek het Casares kasteel of de Encarnacion kerk, beiden gebouwd in de 13e eeuw.

Alquezar

Alquezar
Alquezar 2

Op een klein uurtje rijden van Huesca ligt het dorpje Alquezar. Alquezar is de perfecte uitvalsbasis voor liefhebbers van wandelingen in de bergen. Het dorpje zelf ligt op een hoogte van ongeveer 660 meter en biedt een mooi zicht over de regio. Historische kleine straatjes, gezellige bars en het oude Moorse fort zorgen ervoor dat deze stad op de lijst prijkt van de vereniging van mooiste Spaanse dorpen. Een must voor wie in Aragon verblijft.

Cadaques

Cadaques
Cadaques 2

Bergen, strand en lekker tafelen, zijn dit jouw toverwoorden als je denkt aan op reis gaan? Dan moet het mooie witte dorpje Cadaques bovenaan jouw lijstje staan. Salvador Dali deed in dit dorpje inspiratie op voor zijn mooiste schilderijen, zijn huis is geopend als museum.

Setenil de las Bodega

Setenil de las bodega
Setenil de las bodega2
Setenil de las bodega3

Het authentieke Spaanse dorp, Setenil de las Bodega, is uniek op de wereld. De meeste huisjes in Setenil de las Bodega zijn uitgehouwen uit de rotsen en liggen zo beschermd van de hete middagzon. Het dorpje hoort bij de pueblos blancos en is het best te voet te bezoeken. Dit dorpje is een toeristische trekpleister, voldoende eetgelegenheden of een leuke bar zijn hier zeker te vinden. Graag eens een rotswoning bezoeken? Dat kan, vele bewoners stellen hun huisjes open voor bezoekers tegen een kleine vergoeding of fooi.

Frigiliana

Frigiliana

Zet je wagen aan de rand van het stadje en verdwaal te voet in de witte of pastel steegjes van Frigiliana. Het dorp ligt in een oase van groen en vanop de hogere gelegen punten in het historische deel, kan je genieten van het zicht op de zee. Bezoek vooral het oude gedeelte van de stad, de Morisco-Mudéjar. Het dorpje biedt een aantal mooie historische plekjes, restanten van de Moorse bezetting zijn hier nog terug te vinden.

Albarracin

Albarracin
Albarracin2
Albarracin3

In 2017 werd het dorpje Albarracin gekozen als mooiste Spaanse dorp. Albarracin ligt de midden van de bergen in de regio rond Teruel, Aragón. De huisjes zijn gebouwd tegen de bergwanden en een oude vestigingsmuur rond het dorpje is nog steeds te bezoeken. De kathedraal is een echte bezienswaardigheid. Geniet vooral van de sfeer die het dorpje uitstraalt. Tussen de hoge bergen ligt deze mooie, roze parel verscholen.

Mojacar

Mojacar
Mojacar 2

Een iets groter dorpje is Mojacar. Het ligt op een tweetal uurtjes rijden van Murcia en is een populaire bestemming bij toeristen die houden van geschiedenis gemixt met zee en zon. De witte huisjes blinken in de middagzon en uitnodigende terrasjes zijn er voldoende. Bezoek zeker de Torre Pirulico, een toren uit de 13e eeuw van waaruit je een prachtig zicht hebt over de fonkelende zee.