Top 14 Bezienswaardigheden in Bern – Hoofdstad van Zwitserland

Bern rinkelt misschien niet direct een belletje, maar deze hoofdstad van Zwitserland heeft, buiten zakendoen en de bestuurlijke hoofdstad te zijn van het land, heel wat meer in petto. De stad geniet niet alleen een liefelijke ligging, ze beschikt ook over zeer goed bewaarde gebouwen die een bewijs zijn van haar rijke verleden. Heel de binnenstad van Bern is bijvoorbeeld opgenomen op de lijst van Unesco werelderfgoed. Geniet er van de middeleeuwse sfeer van de stad met de zandsteengevels, talrijke bronnen (en fonteinen) en historische gebouwen en veel torens. Bern is ook een mekka voor cultuurliefhebbers. Er zijn festivals in winter en zomer. De jazzfestivals, het Buskers- en Gurtenfestival trekken bezoekers uit heel de wereld.

14. Kornhaus

kornhaus

Oorspronkelijk werd in de drie hoogste verdiepingen van dit gebouw het graan bewaard. De kelder diende als bewaarplek voor wijnvaten die uit naburige domeinen kwamen. Al in het begin van de 19e eeuw werd hier een café gevestigd. Wat later in diezelfde eeuw diende het ook als locatie voor culturele evenementen. In 1998 werd het nieuwe Kornhaus geopend. Het is een levendig cultureel centrum, met een bibliotheek, theater, de bibliotheek voor design, een media- en designforum, maar je vindt er ook restaurants, een kelder en een cafés.

13. Het berenpark (Bärengraben)

berenpark

De beer is het symbool van Bern. Logisch dat ze in Bern een soort berenzoo hebben. Het park is recent helemaal gerenoveerd. Je wandelt er over paadjes, en kan vanop afstand het berenleven bekijken. Zeker met kinderen is dit een heel leuk uitje.

12. Naturhistorisches Museum

Naturhistorisches museum

Dit museum maakt deel uit van de Universiteit van Bern, en werd opgericht in 1832. Het heeft een indrukwekkende collectie van diorama’s. Dit zijn 19e eeuwse kleine theaters die dieren tonen uit Zwitserland, Afrika en Azië. Eigenlijk zijn ze een beetje verouderd, maar op hun manier erg charmant. Als je fan bent van Barry, de legendarische St. Bernard hond, die kan je er ook zien. Bovendien houdt dit museum regelmatig thematische tentoonstellingen. Hou de affiche dus in het oog als je in Bern bent.

11. Bundeshaus

Bundeshaus

Het parlement van Zwitserland vergadert in een prachtig renaissance gebouw dat dichtbij de rivier de Aare ligt. Hier huist ook heel wat van de federale administratie van het land. Het hele gebouw is toegankelijk voor bezoekers, als mag je in sommige plaatsen niet binnen als het parlement in zitting is. Maar laat dat je dat niet tegenhouden. Het Bundeshaus ligt aan een prachtig plein, waar regelmatig fruit- en groentenmarkten worden gehouden. Ook zijn er heel wat cafés en restaurants, waar het aangenaam toeven is.

10. Gurten

gurten

Net uit het centrum, begint de 864 meter hoge Gurten berg. Hier heb je een 360 graden view. Beneden zie je de prachtige stad liggen, rondom je de indrukwekkende alpen. Vergeet zeker de toren niet te beklimmen. Het is gratis, en het uitzicht wordt beter met elke stap die je zet. Op de Gurten zijn er ook heel wat bewegwijzerde wandelpaden, die door bossen en alpenweiden kronkelen. Leuk om te doen!

9. Botanische tuin

botanische tuin bern

Ook Bern beschikt over een mooie en interessante botanische tuin. Er zijn verschillende secties. Eentje richt zich bijvoorbeeld op de Alpine ecosystemen uit Europa, maar ook uit Azië en Noord-Amerika. De focus ligt natuurlijk op de Zwitserse flora. Andere secties richten zich op woestijn, tropische en subtropische ecosystemen. Het palmenhuis is bijzonder interessant om te bezoeken.

8. De vele fonteinen in de oude stad

bern fonteinen

Je zal het snel merken als je voor het eerst rondloopt in de oude stad, je ziet heel veel antieke fonteinen in het straatbeeld. Ze komen uit de 16e eeuw, en beschikken meestal over standbeelden met een variatie aan thema’s, meestal echter zijn het Bijbelse scènes. Andere tonen typische beelden van Bern zelf, zoals een beer die volledig militair uitgerust is. In totaal zijn er 100, waarvan er 11 nog beschikken over hun originele standbeelden. Deze worden zorgvuldig onderhouden. En mocht je dorst hebben, het water uit deze fonteinen is drinkbaar.

7. Zentrum Paul Klee

zentrum paul klee
Florian.Arnd /wikipedia

Paul Klee maakte waarschijnlijk het meest herkenbare werk van het eerste deel van de 20e eeuw. Hij verwerkte de typische tijdsgeest (cubisme, surrealisme en de abstracte beweging) met verschillende media in zijn werken. Dit mooi vorm gegeven centrum (door Renzo Piano) beschikt over meer dan 4000 schilderijen, tekeningen en aquarellen van Klee. De collectie komt voornamelijk uit de nalatenschap van Klee zelf. Vandaar dat er zoveel tekeningen te bekijken zijn. Die verkocht Klee nooit, hij gebruikte deze als zijn geheugen. Het centrum beschikt ook over een archief en een onderzoekscentrum.

6. klokkentoren

Zytglogge

Deze klokkentoren (Zytglogge) is één van de belangrijkste landmarks in Bern. Als je aan Zwitserland denkt, dan denk je ook aan horloges of klokken. Hier kan je een indrukwekkend exemplaar aanschouwen. Hier is aan de westelijke toren van de oude stad. Daar staat een 23 meter hoge toren met een astrologische klok in. Deze werd gebouwd in 1530. Elke drie minuten voor het uur komen er verschillende mechanische karakters tevoorschijn, die een kleine show uitvoeren. Je ziet onder andere de gek, de ridder, de vos en de doedelzakspeler. Binnen kan je de toren ook bezoeken, er worden ook heel interessante rondleidingen gegeven.

5. Berner Munster

berner munster

De Berner Munster is ook gekend als de kathedraal van Bern of de St. Vincent kathedraal. Het is de grootste kerk van Zwitserland uit de late (en rijke zo te zien) middeleeuwen. De kathedraal werd gebouwd vanaf 1421 en ze bepaalde/bepaalt heel het architecturale uitzicht van de stad. Pas in 1893 werd ze als voltooid beschouwd. De glas in lood ramen zijn bijzonder mooi. Vanop de daken van deze gotische kathedraal heb je een prachtig uitzicht op de oude stad. Je klimt er via een toren van 254 treden (en een kleine vergoeding) naar toe.

4. Rozentuin

rozentuin bern

Dit is één van de mooiste en rustigste plekjes van Bern. Je hebt er ook een mooi uitzicht op de stad. Oorspronkelijk was dit een begraafplaats, dat een publiek park werd in 1913. In de jaren 50 werd het heraangelegd. Vandaag kan je er meer dan 200 soorten rozen bekijken (en ruiken in de bloeitijd), maar ook andere beauty’s zoals irissen, azalea’s en rododendron. Er is een restaurant en voldoende plek om zelf een picknick te organiseren.

3. Einstein Museum en het Historische Museum van Bern

einstein museum

Beiden zitten in een gebouw dat door Andre Albert werd ontworpen met als inspiratiebron 15e eeuwse kastelen. Samen vormen deze twee musea het tweede grootste museum van Zwitserland. En met groot bedoelen we: er is een collectie aanwezig van meer dan 500.000 stukken. In het Historische Museum vind je overblijfselen van de Kelten, de Romeinen en uit de middeleeuwen. Tot kunst uit de tijd van Napoleon en de 19e en de 20e eeuw. Er zijn zelfs Vlaamse tapijten uit de 15e eeuw te bekijken. Het Einstein museum is helemaal gewijd aan deze wetenschapper. Je kan er zien hoe hij leefde. Er zijn oude objecten, brieven en films te bekijken. Zelfs zijn Nobelprijs staat er. Einstein voerde zijn belangrijkste onderzoeken uit toen hij rond 1900 in Bern woonde.

2. Kunstmuseum

Dit indrukwekkende museum beschikt over meer dan 50.000 kunstwerken uit eigen collectie. Het museum werd gebouwd in 1879 en is hiermee het oudste van Zwitserland. Het heeft een internationale reputatie. Je kan er van 15e eeuwse kunst genieten (misschien zeggen de namen Cuno Amiet, Niklaus Manuel, Albert Anker en Ferdinand Hodler je iets). Het museum beschikt over een grote collectie van de 19e tot de vroeg 20e eeuwse kunst met werken vanuit het impressionisme, cubisme, expressionisme, surrealisme en de Blaue Reiter. Focus ligt op Paul Klee, Wassily Kandinsky en Pablo Picasso. Echt de moeite waard dus!

1. De oude stad

bern oude stad
bern oude stad 2

De oude stad is haar plaats op de werelderfgoedlijst van Unesco, meer dan waard. Dit stukje stad ligt eigenlijk op een soort klif die langs drie kanten omgeven is door het azuurblauwe water van de Aare. De oude stad heeft veel van zijn middeleeuws karakter bewaard. Je wandelt er op oude, ronde klinkers, langs wel meer dan 6 kilometer in totaal arcades, die de wandelaars beschermen tegen minder goed weer (sneeuw) of net de felle zon. In de lagere verdiepingen van de arcades zijn winkels, restaurants en cafés, terwijl er op de hogere verdiepingen appartementen zijn. Je kan ook slenteren over de liefelijke bruggen, waaronder de Untertorbrücke een van de oudste stenen bruggen in Zwitserland, langs de fonteinen en torens en de standbeelden bekijken. Vergeet niet op je lijstje te zetten: de klokkentoren, eerder in ons lijstje besproken.