Top 10 Bezienswaardigheden in Venetië

Romantiek in Venetië, samen in een gondel. Of wandelen naast de kanalen en de bruggetjes oversteken (er zijn er meer dan 400 in totaal). Maar ook, van eiland naar eiland hoppen. Kunst en cultuur. Carnaval en de Biënnale. Het wordt moeilijk kiezen tussen al de activiteiten in deze heerlijke stad in/op/aan het water. En het is ‘lastig’ kiezen tussen de meer dan 700 paleizen en 150 kerken en kloosters. Om je reis goed te plannen hebben wij alvast een lijstje gemaakt van de 10 ‘things to do’ in Venetië.

10. Festivals

festivals

Venetië is gekend voor zijn talrijke festivals. Tijdens de Festa del Redentore (de 3e zondag van juli) herinneren de Venetianen met vuurwerk en optochten de pestepidemie uit 1577. Tijdens het Festa della Salute (in november) staan de inwoners in een lange rij om zich met hun gewijde kaars richting de Salutekerk te begeven. De filmliefhebbers bezoeken het Lido voor het jaarlijkse Internationaal Filmfestival van Venetië eind augustus. En bezoekers vanuit de hele wereld vieren het Venetiaans carnaval, dat plaatsvindt een tiental dagen voor aswoensdag.

9. Teatro La Fenice

Teatro La Fenice
Youflavio/wikicommons

In 1744 brandde het eerste operatheater van Venetië helemaal af. In 1792 stond er een nieuw, dat de naam La Fenice kreeg. Het theater leek wel voorbestemd voor noodlot. In 1836 en in 1996 waren er opnieuw branden. Het gebouw werd opnieuw gezet, volledig in 19e eeuwse stijl. Dat belette niet dat tussendoor de allerbekendste opera’s werden uitgevoerd, waaronder La Traviata in 2004.

8. De brug der zuchten

brug der zuchten
Phizzix/wikicommons

Het plan: onder deze pittoreske brug varen met een gondola, samen met je geliefde. Een kus onder deze brug zou eeuwige liefde en blijdschap brengen. De brug zelf is een verbinding tussen het Dogepaleis en de gevangenis. Vroeger moesten veroordeelden over deze brug lopen nadat recht gesproken was in het paleis. Daarna belandden ze in de kille en vochtige kerkers van de gevangenis. Via de raampjes van de brug zagen ze voor de laatste keer het daglicht. En dan zuchten ze nog eens. Zo kwam deze Ponte dei Sospiri aan haar naam. Een minder romantische reden dus dan je zou denken.

7. Giardini

Giardini Pubblici

De Giardini Pubblici, in het Oosten van de stad, vormen het stadspark van Venetië. Napoleon liet deze tuinen aanleggen. Zeker in de warme zomermaanden moet je hier zijn om een luchtje te scheppen. Kinderen kunnen er spelen in de, ietwat verouderde, speeltuin, en je kan er bescheiden maar lekker eten in de taverna’s. Hier vind je ook de ingang naar het paviljoenpark van de Biënnale.

6. Canal Grande

Canal Grande

De hoofdslagader van Venetië, of een parcours van ongeveer vier kilometer lang. Je kan een dure gondel huren, of het traject afleggen met de goedkopere vaporetto. Vanop het water kijk je je ogen uit naar de rijkelijke gevels. Je gaat ook onder de Rialtobrug, de bekendste en oudste brug van de stad. Ze ligt er sinds 1181 en was eerst een bewegende vlotbrug. Die werd vervangen door een houten brug, die na een brand, dan weer werd vervangen door een stenen brug. Helaas is het er soms zo druk dat je er amper iets van ziet, laat staan dat je rustig kan genieten van het uitzicht op het water.

5. Murano

Murano
Sergey Ashmarin/wikicommons

Je neemt de boot naar Murano, een eiland in de lagune van Venetië. Hier is al sinds de middeleeuwen het centrum van de glasblaaskunst. De glasblazers werden toen naar een apart eiland ‘verplaatst’, omdat de rest van de bevolking angst had dat hun werkplaatsen een risico vormden voor brandgevaar. Je kan die werkplaatsen, ondertussen gemoderniseerd natuurlijk, en de winkels bezoeken. En het glaswerk kopen natuurlijk. Hou er rekening mee dat het er altijd druk is in de nauwe straatjes.

4. De Peggy Guggenheim Collection

Peggy Guggenheim Collection
Edal -/wikicommons

Peggy Guggenheim was een rijke Amerikaanse dame die een palazzo kocht dicht bij het Canal Grande. Ze stopte het vol kunst. In Europa is dit een van de belangrijkste musea voor Europese en Amerikaanse moderne kunst uit het begin van de 20e eeuw. Enkele namen om je te verleiden: Picasso, Marchel Duchamp, Kandinsky, Jean Arp, Dali, Pollock, Rothko, Calder en ook onze Piet Mondriaan en Theo van Doesburg. Het museum in het Palazzo Venier dei Leoni, gelegen in de wijk Dorsoduro, heeft nu elf ruimtes en een buitentuin met beelden.

3. Burano

Burano

Je neemt ook de boot (hoe anders?) om naar het eiland Burano te geraken. Ooit was dit een klein vissersdorpje, dat een bloeitijd kende doordat er kant gemaakt werd. Pas in 1923 werd dit eiland officieel een deel van Venetië. Burano heeft een veel rustigere atmosfeer en dikwijls zijn er minder toeristen omdat het ook wat verder varen is. De kleine huisjes zijn in de loop van de tijd in felle kleuren geschilderd. Ze zorgen voor een bijzonder effect, zeker in combinatie met de blauwe lucht. Burano is niet voor niets bijzonder geliefd bij fotografen.

2. De kunst biënnale

beinnale

Dit festival geniet toch een apart plekje op onze lijst. Sinds 1985 vindt er om de twee jaar een kunstenfestival plaats dat werkelijk internationale weerklank vindt. De eerste editie schopte al direct een schandaal door een schilderij met naakte vrouwen. Het festival weerspiegelt elke twee jaar de kunstgeschiedenis van de 20e eeuw met al haar kunstenaars en stromingen tot en met de meest actuele kunsttendenzen. In het begin werden enkel de klassieke expositieruimtes gebruikt in de Giardini. Nederland en België hebben elk hun paviljoen dat ze naar eigen dunken invullen met een kunstenaar of kunstenaars. Ondertussen worden de zoutmagazijnen aan de Zattere, de voormalige San Lorenzokerk en zeker niet te vergeten het Arsenale, het vroegere industriecomplex waar ook scheepswerven waren gevestigd, in gebruik genomen.

1. Het San Marco plein

san marco plein 2
san marco plein
Ingo Mehling/wikicommons

Misschien een cliché, maar dit plein is de beste vertrekplek voor al je omzwervingen in de stad. Het is niet alleen een verkeersknooppunt, heel wat lijnen van de vaporetto stoppen er. Maar ook heel wat interessante gebouwen grenzen aan dit plein. De grote kathedraal van Venetië, namelijk de San Marco Basiliek (kaarten op voorhand kopen in het druk seizoen!) en de ingang van het Dogepaleis. Het vroegere paleis van de leiders van de Republiek Venetië is de omgeving waar de politieke beslissingen werden genomen. Vandaag kan je er een museum vinden dat zeker een bezoek waard is. Op het Piazza San Marco beklim je de Campanile beklimmen, een bijna 100 meter hoge klokkentoren. Boven wacht je een mooi uitzicht op de stad en het water. Uitrusten kan je daarna op een van de vele cafés aan de rand van het plein. Door de stijgende waterspiegel heb je op het plein af en toe wel laarzen nodig.