Wie in Florence is geweest heeft hem vast wel gezien: de Ponte Vecchio. De letterlijke vertaling van deze beroemde middeleeuwse brug is, hoe toepasselijk dan ook, oude brug. Op de brug vind je voornamelijk juweliers en enkele andere winkeltjes die vooral bij toeristen erg geliefd zijn. Heb je binnenkort een tripje naar Florence staan en ben je benieuwd wat er nog meer te weten valt over de Ponte Vecchio? Wij zochten alvast de tien interessantste feitjes voor je bij elkaar.

10. De huidige brug is niet het originele bouwwerk

ponte vecchio al heel oud

De Ponte Vecchio oftewel de oude brug werd officieel geopend in 1345. Toch is de brug zoals we die heden ten dage zien niet de originele. Al in 996 werd het eerste exemplaar al door de Romeinen uit een combinatie van steen en hout vervaardigd. Toen later bleek dat deze constructie toch niet zo stevig was als men nodig achtte, werd de brug volledig gerenoveerd en verbouwd tot een elegantere en degelijkere versie.

9. De brug werd tot twee keer toe verwoest door vloed

vloed overleefd

Na de eerste opbouw heeft de brug gedurende de eeuwen heel wat te verduren gehad. In 1117 werd de volledige brug tijdens hoog water meegesleurd en in 1333 gebeurde dit nog eens. Een paar aantal jaar later in 1345 werd er begonnen met de heropbouw, ditmaal in een stevigere constructie. Het is dan ook deze constructie die er vandaag de dag nog steeds staat en die ieder jaar tal van toeristen trekt.

8. Officieel gebouwd als verdedigingswerk

bescherming op het water

In de middeleeuwen was een aanval van een ander volk niet onoverkomelijk. Steden werden dan ook vaak omringd door een muur om zo de vijand af te weren. Ook Florence werd door een dergelijke stadsmuur beschermd. Echter kwam de vijand niet alleen over land, maar moest ook de rivier beschermd worden. De Ponte Vecchio leverde hierbij dan ook een grote bijdrage.

7. De huur van de winkeltjes draagt bij aan de kosten

sierraden ponte vecchio

Aangezien de Ponte Vecchio een behoorlijke smak geld kost aan onderhoud zocht de regering een oplossing om dit te bekostigen. Uiteindelijk kwam men op het idee om winkeltjes op de brug te huisvesten die met hun huur een gedeelte van de kosten zouden kunnen wegnemen. In eerste instantie vonden voornamelijk slagers hun toedoen op de brug, maar al gauw bleek dat dit niet de slimste keuze was vanwege de troep die ze produceerden. Om die reden moesten zij dan ook al snel verkassen en werden de winkels omgetoverd tot juweliers en edelsteenhandelaren.

6. De enige brug die de oorlog overleefde

Tijdens de tweede wereldoorlog werd Florence in 1944 flink onder vuur genomen tijdens gevechten tussen de Nazi’s en geallieerden. Iedere brug in de stad werd platgebombardeerd en sneuvelde, behalve de Ponte Vecchio. Dankzij Gerhard Wolf, een Duitse diplomaat die tijdens de tweede wereldoorlog als consul in Florence diende, werd deze brug gespaard van het noodlot.

5. Het beste uitzicht krijg je vanaf een boot

ponte vecchio vanaf het water

Wanneer je van plan bent om naar Florence af te reizen is het een aanrader om een tochtje met één van de vele kleine bootjes op de Arno rivier te boeken. Het uitzicht vanaf het water is nog vele malen mooier en indrukwekkender dan vanaf de kade. Ideaal voor het schieten van hét perfecte instagram plaatje.

4. Corridoio Vasariano

Corridoio Vasariano

Toen Cosimo I de’ Medici, groot Hertog van Toscane, naar het paleis aan de zuidelijke kant van de rivier verhuisde realiseerde hij zich plots dat hij dan wél door de mensenmassa zou moeten lopen om naar de andere kant te kunnen. De’ Medici was echter niet geliefd bij iedereen en hij vreesde dan ook dat vijanden en tegenstanders hem wel eens iets zouden kunnen aandoen. Om zich hiervoor te beschermen liet hij een één kilometer lange gang bouwen zodat hij zich voortaan veilig kon verplaatsen, zonder ook maar onder de mensen te moeten komen. Deze Corridoio Vasariano is de bovenste verdieping van de Ponte Vecchio.

3. De Mannelli toren

mannelli toren

Oorspronkelijk bevonden zich er op de Ponte Vecchio vier torens. Tijdens de constructie van de eerder genoemde Vassari gang werden echter alle torens gesloopt op eentje na: de toren van de familie Mannelli.

2. Mussolini’s ramen

ramen van de ponte vecchio

Van oorsprong waren de ramen van de Ponte Vecchio slecht en smal. Dit veranderde echter in 1939 toen Adolf Hitler de stad en daarmee ook de beroemde brug bezocht. Om beter zicht te krijgen liet Mussolini de kleine ramen vervangen door grotere exemplaren.

1. Liefdessloten

liefdessloten

Het bronzen beeld op de brug werd gemaakt door de goudsmid Benvenuto Cellini. Verliefde stellen van over de hele wereld komen speciaal hierheen om een hangslot, al dan niet voorzien van hun initialen, aan het hek van het beeld te hangen. De sleutel gooien ze vervolgens weg en dit gebruik zou ervoor moeten zorgen dat de liefde bezegeld word en eeuwig zal blijven duren.